Vjera u momčad

FILIP BRADARIĆ Novi kapetan Rijeke o odlascima, dolascima i očekivanjima za drugi dio sezone

Ivan Volarić

Otišlo je dosta igrača, dosta mlađih je priključeno, dosta novih dolazi... Pitanje je i koliko ćemo se uspjeti dobro uigrati. Bit ćemo pametniji nakon što odradimo pripreme – kaže Filip Bradarić



RIJEKA – Remijem bez pogodaka protiv »Gorice« nogometaši »Rijeke« zaključili su prvi dio zimskih priprema. Drugi dio odigrat će se u Portugalu gdje će »bijeli« boraviti do 3. veljače kada je zamišljen povratak u Rijeku i završna glazura uoči prvih proljetnih službenih nastupa.


– Prva dva tjedna priprema su iza nas i teško je još pričati kakva će biti »Rijeka«, otišlo je dosta igrača, dosta mlađih je priključeno, dosta novih dolazi… Pitanje je i koliko ćemo se uspjeti dobro uigrati – secira prvi dio priprema Filip Bradarić, kapetan momčad i jedan od rijetkih ostataka šampionske »Rijeke«. – Na svima nama je da mladim i novim igračima damo vjetar u leđa tako da što prije dođu na pravu razinu. Odigrali smo prve dvije pripremne utakmice, vidi se da to još nije uigrano, ali unatoč tome moramo biti pozitivni, svaki od nas mora pružiti svoj maksimum do početka prvenstva.


Klupska politika


Igrači koji su na okupu sigurno imaju potencijala, no nema baš tako puno vremena za uigravanje kao što se možda čini?




– Morat ćemo biti brzi u uigravanju, morat ćemo brzo upijati, a posebno se to odnosi na mlade igrače i one koji dolaze. Prije smo imali takav sistem da smo se poznavali u dušu, međutim to je tako u nogometu. Neki igrači dolaze, neki odlaze, moramo vjerovati i biti pozitivini. Nadam se da se nitko na pripremama neće ozljediti. Vjerujem u ovu momčad, nadam se da ćemo već na početku proljetnog dijela sezone pokazati da »Rijeka« može puno toga.


Brojne promjene u kadru nisu novost na Rujevici, ali obično su se događale u ljetnom, a ne u zimskom prijelaznom roku?


– Vidite da su se neke stvari u klubu promjenile, politika kluba je takva i mi to moramo poštovati. Sigurno da se kreće iz novih temelja, više pažnje se posvećuje mladim igračima, što je za mene jako dobro. Jako je teško ako ne proizvodiš svoje mlade igrače.


Bili ste mladi igrač u »Hajduku« i dobro znate da je puno lakše sazrijeti uz iskusnije, kvalitetnije suigrače?


– Uvijek treba postojati taj balans između mladih i iskusnijih igrača. Sigurno da mi imamo potencijala i nas starije igrače koji ćemo im držati leđa i pokušati ih dignuti na najbolji mogući način.


Pripremne utakmice pokazale su da će biti puno više problema u igri prema naprijed nego u fazi obrane?


– Uvijek je puno lakše igrati obranu nego kada treba graditi napad i kreirati igru. Ostali smo bez dosta standardnih igrača, novi se moraju priključiti i uhvatiti neke stvari koje trener od nas zahtijeva. Nadam se da će to ići još bolje kada prođe još malo vremena, odnosno da ćemo kreirati još više šansi i da će realizacija biti bolja. Pogotovo se to odnosi na neke zicere protiv »Gorice« koje nismo iskoristili.


Dinamo i Hajduk


Proljetni ciljevi su poznati, treba se pokušati probiti u finale Kupa i napasti drugo mjesto. Je li to realnost ove ekipe ili…?


– Teško je sada pričati što će biti, sve će vrijeme pokazati. Nama je najbitnija utakmica polufinale Kupa gdje imamo jako teškog protivnika. Međutim, igra se jedna utakmica i sigurno da im možemo zagorčati život. Što se prvenstva tiče, »Dinamo« i »Hajduk« su jako dobri, dižu se i bit će teško. Međutim, što je više dobrih momčadi i nama je motiv veći. Nadam se da će se »Rijeka« uspjeti probiti do drugog mjesta.


»Dinamo«, »Hajduk« i »Osijek« nisu zabilježili značanije igračke gubitke ove zime?


– Mi smo prošlu sezonu odigrali fenomenalno, svim igračima je skočila cijena, postali su zanimljivi, a teško se klubu iz HNL-a oduprijeti ponudama klubova koji mogu bez problema kupiti igrača. Idemo dalje nastaviti gdje smo stali, ne smijemo gledati u prošlost nego u budućnost. Moramo gledati kako ovaj kadar što bolje posložiti da u prvenstvo krenemo na što bolji način.


Mogućnost vašega odlaska ove zime nije zaključena, dapače sve je aktualnija?


– Priča se i piše svašta, ali tu sam sto posto, maksimalno mislima u »Rijeci« i nema stvari sa strane koje bi mogle utjecati na mene i moje igre. Idem na pripreme pun motivacije. Drago mi je što ide dosta mladih igrača s kojima je gušt raditi i trenirati, gledati kako napreduju, to me veseli. Nadam se da ćemo nakon priprema biti puno bolji. Sada nam treba strpljenja, ali i podrške s tribina. Ne znam da li nam je u protekle tri godine netko zviždao. Nadam se da će tako biti čak i ako na proljeće ne krene dobro. Vjerujem da će navijači prepoznati naše htijenje i trud, toga sigurno neće nedostajati na terenu. O svemu drugome je teško pričati, bit ćemo pametniji nakon što odradimo pripreme.