Puno nagrada stiglo u regiju

“Blokada” i “Posljednja ambulantna kola…” nagrađeni u Češkoj, “Parada” u Rimu

HinaNajprestižnija nagrada u nedjelju završenog 18. Festivala mediteranskog filma koji se održava u Rimu dodijeljena je filmu »Parada« srbijanskog redatelja Srđana Dragojevića. Najvažnija nagrada festivala Amore e Psiche dodijeljena je tragikomediji srbijanskog rdatelja Srđana Dragojeveća o pokušaju organiziranja Gay Pride parade u Boegradu. Žiri je u svojoj ocjeni istaknuo ironiju u prevladavanju predrasuda, a film je nazvao »originalnim predstavljanjem sukoba između kultura i civilizacija koji je obilježio zemlje bivše Jugoslavija u protekla dva desetljeća«.


Film je sniman u Srbiji, Hrvatskoj i Makedoniji, nastao je u koprodukciji filmskih kuća iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije i u njemu nastupaju i hrvatski glumci Goran Navojec i Dejan Aćimović.


Dragojević nije osobno primio nagradu, ali je u poruci zahvale rekao »kako bi kao šlag na torti bilo kada bi se neki talijanski distributer zainteresirao za taj film«. »Festivali su odlično izlaganje. No ja filmove radim za ljude, ne za intelektualce«, rekao je Dragojević u razgovoru za ANSA-u prije osvajanje nagrade. Festival je zaključen u nedjelju. »Zajedno s našom publikom još smo jednom iskusili čaroliju filmskih autora iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, Libanona, Izraela, Maroka, Tunisa, Izraela, Irana i Rumunjske, koji su kroz umjetnost ispripovijedali današnji trenutak«, rekla je ravnateljica festivala Ginella Vocca.