Gala party u Londonu

Gorbačov proslavio 80. rođendan sa zvijezdama u Royal Albert Hallu

Portal Novilist.hr

Prihod od "Gorby 80 Gala" podijeljeni su između Zaklade Gorbačov i britanskog centra za potporu oboljelima od raka MacMillan Cancer SupportPosljednji predsjednik SSSR-a i Mihail Gorbačov priredio je u londonskom Royal Albert Hallu veliku proslavu svoga osamdesetog rođendana na kojoj su se okupile brojne holivudske zvijezde, ali i brojni veliki umjetnici s europskog istoka, koji su zajedno proslavili sedam faza života jedne od ključnih osoba transformacijskog razdoblja 20. stoljeća. 


Među slavnim gostima bili su Milla Jovovich, Goldi Hawn, Bryan Ferry, Katherine Jenkins, Shirley Bassey... ali i bivši poljski predsjednik Lech Walesa. Domaćini humanitarnog gala partija nazvanog “Gorby 80 Gala” bili su Sharon Stone i Kevin Spacey.


Ulaznice za ovaj događaj prodavale su se po cijeni od 195 pa do vrtoglavih 100 tisuća funti za mjesto u ekskluzivnoj loži, a prihod je podijeljen između Zaklade Gorbačov i britanskog centra za potporu oboljelima od raka MacMillan Cancer Support.
Uoči ove proslave Gorbačov je utemeljio nagradu “Čovjek koji je promijenio svijet”, namijenjenu čovjeku čija su postignuća učinila da svijet postane bolji. Dobili su je britanski fizičar i računalni stručnjak Tim Berners, “otac” svjetske mreže (World Wide Web), Ted Turner, osnivač CNN-a i 25-godišnji Evans Wadongo, jedan od najboljih računalnih stručnjaka u Keniji. 


Gorbačova, koji je 80 godina napunio 2. ožujka, tim je povodom odlikovao i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

Tijekom boravka u Londonu posjetio je i Downing Street 10, gdje ga je primio britanski premijer David Cameron.