EUROSONG

Neizvjesna eurovizijska epizoda: Tko će odabrati nasljednika ili nasljednicu Jacquesa Houdeka

Ivana Kocijan

Ime Damira Kedže zadnjih se nekoliko godina često spominje u kontekstu Eurosonga, no kako neslužbeno doznajemo, omišaljskog pjevača ove godine najvjerojatnije nećemo gledati na eurovizijiRIJEKA Tko će predstavljati Hrvatsku na Eurosongu u Portugalu? Prošle nas je godine na Eurosongu u Kijevu predstavljao Jacques Houdek s pjesmom »My Friend« koja je u konačnici zauzela 13. mjesto, odnosno 9. mjesto po glasovima publike.


Ove godine, čini se, hrvatski će predstavnik ponovo biti izabran internim odabirom HRT-a. Kako piše Jutarnji list, nagađa se da će ove godine Hrvatsku na Eurosongu predstavljati Indira Levak, a spominju se i Franka Batelić i Damir Kedžo. S HRT-a potvrdu ili demantij tih napisa nismo dobili, a ništa konkretniji nisu bili ni navedeni glazbenici.


Ime Damira Kedže zadnjih se nekoliko godina često spominje u kontekstu Eurosonga, no kako neslužbeno doznajemo, omišaljskog pjevača ove godine najvjerojatnije nećemo gledati na eurovizijskoj pozornici.
– Nije nas do sada nitko kontaktirao, no znam da Kedžo ima veliku želju ne samo nastupati na Eurosongu, nego i osvojiti ga. Eurosong je veliki izazov i sa sigurnošću mogu reći da bi Damir to odradio perfektno. Međunarodnog iskustva mu ne nedostaje što je dokazao pobjedama na natjecanju New Wave Stars u Rusiji i festivalu Slavianski Bazaar u Bjelorusiji, poručio je pjevačev menadžer Goran Belošević.


Komentar Franke Batelić na novinske napise da je ona jedna od potencijalnih predstavnika Hrvatske na ovogodišnjem Eurosongu nismo uspjeli dobiti. I novinari 24 sata s istim su se pitanjem obratili njezinom menadžeru Siniši Bevandi koji informacije objavljene u Jutarnjem listu nije želio komentirati.S druge strane, Indira Levak je bila spremna na komentar. Iz njezine bi se izjave između redaka moglo iščitati da ni nju ove godine nećemo gledati na Eurosongu.

– Nije bilo nikakvih konkretnih razgovora na tu temu. No, moram reći da je za svakog glazbenika izuzetna čast predstavljati svoju zemlju na Eurosongu i uvijek sam navijala za sve kolege koji su se upustili u taj izazov. Potrebna je dobra pjesma, a ja trenutno radim punom parom na novom, samostalnom albumu i to mi je prioritet. Pišem tekstove, nastupam u cijeloj regiji, a uživanje u glazbi je meni najbitnije, poručila je.


Zanimljivo je podsjetiti se da – bez obzira bili oni naši predstavnici na Eurosongu ili ne, svi troje već imaju iskustva s tim natjecanjem, odnosno hrvatskim (pred)-izborom Dorom. Indira Levak je, tada kao članica grupe Colonija, na Dori nastupila davne 1998. godine kada su izveli pjesmu »U ritmu ljubavi«. Damir Kedžo nastupao je na Dori 2011. godine, a Franka Batelić dvije godine ranije kada je izvela pjesmu »Pjesma za kraj«. Osim toga, 2008. je s pjesmom »Ruža u kamenu« osvojila članove OGAE mreže koja okuplja 40-ak europskih klubova ljubitelja Eurosonga, čime je Franka OGAE Song Contest sljedeće godine dovela u Hrvatsku.


Dok iščekujemo rasplet još jednog neizvjesne i uzbudljive hrvatske eurovizijske epizode, podsjetimo se činjenica koje su provjerene i potvrđene. Primjerice, već se neko vrijeme zna da će velika završnica 63. izdanja Izbora za pjesmu Europe biti održana u Lisabonu 12. svibnja te da će voditeljske uloge imati četiri dame: Filomena Cautela, Sílvia Alberto, Daniela Ruah i Catarina Furtado. U natjecanju će sudjelovati predstavnici 42 zemlje, među kojima je četvrtu godinu za redom i Australija koju će predstavljati Jessica Mauboy.