Slabo svemu unatoč

Kriza gledanosti na javnoj televiziji: Dnevnik HTV-a gleda tek svaki dvadeseti građanin

Siniša Pavić

Loša vijest za kreatore Dnevnika u 19 sati jest da je u utorak Dnevniku gledanost bila mala. Podaci kažu kako je Dnevnik bio najmanje gledan od gotovo svih informativnih formata na tri televizije s nacionalnom koncesijomZAGREB Ni posvemašnja kriza Vlade, ni posve moguće raspuštanje Sabora, ni činjenica da je na Hrvatskom radiju prije dva dana otkazana emisija »A sada Vlada« jer se nikog iz Vlade nije dalo privesti u studio, ništa od toga nije spriječilo saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije da za petak najavi razgovare s pet kandidata koji su se javili na natječaj za glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije. I


stina doduše jest da Odbor na to tjera i zakonski rok, onih 45 dana od početke procedure za kojih Odbor mora zastupnicima ponuditi na glasanje ime izabranog, no nije nemoguće da, makar u dijelu zastupnika još uvijek vladajuće koalicije, ima i želje da prije nego se sve raspadne na Prisavlje instaliraju čovjeka za kojeg vjeruju da im je od povjerenja. U protivnom, ne prođe li nitko, Kovačiću se smiješi još koji mjesec privremena vladanja.


Pred Odbor će pet kandidata. Trojica su djelatnici HRT-a: aktualni vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić, bivši glavni ekonomist HRT-a Ante Rončević i bivši direktor programa HRT-a te vrsni dokumentarist Božidar Domagoj Burić. U bitku će i povjesničari Josip Jurčević te Dinko Čutura. Tko je favorit, teško je, a još više nezahvalno kazati. Jer, ako je primjerice prije dvadesetak dana i bilo istine u kuloarskim pričama kako je Dinko Čutura favorit Tomislava Karmarka, sad bi mu ta etiketa vjerojatno mogla više štete nego koristiti. Siniša Kovačić čini baš sve da se svidi svima s desnog političkog spektra. Sudeći po statusima na društvenim mrežama, i neslužbenim informacijama te dakako po viđenom, Dnevnik od utorka navečer bio je krunski dokaza da se tu više ne tipuje na Karamarka kao zalog opstanka u HRT-ovim foteljama. Pa dok se bukvalno do prekjučer svom silom hvalilo prvog podpredsjednika Vlade na veliko, u utorak navečer svaki je gost komentator HRT-ovih informativnih emisija uredno dobio priliku da iskritizira Karamarka koliko mu drago te mu udijeli savjet da jednostavno ode. Štoviše, dio tih savjeta uredno su našli mjesta i na portalu HRT-a, poput onog Tihomira Dujmovića: »Bojim se da Tomislav Karamarko vozi Porsche 250 km/h, na sjedištima otraga sjedi HDZ, a u prtljažniku je cijela Hrvatska, ispred nas je zid i on će se za pet minuta zabiti u zid.«
Neslužbeni izvori s HRT-a tvrde kako ništa tu nije slučajno. Kažu kako su se na kolegiju Informativnog medijskog servisa u utorak pojavili v.d. ravnatelj programa HRT-a Jozo Barišić i v.d. glavne urednice Prvog programa HRT-a Ružica Renić, navodno su cijeli dan nadgledali Dnevnik i navodno je baš na toj instanci donesna odluka da se Karamarka ‘izgranatira’ kritikom. Ako je tome tako onda je jasno da je aktualno vodstvo kuće procijenilo da im opstanak nosi netko drugi. Što u tom kontekstu znači informacija da je na Prisavlju viđena i Hloverka Novak Srzić, ostaje vidjeti.


No, ona loša vijest za kreatore Dnevnika u 19 sati jest da je u utorak Dnevniku gledanost bila mala. Neslužbeni podaci kažu kako je Dnevnik bio najmanje gledan od gotovo svih informativnih formata na sve tri televizije s nacionalnom koncesijom. Gledanost samo 4.8 posto! Dnevnik Nove TV imao je 11.3 posto. Odnosno, Dnevnik Nove TV gledalo je 460.000 gledatelja, onaj HRT-a 194.000. S HRT-a će se jamačno pozvati na Dnevnik u podne i njegovu gledanost od 9.5 posto, makar u to doba konkurencija ne nudi nikakav informativni sadržaj. Od Dnevnika HRT-a bile su gledanije i Vjesti Nove Tv u 17 sati sa 8.1 posto, Otvoreno koje je imalo 7.2 posto, pa RTL Direkt sa 6.2 posto, pa RTL Danas sa 5.8 posto gledanosti, pa HRT-ov Dnevnik u 22 sata sa 5.7 posto, baš kao i popodnevne Vijesti RTL sa 5.7 posto i kasno večernje vijesti Nove TV sa 5.5 posto. Ništa za hvalu Kovačiću ne nose ni podaci o gledanosti televizijskih programa u svibnju što ih je objavilo Vijeće za elektroničke medije. U najkraćem, u udarnom terminu od 19 do 23 sata Nova TV gleda se najviše, RTL je drugi, a HRT treći. Nije zgoreg pri tom primjetiti kako je gledanost HTV3 i HTV4 ili sitno iznad, ili sitno ispod jedan posto.