Kineska cenzura

Kina uklonila South Park s interneta: Cenzurirali apsolutno sve, pa i medvjedića Winnieja Pooha

Sanda Milinković

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

Kineska je vlada poznata po teškim cenzurama pa čak i zabranama hollywoodskih filmova sa sadržajem kojeg vlasti smatraju da je za osuduKineska je vlada s interneta uklonila gotovo sav sadržaj vezan uz popularnu animiranu seriju South Park. Razlog tome je epizoda serija u kojoj se kritizirala Kina, prenosi Rolling Stone. Vlasti nisu uklonile samo epizode South Parka, već i sve vezano za emisiju – od foruma do društvenih mreža i stranica obožavatelja.


Pretražite li naslov serije na kineskoj verziji Twittera (Weibo), nećete pronaći niti jedan rezultat. Navodno će vas isti rezultat snaći i na staroj mrežnoj stranici serije na popularnom forumu Tieba gdje stoji poruka: “Prema važećim zakonima i regulacijama ovaj je sadržaj privremeno nedostupan”.


Kreativni duo iza South Parka, Matt Stone i Trey Parker, na svom su Twitter profilu odgovorili “službenom isprikom”. “Kao i NBA, pozdravljamo kinesku cenzuru u našim domovima i našim srcima. I mi volimo novac više nego slobodu i demokraciju. Xi jednostavno ne izgleda poput Winnieja Pooha. Pogledajte našu 300. epizodu ove srijede. Neka dugo živi velika komunistička partija Kine! Neka vam ovogodišnja žetva kineske šećerne trske bude darežljiva. Jesmo li sad dobri, Kina?”
Epizoda zbog koje je sve ovako završilo nosi naziv “Band in China”, a emitirala se drugog listopada. Epizoda je “ubola” Kinu na dva načina: u jednoj priči, Randy je uhvaćen dok pokušava prodati travu u Kini i završi u radnom kampu, sličnom onome gdje su smješteni milijuni kineskih muslimana zbog političke indoktrinacije. Dok je tamo, Randy upoznaje zatočenog Winnija Pooha što dovodi do druge priče. U toj priči Stan, Jimmy, Kenny i Butters osnivaju metal bend koji privlači menadžera. Menadžer želi snimiti film o bendu, ali završi tako da konstantno mijenja scenarij da bi udovoljio kineskim cenzurama. 


Inače, kineska je vlada poznata po teškim cenzurama pa čak i zabranama hollywoodskih filmova sa sadržajem kojeg vlasti smatraju da je za osudu. Primjer takvog sadržaja je homoseksualnost i bilo kakav drugi sadržaj koji se može smatrati kritikom vlasti. To uključuje i Winnieja Pooha jer su članovi otpora usporedili kineskog vođu Xia Jungpinga s poznatim medvjedićem. Usporedba je dovela do zabrane prikazivanja filma Christopher Robin iz 2018. godine, prenosi Rolling Stone. 


Odluka kineske vlade da ukloni South Park s interneta događa se u vrijeme kada je NBA pokušala udovoljiti Pekingu nakon što je menadžer Houston Rocketsa, Daryl Morey, na Twitteru izrazio podršku pro-demokratskim prosvjedima u Hong Kongu. Kao odgovor, kineski su cenzori objavili da neće prenositi utakmice Rocketsa, a lokalni su sponzori  momčadi otkazali ugovore. NBA se na kraju ispričala zbog komentara menadžera.