Obljetnica

Spiritovci dvadeset godina rada obilježavaju nizom programa, a vraća se i Škola zvuka

Andrej Petrak

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Dvadesetu godišnjicu djelovanja spiritovci će proslaviti cijelom serijom programa – uz Šklolu zvuka, bit će održano predstavljanje Spirita i Poriluka, radionica Kredolom u klubu Suma, a sve do 8. studenog uslijedit će cijeli niz radionica, predavanja i projekcija filmovaRIJEKA Nakon više od godinu dana stanke, u susret 20. obljetnici riječke Udruge Spirit, ove nedjelje vraća se čuvena Spiritova Škola zvuka, iz koje su tijekom desetak godina potekli mnogi ugledni DJ-i i entuzijasti s riječkog područja, ali i drugih gradova. Svoju dvadesetu godišnjicu djelovanja spiritovci će proslaviti cijelom serijom programa, a »rođendan« proslavljaju ne jednom, nego dvaput!


– Osnivačka skupština udruge održana je 18. listopada 1996. godine, ali kako su potrebni papiri došli u 1997. godini, a da ne mislimo je li rođendan bio kad smo vodili ljubav ili porodili čedo, odlučili smo slaviti cijelo vrijeme, i to radno. Dakle, imamo 19.99 godina i kasnije ćemo imati 20.02 godine. U susret dvadesetoj obljetnici same udruge Spirit, članovi su poželjeli postaviti nekoliko programa u praksu kako ne bi isticali stare plakate, mahali prošlošću i bavili se onim što je bilo, već radno proslavili sve ono čim su se bavili trenutni ali i prijašnji članovi, koji su sad doslovno razasuti po cijelom svijetu, rekao je Denis Pilepić-Pille.


Veliki finale


Nakon škole zvuka već u utorak u Makrovegi bit će održano predstavljanje Spirita i Poriluka, dan kasnije slijedi radionica Kredolom u klubu Suma, a sve do 8. studenog uslijedit će cijeli niz radionica, predavanja i projekcija filmova. Veliki finale bit će ovogodišnji Uhvati film, filmski festival posvećen osobama s invaliditetom, što će biti održan 7. i 8. studenog u Art-kinu Croatia.


No, sve će krenuti Školom zvuka, nastalom iz DJ školice, koja je godinama rasla idejno i kvalitetno.– Odaziv publike bio je jako dobar, no u trenu kad je program dostigao svojevrsnu kulminaciju, problem adekvatnog prostora, ali i skoro dvogodišnjeg kašnjenja obećanog suporta od Grada Rijeke, prekinuo je niz programa Škole zvuka, te su Spiritovci odlučili uzeti stanku i presložiti priču. Stanka je potrajala više od godine dana, ali Škola zvuka sad ponovo jaše, pojašnjava Pilepić.
Iz Spirita ujedno pozivaju sve riječke znalce, koji misle da imaju što podijeliti s publikom, da im se jave za eventualno gostovanje u sljedećim ciklusima.


– Sigurni smo da Rijeka ima snage za kvalitetnu razmjenu znanja i da ima svijesti da samo na ovaj način naš grad može napredovati, a nikakvim »hiper turbo fensi« forama. Razmjena znanja ne mora se ticati samog zvuka, ovaj program je samo primjer. Spirit je svojevremeno imao i Linuks, Blender, Ableton i druge prezentacije. Svi prijedlozi su dobrodošli, pozivaju iz Spirita.Tako će ove nedjelje, 16. listopada u 19.30 sati u prostoru Suma, u Barčićevoj 11, krenuti serija predavanja o radio postajama, koju će, uz Spiritovog voditelja programa Denisa Pilepića, voditi gost Edvin Rožić, voditelj, tehničar, copywriter, direktor, menadžer, koji je radio na Svid Radiju i nizu drugih domaćih radija, a trenutno je glavni i odgovorni na Prvom Kvarnerskom Internet Radiju 051 www.radio051.com.


Prijave e-mailom


Svako predavanje trajat će od 60 do 75 minuta, a prijave e-mailom na [email protected] su obvezne zbog rezervacije mjesta u dvorani. Na prvom predavanju govorit će se o radijskim postajama općenito i tehnologiji radijskog procesa. Drugo predavanje bit će usmjereno na radijsku produkciju, bilo da se radi o glazbi, jinglovima ili reklamama, a treće predavanje u seriji pozabavit će se radijskim novinarstvom, i to novinarskim prilozima i emisijama, te radio DJ–ingom.S ciljem da i brojna Spiritova »dijaspora«, ali i drugi zainteresirani mogu pratiti događanja, većina programa u povodu 20. obljetnice Spirita, gdje god to bude tehnički moguće, bit će streamana putem interneta. Time u udruzi žele ujedno podsjetiti na to da su spiritovci još 1998. na 1999. godinu na svojim web stranicama ostvarili prvi riječki, a vjerojatno i hrvatski besplatni download pjesama riječkih mladih autora sa Spiritovih CD izdanja.


Podsjetnik je to i na eksperiment Free Radio Spirita, internet radija što je djelovao u godinama između 2004. i 2007. godine, kasnije dijela mreže Stanica MIR, u kojoj su se izmjenjivale sa programom nekoliko udruga iz drugih hrvatskih gradova.Bez obzira na to što program nije podržan od neke institucije, sva tri predavanja bit će dostupna za kotizaciju od 100 kuna, ili po 50 kuna za pojedinačno predavanje, čime se pokrivaju minimalni troškovi. Premda je kotizacija minimalna, kao i na svim Spiritovim programima, ako netko zaista ne može izdvojiti ni tu sumu, ostavljena je mogućnost da zatraži »jokera«, pa volonterski odradi dio posla oko pripreme programa. Druge potencijalne teme Škole zvuka neće biti vezane samo za radio, već produkciju, DJ-ing i sam zvuk općenito, a kojim će se smjerom dalje ići, raspravit će se direktno s publikom, koja će sudjelovati u programu.