#nostalgija

S njima smo se smijali, a ponekad i plakali: Pet kultnih serija koje vraćaju u tinejdžerske dane

P. N.

FOTO/lila_blumenwiese, Instagram

FOTO/lila_blumenwiese, Instagram

Stigli su idealni dani za ljenčarenje pred ekranima uz omiljene nam naslove iz prošlosti.U vrijeme hiperprodukcije kada gotovo svakodnevno nailazimo na nove naslove s popularnih streaming platformi, postoje neke bezvremenske serije kojima se uvijek vraćamo. Da ne gubite vrijeme surfajući internetskim prostranstvima u potrazi za novim materijalom, donosimo nekoliko dobro poznatih naslova. Serije snimljene prije nekoliko godina uz koje su mnogi proveli tinejdžerske dane gledajući poistovjećujući se s glavnim likovima.


Tko nije poželio da ih roditelji svaki vikend ostave same kod kuće pa da mogu organizirati tulume kao one iz serije One Tree Hill? Tko se nije smijao zgodama i nezgodama ekipe iz Prijatelja? Pored ovih, vjerno smo pratili turbulentne događaje ekipe iz serije O.C, a malo tko nije poželio ormare prepune torbica i cipela poput onih Serene Van der Woodsen.


Jesen je idealno vrijeme za vikend – ljenčarenje, kada nam je omiljeni dio dana smještanje pred ekrane uz toplu dekicu i uživanje u serijama koje izazivaju nostalgiju.


Prijatelji 
Kultna humoristična serija koja se gleda iz generacije u generaciju, prati priču šestero prijatelja u dvadesetim godinama koji prolaze sve čari odrastanja. Od plaćanja računa i traženja posla do ljubavnih problema, serija je proizvela mnoštvo situacija s kojima se vrlo lako možemo poistovjetiti. Doduše, osim s onom da u dvadesetima imamo stan u New Yorku… One Tree Hill


Dramska serija koja vraća u srednjoškolske klupe prati odrastanje ekipe iz gradića Tree Hill. Glavni su protagonisti polubraća Nathan i Lucas Scott, a priča se razvija od njihovog prvog zajedničkog susreta i s dvije strane prati odrastanje i ljubav prema košarci. Iako su na početku u lošim odnosima, njih se dvojica odrastanjem sve više zbližavaju. Serija prikazuje razvoj tinejdžera u srednjoj školi, a zatim nas vodi nekoliko godina kasnije kada se glavna ekipa vraća u rodni kraj, kao već odrasle osobe. Serija je u glumačko nebo lansirala Chada Michaela Murrayja, Sophiu Bush i Hilary Burton. Zanimljivo je da je igralište na kojem su u seriji igrali košarku, isto ono igralište gdje je trenirao i Michael Jordan.O.C.


Ryan Atwood je problematični tinejdžer kojeg posvajaju imućni roditelji, Sandy i Kristen Cohen. Obitelj Cohen već ima jednog tinejdžera, pa tako Ryan upoznaje novog brata Setha. Oba su tinejdžera socijalno neprihvaćena na vlastiti način pa se kao “autsajderi” nose sa luksuznim i umjetnim životom Orange Countyja. Njihovu pažnju zaokupe djevojke iz susjedstva, Marissa i Summer, a kada se svi četvero nakon turbulentnih događaja udruže, počinje priča o vlastitim borbama, odrastanju, problemima i suočavanju sa stvarnošću.Gilmoreice


Humoristična i dramska serija o samohranom majčinstvu, prijateljstvu i ljubavi. Središnji su likovi brbljava Lorelai i njezina kći Rory, za koje nije sigurno koja je veći ovisnik o kavi. Lorelai stiže iz imućne obitelji pomalo uštogljenih roditelja koji na njezinu trudnoću nisu gledali blagonaklono. Samohrana majka pokušava na najbolji mogući način odgojiti kćer tinejdžericu, voditi vlastiti posao i – studirati. Prve sezone prate odlikašicu Rory u školi, a zatim odrastamo zajedno s likovima. Topla priča o ljubavi i vezi između roditelja i djeteta, svakako je odličan razlog za ostati u kući i opustiti se, nasmijati se i pustiti koju suzu.Tračerica


Američka tinejdžerska drama vrti se oko (pre)bogatih  i razmaženih klinaca s Manhattana te dvoje “autsajdera” iz Brookylina kojima se vrlo teško uklopiti u elitu privatne škole. Serija je premijerno prikazana 2007. godine, što u odnosu na ostale serije s naše liste, spada pod mlađu ekipu. Glavne uloge tumače Blake Lively u ulozi influencerice (tada pojam još nije bio aktualan) Serene Van der Woodsen te Leighton Meester u ulozi kraljice škole – Blair Waldorf. Serija je snimljena prema bestselerima za mlade Cecily von Ziegesar, a u svakoj epizodi glavna “tračerica” objavljuje provokativne detalje o glavnim likovima zbog čega i nastaju drame. Kroz nekoliko sezona pratimo glavnu ekipu koja od privilegiranih klinaca iz privatne škole odrasta u mlade i ambiciozne ljude koji su svjesni stvarnih problema i prolaznosti novca. Potraga za ljubavi, srećom, pravim prijateljima i ono najbitnije – potraga za tračericom, ovoj su hit seriji priskrbili milijunsku publiku. Kultni pozdrav “XoXo, Tračerica” i fantastične modne kombinacije, neće vam dozvoliti skretanje pažnje s ekrana.