85. obljetnica prvog prijenosa

Hrvatska među prvima u svijetu: kako je počela ljubav radija i sporta

Siniša Pavić

Prvi radijski prijenos utakmice dogodio se 17. srpnja 1927. Igrali su nogometaši Građanskog i HAŠK-a za pokal Zlatka Balokovića, a sa stadiona uz Koturašku cestu utakmicu je prenosio Marijan Polić 


 Veliki Mladen Delić


A obljetnica prvog hrvatskog radijskog nogometnog prijenosa dogodit će se u subotu na zagrebačkom Cvjetnom trgu. U čast obljetnice popularna emisija Drugog programa Hrvatskog radija »Sport i glazba«, s prijenosima utakmica kola, emitirat će se baš s trga, s početkom u 18.30 sati. Voditelj će sjediti na pozornici, reporteri će se javljati sa stadiona širom Hrvatske, a publika na Cvjetnom trgu pratit će radijske prijenose, ali se i oči u oči susresti s legendama radijskih prijenosa u nas. 


    – Doći će Edo Pezzi i Fredi Kramer. Božo Sušec koji je za Hrvatski radio vrhunski odradio prijenose rukometnih utakmica Hrvatske s Europskog prvenstva u Zagrebu na koje HTV nije imala pravo. Zbog njega se gledala slika na RTL-u, a slušao Hrvatski radio, veli nam Ognjen Naglić, prvi čovjek Sportske redakcije HR-a. 
    Podsjeća Naglić i na činjenicu da je radijski reporter bio i veliki Mladen Delić. Pače, Delić je jedinstven na svijetu i po tome što je nogometnu utakmicu Jugoslavije i Italije onomad prenosio u isti čas i za radio i za televiziju. A priča o sportu i radiju, o nedjeljnoj dragoj navici da se sluša »Sport i glazba«, ne može proći ni bez spomena Ive Tomića, čovjeka koji je u rimu stavio valjda dojednog igrača koji je to vještinom zaslužio, ponajprije Dinamove.


     – Tomić je na neki način promijenio sve. Shvatio je da zbog pojave televizije mora biti bolji, biti drugačiji, pa je dosjetkama i rimama, trikovima svake vrste nastojao biti atraktivan ne samo za očeve odane nogometu, već da ga slušaju i žene, djeca, bake – kazuje Naglić.   

Radijskog reportera najteže odgojiti


Svijetla je to prošlost, no kakva je budućnost!? 


    – Po meni, reportersko novinarstvo se gasi, mišljenja je Naglić. 


    Komercijalne stanice baziraju sve na glazbi, džinglovima i vještini voditelja i voditeljica, valjani kadar odlazi u mirovinu, a novi se ne školuje, makar je, kako kaže Naglić, radijskog reportera najteže odgojiti. A interesa i potrebe za radijskim prijenosom ima. Tako finale kupa Hrvstake između Dinama i Osijeka nije prenosila televizija, ali jest radio i čim je utakmica počela, dotadašnja slušanost je skočila za deset puta. 


    Valja stoga držati palčeve radijskim reporterima da ih i dalje bude. Ako ništa, da ne ispadne kako je bio u krivu novinar »Novosti« kad je prije 85 godina za najave prvog prijenosa pisao: »Ovo je prvi put kod nas da se pomoću radija popularizira nogometni sport, te vjerujemo da će ovaj pothvat naići na simpatije kod općinstva.«