Životno djelo

Stoneu nagrada “Wild Dreamer” Subversive film festivala

Hina

Trostruki Oskarovac rekao je kako ga je jedan od organizatora jučer proveo po Zagrebu, u kojem je prvi put, i pokazivao mu što je sve privatizirano. »Svidjela mi se samo kritika koju inače viđam u zemljama istočne Europe, a koja bi trebala i nama u SAD-u«, rekao jeZAGREB – Američki filmski redatelj Oliver Stone primio je večeras u kinu »Europa« nagradu »Wild Dreamer« za životno djelo Subversive film festivala, koju mu je uručila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.


Dodjelom nagrada, koje se ove godine dodjeljuju prvi put, večeras je završio filmski dio Subversivea, u okviru kojega je od 4. svibnja prikazano pedesetak dokumentarnih i igranih filmova, među kojima je i Stoneov televizijski dokumentarac od deset epizoda »Neispričana povijest Sjedinjenih Država«.


Trostruki Oskarovac rekao je kako ga je jedan od organizatora jučer proveo po Zagrebu, u kojem je prvi put, i pokazivao mu što je sve privatizirano. »Svidjela mi se samo kritika koju inače viđam u zemljama istočne Europe, a koja bi trebala i nama u SAD-u«, rekao je.
»Važno je da istočna Europa zadrži svoj identitet, ali da u ovom trenutku sve više propituje zapadnu Europu i SAD«, kazao je Oliver Stone. Po njegovim riječima, zna da ovde ljudi već poznaju američku povijest o kojem priča u svom serijalu, ali je tu istinu važno stalno ponavljati.


Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić pohvalila je festival ustvrdivši kako je velika privilegija znati da Hrvatska i Zagreb imaju ljude koji misle, odgovorni su i usude se govoriti u javnosti.


»Ne želimo živjeti u zemlji i kojoj se svatko kod kuće žali da mu je loše, već želimo zajednicu u kojoj možemo diskutirati i posvađati se«, rekla je.


Nagradu »Wild Dreamer« za najbolji dokumentarni film osvojio je talijanski »Slatki brod« Daniela Vicarija o drami 20 tisuća albanskih izbjeglica s broda Vlora koji je 1991. uplovio u Bari.


Istoimenu nagradu u konkurenciji igranog filma dobio je »Zemlja nade« kontroverznog japanskog redatelja Siona Sona, priča o sudbini obitelji čiji otac ne želi evakuirati bolesnu ženu iz radijacijom zahvaćenog područja.


Publika je najboljim proglasila dokumentarni film »Put Madrida« Sylvaina Georgea koji je kamerom pratio velike španjolske prosvjede aktivista pokreta 15M u kojima je i sam sudjelovao.


Najbolji dokumentarac birao je žiri u kojem su bili Ankica Čakardić, Igor Bezinović i Dragan Jurak, a najbolji igrani film odabrali su Mima Simić, Hana Jušić i Mario Kozina.


Proteklog je tjedna u zagrebačkim kinima »Europa« i »Grič« prikazan izbor igranih i dokumentarnih filmova koji propituju današnji društveni poredak i vladajuće paradigme, uklapajući se time u glavnu temu ovogodišnjeg festivala »Utopija demokracije«.


U povodu skorašnje ulaska Hrvatske u Europsku uniju, koji koincidira s najdubljom krizom u povijesti Unije, danas se održao okrugli stol »Utopija Europske unije«, kojim je započeo konferencijski dio Subversive Festivala. Na okruglom stolu sudjelovali su talijanski marksistički teoretičar i aktivist Franco B. Bifo, politologinja i aktivistkinja Susan George te grčki ekonomist Yanis Varoufakis.


Nakon ceremonije održava se okrugli stol na kojem će Oliver Stone i Tariq Ali raspravljati o manje poznatoj povijesti SAD-a, prikazanoj u Stoneovu serijalu, od Drugog svjetskog rata i hladnoratovskog razdoblja, preko intervencije u Vijetnamu do vladavine Busha i Obame. Film prati istoimena knjiga, napisana u suradnji s povjesničarom Peterom Kuznickom, koja na 750 stranica prikazuje drugačiji pogled na povijest i globalni utjecaj američke politike 20. stoljeća.