THALLASSO WELNESS

Nutricionistica Neda Jokić: Vrijeme je za detox

NL Promo

Nutricionistica Neda Jokić, snimio Silvano Ježina

Nutricionistica Neda Jokić, snimio Silvano Ježina

Detoksikacija se može provoditi na više polja: kroz prehranu, vježbanje, hidroterapiju, saunu, vježbama disanja, limfnom drenažomProljeće simbolizira buđenje i odgovaraju mu namirnice koje omogućuju neutralizaciju i eliminiranje toksina prikupljenih tijekom zimskih mjeseci, govori nam Neda Jokić, nutricionistica u Thallaso Welness Centru Opatija.


– Neke od prednosti detoxa su obnavljanje crijevne flore, smanjenje nadutosti i oteklina, čišćenje kože, vitalnost, jačanje imuniteta, bolja koncentracija, rasterećenje probavnog sustava, gubitak suvišnih kilograma i bolje raspoloženje. Glavni detoksikacijski organ koji svakodnevno vodi bitku sa štetnim tvarima iz hrane, lijekova i metabolizma je naša jetra. Prije početka detoksikacije potrebno je smanjiti kiselost organizma, što znači apstiniranje od svega što proizvodi kisele nusprodukte i to početi bar sedam dana prije procesa detoksikacije. Svakako treba izbaciti alkohol, duhan i kofein, provoditi više vremena na svježem zraku i u prirodi, a tjelesnu aktivnost treba prilagoditi načinu prehrane i razini energije.

Detoksikaciju treba provoditi pažljivo jer može štetiti osobama s određenim zdravstvenim tegobama, stoga je najbolje konzultirati se s nutricionistom ili liječnikom, govori Jokić.


Osnova detoxa


Koje su najbolje namirnice za proljetni detox?


– Tijekom detoksikacije uvijek je važno koristiti čiste, organske namirnice, izbjegavati prerađenu hranu, šećer, sol i rafinirane namirnice poput bijelog brašna i riže. Osnovu detoxa čini unos voća, a prednost treba dati jabukama, kruškama i bobičastom voću. Namirnice koje sadrže vlakna rezultiraju duljim osjećajem sitosti. Za čišćenje jetre najbolje je konzumirati tamnozeleno lisnato povrće te kupusnjače. Zahvaljujući visokom udjelu cinarina i inulina, artičoka stimulira funkciju jetre i smanjuje razinu masnoća i kolesterola u krvi. Korjenasto povrće obiluju vitaminom C i kalijem i s pravom ih se naziva prijateljima i čistačima jetre i bubrega. Fermentirani mliječni proizvodi sadrže probiotike koji pospješuju probavu i jačaju imunosni sustav. Od dodataka prehrani dobro je konzumirati nutrijente s antioksidativnim djelovanjem kao što su vitamin C i E te selen.


Zašto je dobro tijekom procesa detoksikacije priuštiti tijelu i neke tretmane, na primjer limfnu drenažu aparatom ili stručnu ručnu masažu?


– Detoksikacija se može provoditi na više polja: kroz prehranu, vježbanje, hidroterapiju, saunu, vježbama disanja, limfnom drenažom. Postupkom limfne drenaže poboljšava se mikrocirkulacija, ubrzava se metabolizam i protočnost limfnog sustava u organizmu što rezultira izlučivanjem štetnih tvari iz organizma. Svi ovi tretmani se jako dobro nadopunjuju i uspješno djeluju na regeneraciju organizma.


Puno odmora


Koliko je vremena potrebno provesti na režimu detoxa da bi se postigli željeni efekti?


– Detoksikacijska dijeta je kratkotrajna dijeta koja smanjuje količinu unosa štetnih tvari i potiče hranu bogatu nutrijentima koje tijelo treba za detoksikaciju. Trajanje ovisi o odabranom tipu dijete i ciljevima, ali i općem zdravstvenom stanju pojedinca. Rigoroziniji programi detoxa (dijeta vodom ili sokovima) traje kraće.Detox vodom – najjednostavniji i najintenzivniji način detoksikacije. Tijekom posta uzima se samo voda i potrebno je piti najmanje dvije litre dnevno.


Detox sokovima – dopušteni su samo svježe pripremljeni sokovi od sirovog voća i povrća te biljni čajevi i voda. Baza su sokovi od zelenog povrća.


Detox kašama od svježeg voća i povrća – za razliku od posta sokovima, konzumiranje kaša omoguću i unos vlakana, koja daju osjećaj sitosti te pospješuju izlučivanje stolice.


Detox sa sirovom hranom – sirova hrana sadrži enzime koji pomažu rad jetre i otpuštanje otrova.Koja su neka od osnovnih načela kojih bi se žene i muškarci morali pridržavati da bi detox smatrali učinkovitim?


– Detox se ne preporučuje dijabetičarima ovisnim o inzulinu, trudnicama, dojiljama, djeci i onkološkim bolesnicima. Nekoliko dana prije detoxa treba jesti manje obroke, lakša jela i provoditi laganu tjelesnu aktivnost, a teže vježbe ostaviti za neko drugo vrijeme. Tijekom detoksikacije treba se puno odmarati i uvijek kad osjetite potrebu za snom, malo odspavajte. Nuspojave na početku detoxa su normalne i variraju od osobe do osobe. Prekid detoxa treba biti polagan kao i početak, polako uvoditi u prehranu i ostalu hranu.
Prethodi nam Uskrs i bogata trpeza, može li se i tada biti na nekoj vrsti dijete?


– Svi se stručnjaci slažu u jednom: prehrana treba biti uravnotežena. Ničega previše, ničega premalo, pa bi se ovih smjernica trebali pridržavati i na uskrsnoj trpezi.Soft Pack System


– Radi se o obliku relaksacijskog tretmana tijela gdje je cijelo tijelo zamotano u »oblog«.


Vakusak


– Aparat »Green Vac« obavlja drenažu organizma te pomaže kod oboljenja perifernih krvnih žila, arterijskih, venskih i limfnih.


Cryoderm


– Pomlađivanje lica i oblikovanje tijela na radiofrekventnom aparatu.


Vakumska kavitacija na aparatu »Green Cavite«


– Metoda nisko frekventnih ultrazvučnih valova za oblikovanje tijela i smanjenje obujma. Rezultati mjerljivi nakon svakog tretmana.Koliko je važno što pijemo tijekom perioda čišćenja organizma? Koje bi čajeve preporučili?


– Voda ima ključnu ulogu u izbacivanju toksina iz organizma. Ujedno služi kao jedinstveno otapalo za hranjive tvari i odstranjivanje iz organizma suvišnih produkata izmjene tvari. Čajeve je najbolje kupovati u biljnim ljekarnama ili specijaliziranim prodavaonicama sa začinima. Preporučila bih zeleni čaj, čaj od svježeg izdanka đumbira, čaj od šipka, kao i pripravke od sikavice, čičkovog korijena, maslačka, stolisnika, koprive, cimeta, sjemenki celera, valerijane, klinčića, bijelog sljeza i komorača. U Thalasso Wellnessu imamo odličan čaj koji nudimo nakon tretmana za detoks te se također može kupiti na našoj recepciji.


info recepcija 051 202 855mail: [email protected] www.thalasso-wellness.hr www.thalassotherapia-opatija.hr