Odlazak u 83. godini

Preminuo legendarni glumac Albert Finney

P. N.

Izvor: Instagram

Izvor: Instagram

Preminuo je u miru nakon kratke bolesti, uz svoje najbliže. Obitelj traži privatnost u ovom tužnom trenutku, stoji u priopćenjuBritanski glumac Albert Finney preminuo je u 83. godini, objavio je danas glasnogovornik Finneyeve obitelji.


– Preminuo je u miru nakon kratke bolesti, uz svoje najbliže. Obitelj traži privatnost u ovom tužnom trenutku, stoji u priopćenju. 


Finney, rođen u engleskom Salfordu, tijekom karijere je zaradio i pet nominacija za Oscara. Proslavila ga je uloga Toma Jonesa u istoimenom filmu iz 1963. godine, za koju je i zaradio prvu nominaciju za zlatni kipić.

Ostali filmovi za koje je bio nominiran za Oscara su: “Ubojstvo u Orijent Expressu”, “Garderobijer”, “Ispod vulkana” i “Erin Brockovich”.


U svojoj dugogodišnjoj karijeri je među brojnim ulogama igrao i Ebenezera Scroogea, Winstona Churchilla.


Finney će biti toplo upamćen po svojim snažnim nastupima u Saturday night i Saturday morning, showu Toma Jonesa, Big Fishu te brojnim drugim.– Njegovi nastupi u dramama Shakespearea, Čehova i mnogim drugim slavnim dramama tijekom 60-ih, 70-ih i 80-ih godina izdvajaju se kao neki od najvećih u našoj 200-godišnjoj povijesti, kazao je londonski Old Vic Theatre na Twitteru.


Finney je 2011. otkrio da boluje od raka bubrega.– Duboko smo ožalošćeni što smo čuli za smrt Alberta Finney”, izjavila je na Twitteru Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA), prenosi Reuters.


U kasnijim godinama glumio je u brojnim trilerima i akcijskim filmovima poput “Skyfalla” te u dva filma o tajnom agentu Bourneu.