Domaća kinematografija

Hrvatska filmska 2013.:Rekordna produkcija i solidna gledanost

Vedrana Simičević

Hrvatske filmove u kinima sveukupno je pogledalo 443.539 gledatelja, a godina će ostati upamćena po rekordnom broju dugometražnih filmova u povijesti hrvatske kinematografije – čak 16 U godini koja je na izmaku, proizvodnja dugometražnog igranog filma ostvarila je najviše brojke u povijesti hrvatske kinematografije, izvjestio je Hrvatski audiovizualni savez u svom godišnjem izvješću o stanju filmske umjetnosti u Hrvatskoj.


Uspjehom u HAVC-a smatraju i to što je hrvatske filmove u kinima ove godine sveukupno pogledalo 443.539 gledatelja, kao i to da je u planiranom roku dovršen i projekt digitalizacije nezavisnih kina.   

  Procvat kratkometražnog


Godina će, dakle, što se sedme umjetnosti tiče, ostati upamćena po rekordnom broju proizvedenih dugometražnih filmova u povijesti hrvatske kinematografije – njih čak 16. Pri tome valja spomenuti i da se u različitim fazama postprodukcije trenutno nalazi sedam dugometražnih igranih filmova s potporom HAVC-a: »Drugi« Ivone Juke, »Kosac« Zvonimira Jurića, »Mirni ljudi« Ognjena Sviličića, »Most na kraju svijeta« Branka Ištvančića, »Otok ljubavi« Jasmile Žbanić, »Svinjari« Ivana Livakovića, »Zagreb Cappuccino« Vanje Sviličić, kao i novi cjelovečernji film u samostalnoj proizvdonji HRT-a – »Broj 55« Kristijana Milića, te još dva samostalno proizvedena filma – »Iza sna« Igora Filipovića i »Sveci« Ivana Perića. Uz to u 2014. godine možemo očekivati nastavak ili početak snimanja još desetak produkcija.      Iz HAVC-a navode da je u 2013. godini prikazano je 10 dugometražnih igranih manjinskih koprodukcija, završeno je i 13 dugometražnih dokumentarnih filmova – od čega osam većinskih hrvatskih produkcija, te još 52 kratkometražna filma – 9 igranih, 15 dokumentarnih, 11 animiranih i 17 eksperimentalnih. Kratkometražni filmovi doživljavaju pravi procvat, te se u fazi postprodukcije nalazi još 40, a u različitim fazama trenutno traje snimanje još 51 kratkometražnog filma. 

   Titulu najgledanijeg filma ove godine uvjerljivo je ponijela komedija »Svećenikova djeca« Vinka Brešana koju je pogledalo više od 158 tisuća gledatelja. Ovaj apsolutni hrvatski hit uskoro bi trebao u distribuciju po Italiji, Norveškoj, Poljskoj, Španjolskoj, Švedskoj, Brazilu, Južnoj Koreji, SAD-u i na Islandu.


Odličan rezultat ostvarila je i ekranizacija Šegrta Hlapića u režiji Silvija Petranovića koju je do sredine prosinca pogledalo više od 126 tisuća gledatelja.
Dječji filmovi i komedije vladali su hrvatskim filmom barem kad je o gledanosti riječ, pa je na trećem mjestu »Zagonetni dječak« Dražena Žarkovića sa 68.969 gledatelja, na četvrtom romantična komedija »Sonja i bik« Vlatke Vorkapić, a dobre su rezultate ostvarili i »Kauboji« Tomislava Mršića. U godini ispred nas najavljena je realizacija 11 filmova iz programa sufinanciranja HAVC-a. Krajem 2013. godine Antonio Nuić je započeo snimanje filma »Srce mesara«, koje će nastaviti u svibnju 2014. godine. Tijekom proljeća trebalo bi se početi snimati »Vatreno krštenje Ljiljana Vidića« Ivan-Gorana Viteza, »Osmi povjerenik« Ivana Salaja, te »Ljubav ili smrt« Daniela Kušana. U svibnju »Čudo u Poskokovoj Dragi« počinje snimati Rajko Grlić, a u lipnju svoj novi film »Zvizdan« Dalibor Matanić. Sredinom godine trebala bi startati realizacija još dva filma – »ZG80« Igora Šeregija, i »Trampolin« Katarine Zrinke Matijević Veličan. Za jesen je u planu novi film Kristijana Milića »Mrtve ribe plivaju na leđima«, kao i »Ivanova krizma« Branka Schmidta, dok bi krajem godine svoj novi uradak »Sve najbolje« mogla početi snimati Snježana Tribuson.  


Festivalski život


Iako se ne može reći da je rekordnu produkciju pratila i rekordno pojačana inozemna zapaženost hrvatskih filmova, festivalski život hrvatskih filmova u 2013. godini svakako nije bio loš. Hrvatski filmovi, štoviše, bilježe ukupno 15 sudjelovanja na festivalima prve kategorije, pri čemu među najveće festivalske uspjehe valja istaknuti premijerno prikazivanje »Obrane i zaštite« i hrvatske koprodukcije »Krugovi« u programu Forum 63. Berlinalea, te čak šest hrvatskih filmova u programu 48. Međunarodnog filmskog festivala Karlovy Vary.


Od kratkometražnih filmova u HAVC-u ističu prikazivanje »Presude« Đure Gavrana, te »Iza ogledala« Jagode Kaloper u programima 42. međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu.


Animirani omnibus »Otac« u kojem je jednu od epizoda napravio i Veljko Popović prikazan je u natjecateljskom programu 35. Međunarodnog filmskog festivala u Clermont-Ferrandu, a »Site Selection« Mare Šuljak u natjecateljskom programu 59. Međunarodnog filmskog festivala u Oberhausenu.


Veliki uspjeh u ovom smislu ostvarila je komedija »Svećenikova djeca« koja je nominirana za komediju godine Europske filmske akademije, a ovacije je i doživjela prilikom premijere na festivalu Karlovy Vary. Na Javnom pozivu za poticanje audiovizualnog stvaralaštva u 2013. godini odabrano je sedam dugometražnih igranih filmova među kojima su dominirale autorice i debitantski filmovi, a za sufinanciranje su odabrana i dva dovršena naslova. U ostalim kategorijama sufinanciran je ukupno 31 projekt: četiri kratkometražna igrana, sedam dugometražnih dokumentarnih, šest kratkometražnih dokumentarnih, šest animiranih te osam eksperimentalnih filmova. Podržano je i 11 koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom, od kojih su četiri dugometražna igrana, tri dokumentarna, tri kratkometražna animirana i jedan kratkometražni igrani. U kategoriji poticanja razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova na prvom i drugom roku odlučivanja u 2013. godini ukupno je odobreno 18 projekata za razvoj scenarija (osam igranih i deset dokumentarnih), a 11 projekata odobreno je za razvoj projekta (pet igranih i šest dokumentarnih). Rezultati drugog ovogodišnjeg kruga odlučivanja za poziv 2013. godine Hrvatsko audiovizualno vijeće objavit će u siječnju 2014. godine.   


Ostojićeva žetva


Najviše nagrada hrvatski filmovi osvojili su na festivalima izvan kruga 14 najvećih svjetskih manifestacija, od čega se najviše ističe prava »žetva« nagrada »Haliminog puta« Arsena Antona Ostojića i najuspješnije hrvatske koprodukcije – »Krugova« srpskog redatelja Srđana Golubovića.


Nagrađivani naslovi iz 2012. godine kao što su animmirani omnibus »Otac«, »Muški film« Nebojše Slijepčevića i »Zimsko čudo« riječke redateljice Željke Sukove i brazilskog redatelja Gustava Becka nastavili su uspješnu festivalsku karijeru i u 2013. godini, a uspješan je bio i čitav niz ovogodišnjih filmova.


Na 19. Sarajevo Film Festivalu »Obrana i zaštita« Bobe Jelčića osvojila je Posebnu nagradu žirija, te Srce Sarajeva za najboljeg glumca – Bogdana Diklića, a na istom su festivalu nagrađeni i dokumentarac »U braku sa švicarcem« Arsena Oremovića, koji je osvojio Nagradu za ljudska prava, dok je »Presuda« Đure Gavrana osvojila nagradu za poticanja talentiranih filmaša u regiji.   

Filmski turizam


Što se »filmskog turizma« tiče, ne može se baš reći da su strani filmaši pohitali snimati u Hrvatsku, no po sistemu »jedan, ali vrijedan« i ova će godina u tom smislu ostati obilježena snimanjem četvrte sezone planetarno popularne HBO-ove »Igre prijestolja« na širem području Dubrovnika.


Zahvaljujući ovom serijalu termin Game of Thrones Croatia »uguglan« je 1.570.000 puta, a popularni portal BuzzFeed uvrstio je Dubrovnik u »19 filmskih krajolika koje uistinu morate posjetiti«. HAVC-u su pored ovog prijavljena još četiri inozemna projekta za ostvarivanje prava na »mjere poticanja ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela«, od kojih je najviše pažnje izazvao finski »Patriotic Man«. 


   Filmsku je godinu u Hrvatskoj svakako zaokružila i dovršena digitalizacija 29 kinoprikazivača koja je koštala ukupno 12,5 milijuna kuna. Od toga je Ministarstvo kulture pokrilo 7,5 milijuna kuna, a ostatak su osigurali vlasnici kinodvorana, te lokalne i gradske samouprave.