Kraj serijala

Nakon sedam sezona HRT ukida popularnu “Vrtlaricu”, razlozi su malo bizarni

Siniša Pavić

Nakon što se emitiraju svi novi nastavci, nove epizode serijala koji ima dobru gledanost i brojne fanove više se neće snimatiZAGREB Uspješnog i gledanog serijala HRT-a »Vrtlarica« više neće biti! U ožujku će se premijerno prikazati ono epizoda sedme sezone koje još nisu prikazane, nakon čega se nove epizode više neće snimati! Ovo je informacija koja dolazi iz neslužbenog, ali posve informiranog izvora. Ovo je činjenica koju su s HRT-a pokušali relativizirati, ako ne i ignorirati poslavši na naš upit zbog čega se serijal gasi, odnosno na pitanje zbog čega više nećemo na programu HRT-a gledati nove epizode »Vrtalarice«, sljedeći odgovor:


»Obavješćujemo Vas kako se na Drugome programu HRT-a i dalje emitiraju premijerni nastavci nove sezone HRT-ove emisije Vrtlarica autorice Kornelije Benyovsky Šoštarić.« I ne griješi se u odgovoru, i dalje se emitiraju nastavci nove sezone, ali će nakon nje sve stati osim mogućnosti da se stare epizode repriziraju. A stat će, kako doznajemo, iz tipično prisavskih, teško objašnjivih, posve začudnih, ako ne i bizarnih, razloga.


Može, ali…


Autorica emisije, autorica koncepta je, naime, Kornelija Benyovsky Šoštarić. Ona je ta koja je ovaj uradak smislila, učinila gledanim i to ne samo u Hrvatskoj već i u regiji. Primjerice, »Fan page Vrtlarica« je samo na Facebooku uz sebe vezao preko 23.000 pratitelja. Nije tajna ni to da je uz autoricu »Vrtlaricu« serijal snimao, režirao, sudjelovao u izradi špice i koječega drugog, njen suprug Nino Šoštarić. Nino Šoštarić je, baš kao i Kornelija Benyovski Šoštarić, zaposlenik HRT-a. Rade oboje za plaću, makar je Šoštarić nekada imao i mizerni aneks na osnovni ugovora zbog rada na »Vrtlarici«.
Aktualna čelna garnitura HRT-a ukida anekse dok obećava novu sistematizaciju, pa bez aneksa ostaje i Šoštarić, čime mu se, doznajemo, formalno pravno onemogućuje rad na Vrtlarici jer je premješten iz odjela redatelji, realizatori u odjel tehnike pogon snimatelji. No, kako je i sam u vrtu o kojem »Vrtlarica« priča već sedam godina, kako je u vrtu i zimi i ljeti, i kako se na koncu radi o serijalu koji je u dobroj mjeri takav kakav jest, svjetski produciran, i zahvaljujući suradnji dvoje supružnika, Šoštarić je, kako doznajemo, bio spreman režirati serijal i dalje i bez aneksa.


Nadređeni, kako doznajemo, svejedno kažu – ne može! Može serijal, ali da ga nakon sedam godina režira netko drugi, bilo tko drugi! Zašto i tko to misli da je svejedno tko će uz autoricu raditi »Vrtlaricu«!? E to je pitanje na koje nam s HRT-a, nakon dva dana, nisu odgovorili.


Ne treba se tome ni čuditi, jer i nema valjanog i logičnog odgovora na pitanje zašto i dalje na serijalu ne može raditi čovjek koji HRT ne košta ništa osim plaće koju će kao vrsni snimatelj ionako dobiti. Bilo da je u igri birokracija, bilo da je nečiji kapric i jal – jal bi mogao biti s obzirom da se zadnje vrijeme emisija šeta terminski po programu od nemila do nedraga – činjenica jest da se, kako to lijepo reče premijer za slučaj povjerenik, zbog šnicle ubije krava. Koji je to programski interes da se ne snima više serijal koji su gledatelji voljeli i koji, na koncu, dobri javni servisi imaju? Ni na to odgovora nema.


Nova rubrika u »Dobrom jutru«?


Trunčicu priznanja da od »Vrtlarice« ipak, posve izvijesno, nema više ništa nakon što se ispucaju sve snimljene epizode, nudi dio odgvora koji nam stiže s HRT-a. U njemu se, naime, kaže: »Nadalje, sadašnje programsko vodstvo HRT-a i dalje razmatra mogućnost nastavka emitiranja spomenute emisije, koja će u međuvremenu dobiti stalnu tjednu rubriku u okviru popularne i gledane jutarnje mozaične emisije »Dobro jutro, Hrvatska« HRT-a čime će teme o prirodnome i ekološkome vrtlarstvu dobiti dodatan, zapažen prostor.« Tjedna rubrika, dodatni i zapažen prostor!? Samo, »Vrtlarice« u ovom znanom obliku, s ovom autorskom postavom, nakon sedam sezona emitiranja, više biti neće.