Povratak

‘Vidio sam u ogledalu dedu u crvenim patikama’: Panonski mornar oduševio Opatijce

Marina Kirigin

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Balašević je izveo poseban program pod nazivom »Kalendar mog detinjstva«, po naslovu njegova nedavno objavljenog romanaOPATIJA Legendarni kantautor i vječni romantičar Đorđe Balašević svojim jučerašnjim večernjim koncertom u Kulturnom centru Gervais ponovno je razgalio opatijsku publiku i pružio im nezaboravno iskustvo o kojem će zasigurno još dugo pričati. U intimnoj atmosferi, ispred do kraja ispunjenim gledalištem »Gervaisa«, Balašević je potvrdio da je nezamjenjiv panonski mornar.


Njegov povratak na opatijsku scenu, nakon što je 2017. godine nastupio pred prepunom Ljetnom pozornicom, obožavatelji su očito neizmjerno očekivali pa je jučerašnja večer, slobodno se može reći, bila samo za one brzog, spretnog i sretnog prsta koji su do ulaznice uspjeli doći u svega nekoliko minuta od trenutka kada su dane u prodaju. Bio je to rekordno brzo rasprodan nastup novosadskog kantautora koji je opatijsku publiku osvojio već izlaskom na scenu.


– Dobra večer, lepa Opatijo… Sada kada sam dolazio, u hotelu sam tražio sobu isključivo bez ogledala. Međutim, sada ih ovde u hodniku nisam izbegao. Šunjam se ovde i u zrcalu vidim – jedan deda u crvenim patikama – šalom na svoj račun i godine koje prolaze otvorio je Balašević opatijsku večer i započeo je s »Finom laganom stvari«.
Panonski mornar izveo je poseban program pod nazivom »Kalendar mog detinjstva«, po naslovu njegova nedavno objavljenog romana autentične forme. Balašević je u svojem »Kalendaru« riječima i glazbom, uz pratnju pijanista Aleksandra Dujina, publiku proveo kroz intimne, dirljive i duhovite priče iz svojega i života njemu dragih ljudi. Upravo kalendarski podijeljeno publika je vođena kroz godinu dana gdje svaki mjesec govori o nekom upečatljivom događaju iz djetinjstva. Ali nije ovo djetinjstvo samo za djecu, već i za sve one koji već neko vrijeme nisu mladi, ali su ostali vječni klinci. »Ne sine, ljubav uvijek ne pobjeđuje. Ona je samo nepobjediva. Pa ljudi to ponekad brkaju«, jedan je maleni isječak upečatljivog nastupa.