Pobuna u Hollywoodu

“Prebijeli” Oscari: Nominacije za zlatni kipić otvorile staru ranu

Ivana Kocijan

Will Smith i Jada Pinkett-Smith / Reuters

Will Smith i Jada Pinkett-Smith / Reuters

Kako je moguće da su drugu godinu za redom svih 20 nominiranih u glumačkim kategorijama bijelci? A da uopće ne ulazimo u druge kategorije, kaže Lee kojem se uz Jadu Pinckett Smith u bojkotu pridružuju i Michael Moore, George Clooney i mnogi drugiNakon što su redatelj Spike Lee i glumica Jada Pinkett Smith objavili su da će bojkotirati dodjelu Oscara zbog toga što drugu godinu zaredom crnih zvijezda nema među nominiranima ni u jednoj kategoriji, oglasili su se i drugi koji podržavaju njihovu odluku. Rasprava se rasplamsala na društvenim mrežama  i još je jednom podsjetila na rasne probleme u Hollywoodu. Američka akademija filmskih znanosti i umjetnosti (AMPAS) priznaje da postoji problem. Njezina predsjednica Cheryl Boone Isaacs kaže da  su unijeli neke promjene za poticanje raznolikosti.


– Nažalost, promjene ne dolaze onako brzo kako bismo htjeli. Moramo učiniti više, rekla je Isaacs, koja je i sama Afroamerikanka.


Slomljeno srce


Također je dodala da joj je srce slomljeno i da je frustirana time što ove godine nema raznolikosti.
– U sljedećim tjednima napravit ćemo reviziju članstva kako bismo i u godinama koje slijede unijeli potrebnu raznovrsnost, dodala je.


Podsjetimo, glumica Jada Pinkett Smith je nedolazak na Oscare komentirala riječima: »Moramo se zauzeti sami za sebe, pokazati svoju snagu. Ne možemo prositi ili moliti da nas priznaju, to ruši dostojanstvo«. Njen suprug,  Will Smith, glavni glumac sportske drame »Concussion« ignoriran je u nominacijama, baš kao i Idris Elba koji je utjelovio afričkog ratnika u filmu »Beasts of No Nation«. Među ignoriranim Afroamerikancima je i cijela glumačka postava te redatelj financijski vrlo uspješnog filma »Straight Outta Compton«. Posljednji je film ipak nominiran u kategoriji najboljeg scenarija koji potpisuju bijelci, a bjelkinja je i redateljica dokumentarca »What Happened, Miss Simone?« o slavnoj glazbenici Nini Simone.


Akademija nije podarila nominacije ni glumcu Michaelu B Jordanu i redatelju filma »Creed« Ryanu Cogleru.Godine 1940. Hattie McDaniel postala je prvom afroameričkom glumicom koja je osvojila Oscara, za ulogu u »Zameo ih vjetar«. Bila je i prva crna osoba koja je dobila Oscara te prva osoba afroameričkog porijekla koja je nominirana za tu nagradu. Bila je i prva afroamerička glumica koja je osvojila Oscara za najbolju sporednu ulogu te najstarija afroamerička glumica koja je osvojila Oscara (imala je 44 godine).Ne znamo glumiti?


Spike Lee, filmski redatelj, producent, pisac, scenarist i glumac dvaput nominiran za Oscara, već je na preuzimanju počasnog kipića rekao kako je »crncu lakše postati američki predsjednik, nego šef holivudskog studija«.


– Kako je moguće da su drugu godinu za redom svih 20 nominiranih u glumačkim kategorijama bijelci? A da uopće ne ulazimo u druge kategorije. Četrdeset glumaca u dvije godine i nijednog afroameričkog. Mi ne znamo glumiti? – zapitao se.Bojkotu će se pridružiti i poznati američki redatelj i član Akademijinog glasačkog tijela Michael Moore koji je rekao da stopostotno podržava inicijativu te da ne namjerava doći ni na svečanost, ni na afterparty, a dodjelu neće gledati niti na TV-u.

– Ludost je da u dvije godine među 40 nominiranih glumaca nitko nije bio crnac, kaže.


Američka akademija filmskih znanosti i umjetnosti sada broji oko 7000 članova. Prema jednom istraživanju, 93 posto glasača u 2015.  činili su bijelci, a 76 posto glasača bili su muškarci. Čak 97 posto producenata i scenarista su bijelci, dok je među glumcima 88 posto bijelaca.Whoopi Goldberg izjavila je kako ne namjerava bojkotirati Oscare. »Bojkotiranje nema smisla, a osim toga, bilo bi pljuska u lice Chrisu Rocku. Podupiru se mnoge malene kompanije koje snimaju raznovrsne filmove, ali ne možete kukati o tome u vrijeme Oscara. Ovu raspravu vodimo svake godine. To me živcira«, rekla je poznata glumica.Moramo bolje od toga


U debatu se uključio jedan od njih, jedan od najpoznatijih glumaca u Hollywoodu, George Clooney, ocijenivši da u Hollywoodu manjine nisu dovoljno zastupljene.


– Prije desetak godina Akademija je radila mnogo bolji posao. Kakve oni imaju opcije na filmu danas? Posebno u kvalitetnim filmovima. Mislim da Afroamerikanci imaju svako pravo reći da ih Hollywood ne predstavlja dovoljno. Za njih mora biti više prigoda za njih nego što ih ima danas. Moramo bolje od toga. Bili smo na boljem od toga, poručio je Clooney.


Godine 2005. Morgan Freeman i Jamie Foxx osvojili su glumačke Oscare, a Catalina Sandino Moreno, Don Cheadle i Sophie Okonedo bili su nominirani. Dvije godine kasnije slavili su  Forest Whitaker i Jennifer Hudson.


Po Clooneyju, problem nije samo u članovima Akademije koji su većinom »stariji bijeli muškarci«, nego i u tome što se snima mali broj filmova u kojima predstavnici manjina imaju važnije uloge.


Razočaranje izostankom nominacija za crnce iskazao je i glumac David Oyelowo koji je prošle godine ostao bez nominacije za najbolju sporednu ulogu, za ulogu Martina Luthera Kinga Jr u filmu »Selma«.


– Akademija ima problem i taj problem treba riješiti. Ova institucija ne odražava njezinog predsjednika. Ja sam njezin član i ona ne predstavlja ni mene, kao ni ovu naciju, rekao je.Ove godine Oscare vodi afroamerički komičar i glumac Chris Rock koji se u ulozi voditelja već okušao 2005. godine. O kontroverznoj temi on je za sada napisao samo jednu rečenicu na Twitteru koja glasi: »Oscari. Bijela dodjela nagrada BET«. BET je inače nagrada koju je 2001. ustanovila kuća Black Entertainment Television, a dodjeljuje se afroameričkim zvijezdama iz svijeta zabave te drugim pripadnicima manjima iz svijeta glazbe, filma itd.fOscari poput lutrije


Oglasila se i Lupita Nyong’o koja je zlatni kipić za najbolju sporednu ulogu dobila za »Dvanaest godina ropstva« 2014. kad je nagrađen bio i redatelj filma Steve McQueen, a među nominiranima su bili i Chiwetel Ejiofor i Barkhad Abdi. – Razočarana sam nedostatkom inkluzije. To me potaklo na razmišljanje o nesvjesnim predrasudama i tome što zaslužuje prestiž u našoj kulturi, poručila je Nyong’o.

John Singleton, prvi afroamerički redatelj nominiran za Oscara početkom 1990-ih, izjavio je pak kako ga »bijeli« Oscar ne zabrinjava.


– Bilo je nekoliko filmova koji su mogli privući pažnju ali… Sve je to subjektivno. Gotovo poput lutrije, rekao je.


Ima i onih koji podsjećaju da nisu samo crnci oni koji su ostali uskraćeni. Hvaljena drama »Carol« tako je nominirana u samo dvije, glumačke kategorije, a bez nominacije je ostala i Helen Mirren za ulogu u filmu »Trumbo«, Pixarov crtić »Dobri dinosaur«, redatelj »Marsovca« Ridley Scott ili pak redatelj »Sobe« Lenny Abrahamson.