Klinika Schwarzwald

Sjećate se dr. Brinkmanna? Vraća se serija koju je 80-ih obožavala cijela bivša Jugoslavija

P. N.Hrvatska radiotelevizija (HRT) na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) od ponedjeljka 7. svibnja u prijepodnevnome terminu od 10.20 započinje s prikazivanjem hvaljene njemačke televizijske serije Klinika Schwarzwald, koja je još tijekom svojega prvotnoga prikazivanja osamdesetih godina prošloga stoljeća stekla veliku popularnost, priopćeno je s HRT-a.


“Serija prati život male izmišljene klinike smještene u njemačkoj pokrajini Schwarzwald i živote članova liječničke obitelji Brinkmann, čiji članovi rade u bolnici te od kojih je gledateljima u sjećanju najviše ostao glavni junak serije dr. Udo Brinkmann. Klinika Schwarzwald jedna je od najuspješnijih igranih serija njemačkoga javnog medijskog servisa ZDF, koja se snimala između 1984. i 1988. godine, a prikazivala od 1985. do 1989. godine. Gledatelji u bivšoj Jugoslaviji krajem osamdesetih seriju su imali prigodu pratiti u okviru noćnoga programa Noć i dan Televizije Sarajevo.


Koncepcija televizijske serije Klinika Schwarzwald oslanja se na uspješnu češku seriju Bolnica na kraju grada, koja je snimljena potkraj sedamdesetih godina prošloga stoljeća i slovi kao majka bolničkih televizijskih serija. U pozadini je još i ljubavna priča između prof. Brinkmanna i medicinske sestre Christe, a kao vanjska kulisa klinike Schwarzwald poslužila je takozvana Carlova zgrada, dio bolničkoga kompleksa u Glottertalu blizu Freiburga. Kao vanjska kulisa kuće obitelji Brinkmann poslužio je Zavičajni muzej Hüsli u Grafenhausenu”, navodi se u priopćenju.