Aretha Franklin

“Kraljica soula” posthumno ispisala povijest: Nagrađena je posebnom Pulitzerovom nagradom

Portal Novilist.hr

FOTO/Wikipedia

FOTO/Wikipedia

Pjevačica moćnog glasa i nebrojenih postignuća za vrijeme života, sada je nagrađena i za "neizbrisiv doprinos američkoj glazbi i kulturi tijekom više od pet desetljeća".Ovog je ponedjeljka “Kraljica soula” Aretha Franklin, posthumno nagrađena posebnom Pulitzerovom nagradom. Legendarna je pjevačica nagrađena za “neizbrisiv doprinos američkoj glazbi i kulturi tijekom više od pet desetljeća”, prenosi E!Online. 


Franklin je tako po drugi put ispisala povijest, postavši prva pojedinačna žena koja je dobila Posebnu nagradu, otkako se ista počela dijeliti 1930. godine.


Prvi put kada je promijenila povijest glazbe, bilo je to 1987. godine, kada je postala prva ženska pjevačica uvrštena u “Rock’n’Roll Hall of Fame”. Iste joj je godine Sveučilište u Detroitu dodjelilo počasni doktorat. 1993.godine pjevala je inauguraciji Billa Cintona, a 1994.godine osvojila je Grammy za životno postignuće.
Prva dva (od ukupno 18) Grammyja dobila je za pjesmu “Respect”, moćnu obradu originalnog hita Otisa Reddinga. Emotivnu gospel himnu “Precious lord” otpjevala je 1968. godine na pogrebu Martina Luthera Kinga, prenosi Voxfeminae. Pjevačica je preminula prošlog kolovoza u dobi od 76 godina, okružena obitelji i prijateljima u svom domu u Detroitu. 


Nakon njezine smrti, mnoge su glazbene zvijezde odale počast jedinstvenoj pjevačici. Madonna je tijekom prošlogodišnje dodjele “MTV Video Music Awards” izjavila da je Franklin “promijenila tijek njezinog života”, prenosi E!Online. 


Mlada Taylor Swift je tijekom svoje turnere “Reputation” odala počast preminuloj zvijezdi, minutom šutnje tijekom nastupa. 


Tijekom dodjele nagrada Grammy ove godine, Andra Day i Yolanda Adamas su se zajedno prisjetile pjevačice. “U najtamnijim trenutcima naših života, nismo mogle pronaći prigodne riječi kojima je moguće iskazati bol u našem srcu. Izgubile smo kamen naše obitelji. Ljubav koju je pružala svojoj djeci, unucima i nećacima, nije poznavala granice”.