Novi poredak

Trnovit put HRT-a od socijalizma do korporacije

Siniša Pavić

Radman je priznao da sada ima razumijevanja za Vrdoljakovu tvrdnju da je HRT prva linija fronte. Snajperi, mine, sve to grmi oko njega. Čudo je jedino kako za to nije znao prije U velikom studiju HRT-a skupilo se poprilično prisavskoga svijeta. U publici, recimo, Vanja Sutlić, Veljko Jančić, Elizabeta Gojan, Mirjana Rakić, ima tu snimatelja i zaposlenih u tehnici, radijskog življa. Glavni ravnatelj HRT-a ušetao je u studio u jednom od svojih koloristički demodiranih odijela, ali je zato nabacio preko glave moderan bežični mikrofon. Na velikom ekrenu stajalo je poruka »Pokrenimo promjene«. Netko je primjetio kako se taj poziv i ne razlikuje previše od onog »Pokrenimo Hrvatsku« kojim se, nema davno, dičio Sanaderov HDZ. No, na stranu slogan. 


   Od njega se ne živi, ali bi se na Prisavlju itekako moglo živjeti od novog ustroja što ga je u velikom studiju zaposlenicima krenuo predstavljati Goran Radman. Nakon tri mjeseca šutnje, glavni ravnatelj im je poželio štogod reći uvjeren da konačno ima štogod reći. Jer, ako se da pojednostaviti tih sat vremena izlaganja, od sada – od kada je Sabor prihvatio Radmanov novi Statut HRT-a – više ništa neće biti kako je bilo. I ako se do sada sve zvalo teški socijalizam, sada će biti opaka korporacija!  

  Tko zna zašto – nije valjda duhovitosti radi!? – Goran Radman je u startu izlaganja zažalio što nije Superman. Jer, lakše bi bilo ustrojiti HRT da ste super junak, nego ovako kad se junaku približiti možete jedino putem fotomontaže za koje vas obuku u triko na kojem piše HRT te krste RAD-MAN.   


   Na žalost, priznao je Radman, Supermanovih moći nema, makar ima fotomontažu. Priznao je i da sada, nakon tri mjeseca, ima razumijevanja za tvrdnju Antuna Vrdoljaka kako je HRT zapravo prva linija fronte. Snajperi, mine, granate, sve to grmi oko njegove glave. Čudo je jedino kako za to ratovanje nije znao prije nego li se upustio u ovu avanturu. Možda je tek stilska figura u pitanju, baš kao što se stilskim čini priznanje da ni na WC ne može da kuća o tom ne bruji, makar tamo odlazio rijetko jer od posla, eto, ne stiže. 


  Dodvoravanje pastvi
   Tu negdje između mina, WC-a i Supermanova odijela, završilo je poprilično jeftino dodvoravanje pastvi, ako već spominjanje Vrdoljakova nasljeđa nije bilo i malčice neukusno. Ozbiljno je postalo onog trena kad je Radman pokazao da mu na živce ide to što na HRT-u 3460 pojedinaca misli kako znaju o svemu sve i to najbolje, ali zato uredno zaboravljaju kako su svi samo dio kolektiva i ništa više. Također je nepogrešivo detektirao kako će podrška što je ima svakom novom odlukom sve više kopniti. Valjda i zbog toga u tri prva mjeseca na vlasti Radman nijedne prave odluke nije donio, a pogotovo nije rješavao ono što je imalo mirisalo na konflikt. Laž bi, međutim, bila reći da on i njegovi tajanstveni suradnici nisu radili ništa. 


  Kućice na papiru


Vrijedno je pisao križaljku preustroja! Jedni vele kako to nije provedivo. Kažu, to je forma bez sadržaja, papir koji ne vodi računa o ključnome a to je program HRT-a, organizacija koja ide ka tome da se ljudstvo skreše i da Radman, nakon što križaljku postavi može kormilo HRT-a predati prvom ispod sebe dok on hvata kormila kakve jedrilice. Drugi, usprkos neodrečenostima, u svemu vide dobru namjeru i jedva čekaju da i tako kompliciran ustroj krene pa da konačno netko na HRT-u vrednuje rad, a ne nerad što ga se nataložilo.   


    Što se programa tiče, ponajvažnijim se čini da se sve stavlja pod jednu kapu, i radijski i televizijski program. Pod ravnateljem programa su glavni urednici programskih kanala pa tako i ona četiri televizijska i više radijskih, koji biraju svoje uredničke timove ne bi li zatim zajedno oblikovali svoje kanale. Urednik će od novinara, odnosno od odjela produkcije, tražiti ono što mu treba, pa dok će neki imati dobrih ideja i emisija da ih vode na duže staze i da su im dovoljne za ispunjenje norme, neki će se morati dobrano pomučiti da ili žestoko rudarski rade u Informativnom medijskom servisu, ili da smisle nešto pa ponude uredniku sve ne bi li ovaj zagrizao i nagovorio ravnatelja produkcije da realizaciju odobri. Za plaću će biti dovoljno obaviti dobivene zadatke, dok bi se bonus na plaću zaradio sukladno iskazanom ekstra trudu. Sve, zapravo zvuči onako danski, belgijski, nizozemski. To su zemlje gdje sve manje, više funkcionira pa i slični sustavi javnih servisa. A to je, dakako, razlog za skepsu, jer ovo je Hrvatska i ovo je HRT. Skepsu, jer sve i opet ovisi o ljudima, o onima koji će biti izbrani da odlučuju i procjenjuju što i tko valja, a tko ne valja. Ili, kako to uz širok osmijeh reče jedan od doajena nakon odgledane Radmanove prezentacije: »Sve je ovo savršeno dok su kućice prazne. A čim se u kućice upišu imena, sve će se srušiti!« Rušit će kućice oni koji se u kućicama ne nađu, ili oni koji će u kućicama biti a da veze nemaju.    


   Radman reče i to kako će se procjena ljudstva temeljiti na kriterijima etičnosti, lojalnosti i kompetentnosti. Zašto je lojalnost važnija od znanja, ne zna se. Ili se zna, ako je propisano da su svi ravnatelji pa i onaj od programa dio budućeg ravnateljstva, a to hoće reći pod direktnom komandom, dakako, Radmanovom. No, sve je po zakonu, pravo zbori Radman, pri čemu je i lijepi broj djelatnika uvjerenja da se red na HRT-u i ne može uspostaviti nego kad poviše sebe imate faraona. 


   Spomen etičnosti, lojalnosti i kompetentnosti vraća, međutim, na protekla tri mjeseca za kojih se dogodilo štošta što potvrđuje da sva tri pojma na Prisavlju imaju drugačiji neku definiciju od one udžbeničke. Radman je puštao i pušta da vrijeme nosi svoje, kupuje vrijeme onako kako to radi recimo Ivo Josipović dok govori svakom ono što želi čuti, a za to vrijeme HRT se obrukao na razne načine, recimo puštanjem pamfleta a la Karolina Vidović Krišto u emisiji Slika Hrvatske. Radman nema snage ni želje kazniti nikog, makar se slučajevi a la Hloverka, Šprajc, Krmpotić i otvarali, a da ga nije stjeralo pred zid ne bi ni potpisao skidanje s programa Showa Marka Tolje. U isto to vrijeme pred kapijom HRT-a se hapse performeri u ustaškim odorama koji protestiraju protiv tretmana Jure Francetića na javnoj televiziji, a aktivisti koji brane Srđ od golfa teško i nikako dolaze do medijskog prostora. Radman, pak, vadi iz garaže skupi autić kupljen još za Sutlićeve ere, jer bolje da ga u njemu voze nego da propada.   

Spin majstor


   Da, pak, sve bude spektakularnije u igru se uključio i spin majstor Krašo Macan. Evo ga besplatno dijeli savjete Radmanu u zemlji gdje sve košta, prijateljski pleše po granici sukoba interesa ne bi li pojačao dojam mesijanstva onog koji dolazi tamo gdje su »svi loši«. Savjetuje ga Macan, a savjetuje ga i Robert Šveb, čovjek koji je onomad morao otići s HRT-a, jer je RTL-u na pladnju servirao prava prijenosa svjetskog rukometnog prvenstva u Zagrebu. 


   Sad taj isti Šveb kreira strateški razvoj i, tvrde neslužbeni izvori, poprilično košta. No, sve spomenuto, na žalost, i nije ono najvažnije. Važno je kazati kako je svoje obraćanje pastvi u velikom studiju Radman završio patetično, dnevničkim prilogom o ličkom bračnom paru Pijevac, Bosiljki i Dani, koji u kameru govore kako su zahvalni vojsci što ih je spasila od podivljala snijega i očistila im prilaz kući pa da mogu u grad platiti struju i televiziju. Njihovo povjerenje ne smijemo iznevjeriti kazao je i zaslužio mlak pljesak. Zna ljudstvo da se to povjerenje zvano pristojba može utjerati i preko odvjetničkih ureda. I zna da je umjesto slike Bosiljke i Dane tu trebala stajati slika premijera, predsjednika, ili možda SDP-ova Nenada Stazića koji je i dao Radmanu posvemašnju podršku, ali uz napomenu kako će Sabor mijenjati koga god na HRT-u mijenjati može ako se pokaže da stvar i opet ne funkcionira. Tu je ključ u činjenici da njihovo povjerenje ne smije izgubiti onaj tko je od njih biran! Tako je vazda bilo i zbog toga je svako čelništvo HRT-a dobro pazilo koga će najprije zadovoljiti dijeleći kompromiserski funkcije i minute programa malo lijevo, malo desno, malo predsjedniku. Može li Radman drugačije!? Iskustvo uči teško, pa da je i Superman a ne samo Rad-man. 


   Inače, zadnje informacije s Prisavlja kažu kako je za demonstracije ustroja novinarima Informativnog programa HRT-a Radman kazao i to da za onog tko u lipnju ne potpiše novi ugovor neće biti mjesta na HRT-u. Što, međutim, ako ugovore odbije potpisati 500, tisuću ili dvije ljudi, a u njega nema super moći da ih eliminira!? E onda će biti veselo na prvoj liniji fronte onog što se još uvijek samo silom zakona zove javna, a ne državna televizija!