Na stranim televizijama

Domaća filmska i TV produkcija probija se na inozemna tržišta

Siniša Pavić

Domaća dramska serija »Počivali u miru« uskoro će se početi prikazivati u Belgiji u udarnom terminu. Dosad je lakše išlo s dokumentarnim filmovima ili formatima za najmlađe, ili pak s telenovelama, ali praktički sve do jučer nismo domaću, punokrvnu, televizijsku seriju prodali na zapadDomaća dramska serija »Počivali u miru« uskoro će se početi prikazivati u Belgiji u udarnom terminu. Pravo prikazivanja hrvatske dramske TV serije otkupila je belgijska javna televizija za flamansko govorno područje – Vlaamse Radio en Televisieomroeporganisatie – VRT. Informacija je to vrijedna svakog notiranja, jer ne događa se baš svaki dana da se kakav domaći, naš televizijski format proda van granica Lijepe naše, ili van granica regije. Nije, doduše, da se štogod svih ovih godina nije i prodalo, lakše je to nekako išlo s našim dokumentarnim filmovima ili formatima za najmlađe, ili pak s telenovelama, ali praktički sve do jučer nismo domaću, punokrvnu, televizijsku seriju prodali na zapad. 


Danica u Emiratima


Osim arhivskih materijala što ih svakodnevno prodaju autorima dokumentarnih filmova, HRT je, kako nam rekoše, najviše prodavao sadržaje namijenjene djeci poput crtane serije »Danica« koja je osim nekim europskim zemljama prodana i u Ujedinjene Arapske Emirate te u Južnu Ameriku. U inozemstvo su otišli primjerice i animirana serija Patka Matilda, a tražen je i igrani film Branka Ištvančića »Duh u Močvari«. Od dokumentarnih serija »Hrvatsko podmorje« Mire Andrića prodana je uglavnom u susjednim zemljama, a otkupila ju je i Al Jazeera te Viasat. Serija »Ludi rimski carevi« Božidara Domagoja Burića prodana je u Njemačku i Italiju, a njegove »Hrvatske kraljeve« također je kupio Viasat. Serije »Osnivači crkvenih redova« Krešimira Čokolića, »Svete planine« Stipe Božića, »U potrazi za Markom Polom« Mira Brankovića, »Jelovnici izgubljenog vremena« i »Jugoslavenske tajne službe« prodane su na području od Slovačke do Bosne i Hercegovine.


Od igranih serija i filmova traženi su »Blagajnica hoće ići na more«, »Oprosti za kung fu«, »Što je muškarac bez brkova«, »Metastaze«, »Kako je počeo rat na mom otoku«, »Duga mračna noć«, »Mamutica«, »Odmori se, zaslužio si«, »Loza« i »Zakon«. No, traže se i klasici: »U registraturi«, »Velo misto«, »Kapelski kresovi«, »Mačak pod šljemom«, »Tesla«, »Gruntovčani«. HRT je trenutačno u pregovorima s distributerima za Europu i svijet za »Crno bijeli svijet«, »Nemoj nikome reći«, »Broj 55« i druge nove serije i filmove. Ili, kako vele s HRT-a: »Prodaja se polako ali sigurno povećava, no u konačnici presudna je kvaliteta proizvoda i trendovi na tržištu«.


Puca u 30 zemalja
Nova TV uredno izvozi telenovele, pri čemu nije zgorega kazati kako je Nova TV dio CME-a vodeće medijske grupacije u centralnoj i istočnoj Europi. Serija »Kud puklo da puklo« do sada ja prodana u 30 zemalja. Tu su susjedne zemlje, ali i 22 zemlje Bliskog istoka i Zapadne Afrike, dok je kao format serija prodana u Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Ukrajini. Serija »Larin izbor« prodana je u 41 zemalju svijeta – BiH, Srbija, Crna Gora, Slovenija, Bugarska, Slovačka, Rumunjska, Češka, Grčka, Makedonija, Vijetnam i Teritorij Bliskog istoka i Zapadne Afrike, dok je »Zora dubrovačka« prodana u 25 zemalja. Telenovelama je trgovala i RTL Televizija.


Koliko se zaradilo, jesu li projekti i kroz prodaju vratili uloženo, to je poslovna tajna. No, možda i nije važno, ili barem ne toliko važno koliko iskustvo onih koji su znali napraviti kvalitetne uratke koje je bijeli svijet prepoznao: Domagoj Božidar Burić, autor serijala »Hrvatski kraljevi« i Dario Vince producent i kreator serije »Počivali u miru«.