Pretpremijera privukla hrvatske glazbenike

“Vinil”: Od žestoke glazbe do leša u automobilu

Siniša Pavić

Ivan Dečak i Goran Bogdan / Snimio Denis LOVROVIĆ

Ivan Dečak i Goran Bogdan / Snimio Denis LOVROVIĆ

U kinu Europa i kasnije u klubu »Vinil« gdje se puštala glazba s vinila skupilo se i filmaša i još više glazbenika – Igor Mirković, Neno Belan, Drako Rundek, Ivan Dečak, Damir Martinović Mrle... Dojam je – glazbenici su zadovoljniji izašli iz kinaZAGREB Martin Scorsese i Mick Jagger! Šta god da radili na prvu daje kombinacija na dobro, recimo k’o da se u poslu udruže Ratko Rudić i Maradona pa izmisle neku novu sportsku vještinu. Zvuči još intrigantnije kad se zna da ih je spojila glazba, odnosno film, odnosno »Vinil« nova dramska serija HBO produkcije, kojoj su njih dvojica izvršni producenti i kojoj su razvili priču uz znalca Terenca Wintera znanog po tv uspješnicama poput legendarnih »Sopranosa«.


Je li spoj uspio vidjet će televizijska publika 15. veljače, kada će se u noći s nedjelje na ponedjeljak serija početi prikazivati na HBO-u u Hrvatskoj istodobno kada i u SAD-u. A o čemu se radi već su malčice vidjeli oni koji su u četvrtak navečer u zagrebačkom kinu Europa nazočili pretpremijeri pilot epizode koju je režirao sam Scorsese.


Radnja serije je smještena u New York 1973. godine, u okrilje drogom i seksom nabijenog glazbenog biznisa u osvit punka, diska i hip-hopa. Glavni junak je šef ne baš uspješne diskografske kuće »American Centuryju« Richie Finestra kojeg tumači Bobby Cannavale.
Richi je u napuklom braku s bivšom glumicom Devon (Olivia Wilde), ali lako za brak kad mu je veći problem to što mu propade ugovor o zastupanju »Led Zeppelina«. Što se glumaca tiče tu je i Ray Romano, igra Zacka Yankovicha, voditelj promocija i Richievog partnera, ili pak Juno Temple, kao Jamie Vine, ambiciozna asistentica Odjela za umjetnike i repertoar tvrtke, dok sin Micka Jeggera James Jagger utjelovljuje Kipa Stevensa, osnivača i pjevač rock-benda »The Nasty Bits«. Pripremajući se za ulogu Cannavale je proveo podosta vremena družeći se s ljudima koji su to doba živjeli, uključivši Patti Smith, Lennyja Kayea i frontmena benda »New York Dolls« Davida Johansena.


Mick Jagger je izjavio kako je New York u to vrijeme bio »veoma opsceno mjesto«, što mu se jako sviđalo. I sama pretpremijera je pokazala kako svega u seriji ima ili će tek biti, od žestoke glazbe do, kod Scorsesea valjda nezaobilaznog, leša što se skutrio u prtljažniku autombila. U kinu Europa i kasnije u klubu »Vinilu« gdje se puštala glazba s vinila i filmaša i još više glazbenika; Igor Mirković, Neno Belan, Drako Rundek, Ivan Dečak, Damir Martinović Mrle… Dojam je – glazbenici su zadovoljniji izašli iz kina.


– Vratio sam se u period kad sam bio u srednjoj školi. Kompletna glazba koja je u filmu meni je familijarna, na tome sam rastao – veli Belan. Serija i njen pilot, mu se svidjela, no, kako kaže, to je tek početak.


– Nisam nikad baš kužio rock and roll u potpunosti. Drago mi je da me ovaj film malo podsjeća na ta vremena, da mi budi neke emocije koje su u biti prelijepe emocije, rokenrolske, rokenrolne sile gdje u venama osjećaš tu rokenrolnu silu, jaku, zmajevsku, narodnu silu – poručuje pak Mrle.


A je li, sudeći po seriji, danas glazbenikom biti bolje ili gore, lijepo ili manje lijepo nego onomad!?


– Ne volim povratke u prošlost, nekako volim ovo vrijeme u kojem živimo, ali mislim da je ta emocija rock and rolla nešto što zbližava ljude. Kad bi danas više živjeli tu emociju, mislim da bi svi zajedno bili puno sretniji – ne dvoji Mrle.