Novi prvoligašice

Riječke košarkašice su uspjele, ali tek sada počinju problemi…

Kristian Sirotich

Košarkašice FSV-a nakon trijumfa u Splitu

Košarkašice FSV-a nakon trijumfa u Splitu

Imat ćemo dva, tri dana za odmoriti se, a onda nas čekaju pravi problemi. Budemo li čekali deveti mjesec ništa nećemo napraviti, sada moramo odraditi što kvalitetnije pripremu za prvoligašku sezonu, financije... Svima će nam sve to biti novo. Dosta nas toga nepoznatog čega, ali izazov smo htjeli i izazov je tu – kaže trener Marin Mijaljević



RIJEKA Priča je počela prije jedanaest godina. Te je 2008. godine skupina entuzijasta i košarkaških zaljubljenika koji nisu mogli pronaći mjesto u nekom od riječkih košarkaških klubova, a nisu se željeli ostaviti košarke, osnovali klub imena Flumen Sancti Viti ili skraćeno FSV. Da bi tih prvih godina opstali, financirali su se na svakojake dovitljive načine, jedan od njih bio je i skupljanje plastične ambalaže. Osam godina nakon osnutka kluba osnovana je i ženska sekcija, tri godine kasnije uslijedila je kulminacija uspjeha. Košarkašice FSV-a jučer su u Splitu ostvarile povijesni uspjeh i izborile plasman u elitni ženski košarkaški razred. Riječanke su pobijedile domaću ekipu Žana Lelas 35:56 i šestom uzastopnom pobjedom suvereno izborile promociju.


– Krajnji rezultat to možda ne ukazuje, ali bila je to prilično nervozna utakmica, odnosno nervozno smo ušli u susret. Bilo je dosta promašaja otvorenih šuteva, ali nas je čitavo vrijeme držala odlična obrana. Cure su zaista kvalitetno odigrale obranu, pritiskale čitavo vrijeme i u trećoj dionici je došao taj jedan period kada smo ih konačno slomili i osigurali pobjedu – zadovoljno je nakon velikog uspjeha govorio Marin Mijaljević, trener riječkih košarkašica, koje su put do elitnog razreda izborile uvjerljivim i autorativnim nastupom u svih šest kvalifikacijskih utakmica.


– Kvalifikacije smo super odradili, što od treninga, što od utakmica. Jučer smo imali komotnu situaciju, u Splitu smo branili 19 razlike iz prve utakmice, ali nismo dopustili nikakvo opuštanje i odličnom smo obranom uspjeli slomiti mlađeg suparnika. No, kroz ovih šest utakmica smo zaista pokazali da smo najbolja ekipa i zaslužili smo ulazak u društvo najboljih – nastavit će Mijaljević, uz, naravno, riječi iskrenih čestitaka upućenih njegovim izabranicama, koje ovakvu dominaciju nisu iskazivale tijekom čitave natjecateljske sezone. U pravo vrijeme se sve posložilo na pravi način.




– Istina, kvalifikacije smo odlično odradili, ali sezona je bila s malo više uspona i padova. Bilo je ozljeda, bolesti, odlazaka, dolazaka. Čitav prvi dio sezone nismo bili u ritmu treninga, na kraju smo se i borili samo da uđemo u kvalifikacije. No, kada smo to uspjeli onda je sve sjelo na svoje mjesto. Dobili smo i pojačanje u stručnom stožeru s trenericom Monikom Kovač, pojačali smo se dvjema djevojkama iz Pule koje su igrale na dvojnu licencu. Konačno smo bili svi zdravi, dobro smo trenirali i pokazali kvalitetu. Dakle, nije bilo jednostavno, bilo je uspona, padova i brojnih stresova, ali ovo je konačna nagrada za sav uloženi trud – dodat će Mijaljević, koji vrlo dobro zna da je pred njim, djevojkama i čitavim klubom novo vrlo izazovno razdoblje. No, prvo treba proslaviti ovaj velik uspjeh.


– Imat ćemo dva, tri dana za odmoriti se, a onda nas čekaju pravi problemi. Budemo li čekali deveti mjesec ništa nećemo napraviti, sada moramo odraditi što kvalitetnije pripremu za prvoligašku sezonu, financije… Svima će nam sve to biti novo. Dosta nas toga nepoznatog čega, ali izazov smo htjeli i izazov je tu – zaključit će Mijaljević.