Počela kao hostesa

Mirna Maras Batinić: Bingo voditeljica o ljepoti, seksipilu, djeci i planovima za budućnost

Siniša Pavić

Pitanja prolaznika, poznanika i prijatelja o brojevima moja su svakodnevica. Ali, ja uvijek kažem da brojeve, one dobitne, ne zna baš nitko, pa čak ni bubanj iz kojega izlazePoštovani predstavnici medija, vođenje popularne emisije TV Bingo na Drugome programu Hrvatske televizije od ovoga tjedna preuzima Mirna Maras Batinić. Poznata voditeljica dosad je stekla poprilično iskustvo u vođenju lutrijskih emisija Eurojackpot i Loto, pa se već i tijekom priprema za snimanje TV Binga, koji će voditi s Duškom Ćurlićem, vidjelo da će se dobro snaći i u toj novoj ulozi na Hrvatskoj radioteleviziji – ovako je pisalo u priopćenju što su ga s HRT-a, nema dugo, odaslali naokolo. U njemu važna obavijest da će Mirna Maras Batinić voditi Bingo i posve nepotrebno predviđanje da će ga voditi kako valja. Kako i ne bi, kad je iza nje, vjerovao tko ili ne, 14 godina televizijskog iskustva. O Bingu, Lotu i životu, vrijedilo je stoga popričati s Mirnom Maras Batinić


Ja ću, onako narodski, odmah u glavu; što čovjek, svega mu, mora učiniti da dobije ako ne Bingo, ono barem Eurojackpot!?!


– Ustvari je vrlo jednostavno, treba igrati i uz to imati malo sreće. Mislim da su to ipak dva glavna faktora i tajna uspjeha.
Zaustave li vas ljudi na ulici, pitaju li za savjet ili sretne brojeve, požele li vas dotaknuti bar kad ste već najbliži tim čarobnim kuglicama, pišu li vam možda?


– Pitanja prolaznika, poznanika i prijatelja o brojevima moja su svakodnevica. Ali, ja uvijek kažem da brojeve, one dobitne, ne zna baš nitko, pa čak ni bubanj iz kojega izlaze.


Angažman u Bingu je, ako se ne varam, zapravo nalik povratku u budućnost. Sve je, naime, i počelo s Bingom gdje ste onomad bili hostesa.


– Da, moj prvi kontakt s televizijom je bio upravo u emisiji TV Bingo, tada sam bila hostesa. I evo, zanimljivo je da se nakon toliko vremena vraćam na isti teren samo u ulozi voditeljice, što mi je izuzetno drago. I naravno, želim zahvaliti HRT-u na ukazanom povjerenju.


Dajem najbolje od sebe


Sjećate li se što vam je kroz glavu prolazilo za tog prvog angažmana, uz što su planovi bili vezani? Je li se Bingo tad činio tek privremenim poslom? Činjenica, naime, jest da je taj koji je tražio i birao hostese itekako znao svoj posao. Dosta je djevojka otud krenulo i napravilo lijepu karijeru.


– Kada su me nazvali i rekli da sam upravo ja odabrana za novu hostesu, nisam mogla vjerovati da se to uistinu događa. Bilo mi je baš nestvarno. Sjećam se da sam imala veliku tremu u prvoj emisiji, a ustvari se samo trebalo prošetati i nasmijati. Rado se sjetim tih dana. Očekivanja tada nisu bila prevelika, a ja i danas funkcioniram po principu da ne želim puno planirati kao ni očekivati. Uvijek se trudim dati najbolje od sebe i uvijek naučiti nove stvari, što je, vjerujem, rezultiralo svim dosadašnjim angažmanima.


Je li vas ikada mučilo to što ste često ponajprije percipirani kao lijepa žena? I sada u wikipediji stoji podatak da ste svojevremeno, po izboru jedne naše tiskovine, bili najseksi Hrvatica? Je li ta ljepota u nas prednost ili mana?


– Takve titule mogu biti i prednost i mana, ovisi kako se prema tome postavite. Nikada, pa čak ni tada kada su me odabrali, nisam tome pridavala posebnu važnost i pažnju, shvatila sam to isključivo kao kompliment i nastavila živjeti kao prije. No, prema poslu sam se uvijek odnosila s puno ambicije, pa vjerujem da me baš zato nikad nisu gledali kroz prizmu bilo kakve titule već su me doživljavali ozbiljno i nikad mi to nije stvaralo probleme. Čini mi se nepravedno ljude cijeniti i gledati kroz vanjski izgled, ja uvijek volim upoznati osobu pa tek tada suditi, bez obzira na vanjštinu.


Iste te internetske tražilice nude još ponešto zanimljivih podataka, recimo onaj da ste diplomirali marketing na Ekonomskom fakultetu? Koliko vam to što vas je fakultet naučio pomaže u karijeri?


– Pa sigurno da pomaže. Fakultet nas sigurno u jednoj mjeri izgradi kao osobe, daje nam neku svoju dimenziju. Ja već neko vrijeme radim u struci u jednoj privatnoj tvrtci, nisam zanemarila ni taj dio svoje poslovne priče.


Niko i Meri


Lijep dio vaše karijere, pogotovo onaj glumački, vezan je za Novu TV. Emisija »Je l’ me neko tražio«! Klasik kojeg kritičari osporavaju, a publika obožava? U čemu je tajna tog uratka i kakve uspomene nosite s Nove TV?


– Teško je meni govoriti koja je tajna da publika toliko voli taj serijal. Vjerujem da ljudima nedostaje takvog sadržaja, pa je u tome možda ključ uspjeha. Sa svakog posla koji je u nekom trenutku postao moja prošlost nosim samo lijepe uspomene, ne žalim ni za čim.


Ima li još uvijek u vas glumačkih ambicija? Mogli smo vas nedavno i vidjeti kako glumite u spotu Marka Škugora, netom nakon poroda?


– Nemam takvih ambicija u smislu da mi je to posao, ali povremene avanture tog tipa, zašto ne!? Sve je to jedno lijepo iskustvo i uspomena.


Kad već spominjem taj spot, netom nakon poroda u vas je već bilo savršene linije. Kako!? Je li to mala Meri zahtjevna pa se jesti i ne stigne, ili su geni, ili je vježba!?


– Za vrijeme snimanja spota sam imala nekih 4-5 kilograma više nego prije trudnoće. Tek sad, nakon godinu dana, sam se vratila na svoje. Mislim da su za to najviše zaslužni geni, a i dosta se krećem. Kada vrijeme dozvoli puno se šetamo, nas dvije baš uživamo.


Meri je prekarasno ime? Tko ga je birao?


– Prijedlog za ime je došao od mene, a muž se složio, iako smo imali još nekih imena kao opciju. Volim kratka imena koja nisu česta, a Meri mi je već duže vrijeme baš lijepo ime. Niko je htio da se seka zove Ivana, ali eto Meri je ipak na kraju pobijedila.


Meri i Niko, devetogodišnjak koji se jamačno već navikao na to da mu mama sreću ljudima nosi. Kako se nosite s roditeljstvom, majičinstvom? Pomaže li suprug Željko?


– Niko se navikao na to, da. I obožava kada mu dozvolim da ode sa mnom na televiziju. Tada od sreće ne može sebi doći. Cijeli tjedan prepričava dojmove. S majčinstvom se vjerujem nosim kao i svaka druga žena. Jedan dan odlično, drugi dobro, a treći imam osjećaj da mi sve ide naopako i da neću uspjeti, da ću se raspasti. Izazov je to veliki, odgojiti dobrog čovjeka u današnje vrijeme je jako teško, ali evo dajem sve od sebe i nadam se sa ću uspjeti. Obzirom da su moji roditelji daleko, u zaleđu Šibenika žive, nemam tu privilegiju baka servisa pa se Željko i ja snalazimo, jedan drugome smo velika podrška.


Moji sretni brojevi


Zna se da ste u prvom braku bili s Mariom Valentićem. S ove neke vremenske distance je li činjenica da ste bili jedan od najljepših parova iz našeg javnoga života, lica koja su uistinu mogla biti dobrom reklamom za ama baš sve, možda ipak bila preveliko opterećenje s obzirom i na godine i na način kako ova naša mala zemlje funkcionira? Kako se generalno nosite s intresom javnosti za vaš život, navikne li se čovjek na to?


– Mario i ja danas odlično funkcioniramo i brinemo za našeg Niku. Posao kojim se bavimo nije imao nikakav utjecaj na konačan ishod našeg braka. Nismo se, ustvari, nikad zamarali time tko što govori, piše, ili se za nas interesira iz ovog ili onog razloga. Tako funkcioniram i danas, ne mislim da je posao kojim se bavim vredniji od bilo kojeg drugog. Posao je posao, pa tako i ovaj koji ima tu notu javnoga, pa se jedino po tome možda razlikuje od nekog recimo uredskog posla. Ali ja se time ne opterećujem. Volim ono što radim, a to mi je najvažnije.


Vratimo se igrama na sreću. Imate li kakvih uzora? Je li legitimno raditi ovaj posao i sanjati da vas vole milijuni kao onomad Suzanu Mančić, recimo?


– Ne volim usporedbe i smatram da nisu potrebne. Na kraju krajeva, ne može vas voljeti bas svatko, to je prirodno. Suzana Mančić je bila velika zvijezda, ali čini mi se da su tada i vremena bila drugačija. Što se uzora tiče, jako volim Duška Čurlića koji je sada, eto, moj kolega, zatim Karmelu Vukov Colić, Fodor je sjajan… Dalo bi se sada nabrajati, ima sjajnih voditelja.


Uplatite li katkad i vi listić, ili tu čući kakav sukob intresa? Da možete, koji bi to brojevi bili!?


– Odigram, naravno! Čak sam dobila dva puta po 60 kuna. Uvijek igram brojeve 1, 27 i 28, a ostale onda odaberem slučajno.


Teško da bi itko to rekao, ali iza vas je već 14 godina karijere. Gdje se vidite u budućnosti, čamu stremi Mirana Maras Batinić?


– Kao što sam već rekla, nisam osoba od prevelikih planova i očekivanja i to se pokazalo kao dobra formula. Znam da će zvučati kao kliše, ali samo da smo svi zdravi i ja ću biti najsretnija, više mi ne treba. Sve drugo se uvijek nekako posloži, a ako nema zdravlja, sve pada u vodu.