HRT-ova emisija 'Kuhan i pečen'

Ovo su mentori novog kulinarskog showa koji kreće početkom listopada

Siniša Pavić

Kulinarski mušketiri: Christian Misirača, Mate Janković, Ivan Erak i David Skoko / Foto B. PREZELJ/HRT

Kulinarski mušketiri: Christian Misirača, Mate Janković, Ivan Erak i David Skoko / Foto B. PREZELJ/HRT

Mentori su: David Skoko, Mate Janković, Anita Margić, Ivana Bekavac, Ivan Erak i Christian Misirača. Tu je i jedan vrhunaravni sudac – strog i pravden, onaj čija će riječ biti zadnja je Tom Gretić. Uz njega glavnu riječ ima i voditeljica Ana Vučak Veljača, gledateljima HRT-a poznata i kao voditeljica »Parlaonice«ZAGREB  Nije da se nije pisalo, makar nagađanja mahom bila, tko će sve od ugledanih naših kuhara biti u ekipi novog kulinarskog showa HRT-a »Kuhan i pečen«, onog što kreće početkom listopada i kani biti jedan od udarnih programskih aduta javnog servisa, no čast da službeno predstavi sav taj zvjezdani chefovski casting pripao je Danieli Trbović i Davoru Meštroviću jučer u emisiji »Dobro jutro, Hrvatska«.


Čak sedam vrsnih majstora je u igri, šest mentora i onaj jedan vrhnaravni sudac! Sudac, strog i pravden, onaj čija će riječ biti zadnja je Tom Gretić. Uz njega glavnu riječ ima i voditeljica Ana Vučak Veljača, gledateljima HRT-a poznata i kao voditeljica »Parlaonice«, svestrana televizijska i kazališna glumica koja iza sebe ima diplomu studija psihologije na Filozofskom fakultetu, magisterij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti, te diplomu Akademije dramskih umjetnosti.


Zadnju riječ imat će Tom Gretić / FotoB. PREZELJ/HRT


Zadnju riječ imat će Tom Gretić / FotoB. PREZELJ/HRT

A mentori su: David Skoko, Mate Janković, Anita Margić, Ivana Bekavac, Ivan Erak i Christian Misirača! Oni su ti koji će pomagati svojim natjecateljima. Ili, drugim riječima rečeno, čini se da su se na HRT-u nakon podužeg vremana odlučili vratiti kuhanju tako što su pokupili gotovo pa svakog tko se kroz kulinarske emisije u nas eteblirao, pa bilo to i na Novoj TV ili RTL-u. Jer, mentorska ekipa uistinu je prezentna.DAVID SKOKOU suradnji s Udrugom Roda 2017. godine sudjelovao u edukaciji majki-zatvorenica u Požeškoj kaznionici.IVAN ERAKProtiv stresa se ne bori hranom, već odlascima u prirodu, u kino vodi djecu, a u kazalište najradije odlazi sa suprugom.CHRISTIAN MISIRAČAVlasnik je dviju kuharskih kapa priznanja Gault Millaua, a osim u BBC-evom dokumentarnom serijalu Working lives Croatia pojavljuje se i s Dhrevom Bakerom u epizodi Croatia’s Finest u našoj Baranji, te je poznat iz HRT-ovog showa Kruške i jabuke.MATE JANKOVIĆŽelio je postati pilot, jer voli visine i avione, a uz pisanje kolumni i blogova interes i hobi mu je i puštanje glazbe u raznim klubovima.IVANA BEKAVAC»Trčanjem – protiv stresa« njezin je moto, a slobodne trenutke u Zagrebu posveti volontiranju u Dumovcu.ANITA MARGIĆSudjelovanje u HRT-ovom showu Kruške i jabuke bio je dokaz da upravo onda – kad radiš ono što voliš, nijedan izazov nije prevelik, i završi uvijek kao zabava.


Riječ, dvije o mentorima


David Skoko, čovjek je koji čudesa radi od ribe, onaj koji za sebe i voli reći da je ribar, onaj čija je »Batelina« nadaleko znana i onaj koji je uspio zaslužiti i svoj vlastiti show na kanalu 24 Kitchen. Skoko je zaljubljenik u vožnju na dva kotača, ima na njemu i gdjekoja tetovaža, a u svojoj kuhinji uz zdrav način prehrane promovira i sportski život.


HRT: Kuhan i pečen - Anita Margić / Foto HRT


HRT: Kuhan i pečen – Anita Margić / Foto HRTIvan Erak voli reći kako je od malih nogu znao da će postati kuhar. Nakon što je kulinarska umijeća dokazao baki s odličnim uspjehom je to dokazao i Ugostiteljsko-turističkoj školi, a potom krenuo osvajati nepca gostiju u zagrebačkim restoranima. Danas je šef kuhinje u hotelu Palace.


Christian Misirača školovao se u Zagrebu, pa u New York kod velikih majstora. Po povratku dao se u niz velikih projekata kao što su primjerice Trilogija, El Bull steakhouse, gostionica Tip-Top.


Njegovo kuhanje vole ambasadori u Hrvatskoj, filmaši domaći i strani, a nije mu strano ni kuhanje za naše predsjednike. Jednom je, naime, kuhao za Franju Tuđmana, dok je za aktualnu predsjednicu države Kolindu Grabar-Kitarović kuhao u nekoliko navrata.


Mate Janković zahvalan je majci koja bi mu ostavljala ručkove koje bi morao dovršiti, taman da usavrši kulinarske tehnike. U njega je veliko televizijsko iskustvo, a posebice se pamti suradnja na »No Reservations« serijalu svjetskog kulinarskog putopisca Bourdainea, baš kao i žiriranje u domaćim kulinarskim showovima.


Ivana Bekavac odmah je nakon srednje škole odabrala studij u New Yorku, jednu od najprestižnijih kulinarskih škola The Culinary Institute of America! Stažiranje i stjecanje novih kulinarskih vještina odradila je u nekim od ponajboljih tamošnjih restorana, a vrativši se u Hrvatsku radi u ponajboljim restoranima duž jadranske obale. No, jamačno je najvažnije spomenuti njen angažman u slovenskoj Hiši Franko. Mentorici Ani Roš zahvaljuje na novom pogledu na kulinarstvo.


Anita Margić je ona u koje je pomalo nesvakidašnjeg puta do kulinarskih visina. Ova Siščanka nakon Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu kao radni terepeut nastavlja visoko obrazovanje na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, baš kao što se obrazuje i na talijanskom Fakultetu gastronomskih znanosti. Stažiranje je uspješno provela u Piazzi Duomo (Alba). Nakon niza zagrebačkih poslodavaca, postala je i vlasnicom restorana na obali, u Vodicama. Svoje televizijsko iskustvo ostvarila je najprije kao asistent i savjetnik s Anom Ugarković, renomiranim tv-kulinarskim imenom, a da bi puk osvojila svojom pojavom ispred kamera u HRT-ovom dvoboj showu »Kruške i jabuke«.


HRT, Kuhan i Pečen: Ivana Bekavac / Foto HRT


HRT, Kuhan i Pečen: Ivana Bekavac / Foto HRTFormat Jamieja Olivera


Na koncu, podsjetiti valja kako je riječ je o licencnom formatu BBC-a, prema ideji svjetski proslavljenog kuhara Jamieja Olivera. U svakoj su emisiji po četiri natjecatelja. Chefovi ih ne odabiru, već su im dodijeljeni. Tri su kuhanja u svakoj emisiji. Pobjednik emisije čeka pobjednika iduće tri emisije kako bi se s njima suočio u polufinalnoj emisiji, na kraju koje dobivamo jednoga od četiri finalista. Kroz prvu sezonu chefovi će voditi 64 natjecatelja. Tko je kuhan, a tko pečen pozorno valja početi pratiti od 1. listopada na Drugom programu HRT-a.


Voditeljica Ana Vučak Veljača gledateljima HRT-a poznata je i kao voditeljica »Parlaonice« / Foto ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL


Voditeljica Ana Vučak Veljača gledateljima HRT-a poznata je i kao voditeljica »Parlaonice« / Foto ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL