Antivalentinovo

10 filmova za preživljavanje Dana zaljubljenih

Ivana Kocijan

Na prvom je mjestu romantična drama »(500) dana ljubavi« koja započinje napomenom da to nije ljubavna priča, a listu zaključuje crna komedija »Rat Roseovih« koju Hollywood Reporter naziva »Građaninom Caneom« antivalentinovskih filmova Onima koji nisu zaljubljeni, onima koji su nesretno zaljubljeni i svima onima koji općenito nisu romantično raspoloženi, Valentinovo zasigurno nije najomiljeniji dan u godini. Za sve koji su se prepoznali u prethodnoj rečenici Hollywood Reporter ponudio je rješenje i donio popis deset filmova za lakše preživljavanje Dana zaljubljenih. 


   Na prvom je mjestu romantična drama »(500) dana ljubavi« koja započinje napomenom da to nije ljubavna priča, već priča o tome kako je jedan momak susreo jednu djevojku. Simpatičan film u kojem glavne uloge tumače Joseph Gordon-Levitt i Zooey Deschanel sukladno naslovu, govori o 500 dana ljubavi između dečka koji vjeruje u ljubav i djevojke koja ne vjeruje u veze. Kako se razvija veza, zašto dolazi do prekida i zašto se unatoč svemu i dalje trudimo shvatiti ljubav, analizira »(500) dana ljubavi«. Za razliku od filmova koje preporuča Hollywood Reporter, uoči Valentinova objavljen je i popis romantičnih naslova koje bi svi oni koji ne vole romantiku i nisu zaljubljeni danas trebali izbjeći u širokom krugu. Jedan od takvih filmova svakako je legendarni »Titanic«, ali i popularna romantična drama »Bilježnica«. Ne preporuča se ni gledanje filma »Nešto za sjećanje« o dvoje stranaca koji se zaljubljuju i stavljaju svoju ljubav na kušnju. Zabranjuju se i filmovi s Meg Ryan – »Romansa u Seattleu« i »Kad je Harry sreo Sally« te romantični filmovi s Julijom Roberts kao što je »Odbjegla nevjesta«, »Ja u ljubav vjerujem« ili »Zgodna Žena. Na popisu nepoželjnih nalazi se i »Duh«, »Moja Afrika« i drugi… 

   Na popisu se našla i drama s elementima komedije »Vrtlog života«, jedan od najboljih filmova 1990-ih. Film u režiji Sama Mendesa koji se može pohvaliti s pet Oscara prati život Lestera Burnhama čiji se prividno savršeni bračni i obiteljski život u potpunosti mijenja nakon što upozna prijateljicu svoje kćeri srednjoškolke. 


   Sam Mendes zaslužan je za još jedan film koji vrijedi pogledati na Valentinovo. Riječ je o drami »Put oslobođenja«, odnosno »Revolutionary Road«, adaptaciji istoimenog romana Richarda Yatesa koja je nakon 11 godina na velikom platnu ponovo povezala dvoje poznatih glumaca, zvijezde »Titanica« Leonarda DiCaprija i Kate Winslet. U filmu čija se radnja odvija sredinom prošlog stoljeća njih dvoje glume Franka i April, bračni par čiji se život ne može opisati nimalo idiličnim. Nezadovoljni svojim odnosom, nerealiziranim snovima i nesretnim brakom, odlučuju se preseliti u Pariz u nadi da će tamo ostvariti svoje snove. Njihov pokušaj novog života, međutim, neće završiti sretno. 


  Čudna romantika


Brak koji se raspada u središtu je radnje nagrađivane romantične drame »Tužna veza«, odnosno »Blue Valentine« u kojoj supružnike Cindy i Deana glume Michelle Williams i Ryan Gosling. Ljubavna priča iz 2010. prati vezu na rubu opstanka i dvoje zaljubljenih koji gube i pronalaze svoju ljubav.  Onima koji su zaljubljeni i Valentinovo im predstavlja jedan od najljepših dana u godini psiholozi preporučaju gledanje romantične komedije »Zapravo ljubav«. Za britanski portal LoveFilm neuropsihijatar David Lewis analizirao je deset filmova koji u gledateljima, parovima, pobuđuje ljubavno raspoloženje, a »Zapravo ljubav« pokazao se kao idealan film za takvo nešto. Na drugom se mjestu našla romantična drama »Bilježnica«, dok je na trećem mjestu animirani film »Wall-E«. Na popisu su se našli i filmovi: »Ja u ljubav vjerujem«, »Prljavi ples«, »Duh«, »Zgodna žena«, »Titanic«, »Jerry Maguire« i »Casablanca«.   Antivalentinovski film svakako je i drama »Bliski odnosi«, priča o ljubavnom četverokutu, slučajnim susretima, privlačnosti na prvi pogled te bezobzirnim izdajama u kojoj glavne uloge imaju: Natalie Portman, Jude Law, Julia Roberts i Clive Owen. 


  Odličan Tarantino


Izvrsni antivalentinovski filmovi svakako su i Tarantinovi akcijski trileri »Kill Bill 1« i »Kill Bill 2«, dok Hollywood Reporter preporuča i britansku dramu »Sram« u režiji Stevea McQueena, u kojoj Michael Fassbender ima ulogu seksom opsjednutom mladiću u New Yorku, gradu u kojem od istog poremećaja pati još četiri milijuna ljudi. Na popisu je i romantična komedija »Prekid« s Jennifer Aniston i Vinceom Vaughnom u glavnim ulogama. I sami bivši parteri u tom filmu igraju dvoje zaljubljenih koji se nakon što prekinu, odbijaju iseliti iz zajedničkog stana. Koliko će trajati borba i nadmudrivanje i tko će prvi popustiti, znaju svi koji su pogledali ovaj film. 


   Tu je i drama »Nevjerna« u kojoj Diane Lane i Richard Gere glume bračni par koji naizgled ima sve. No, ona, Connie, želi više, a to će i dobiti nakon što upozna zgodnog stranca s kojim se upušta u strastvenu ljubavnu vezu. S obzirom na to da je uvršten na popis antivalentinovskih hitova, ne treba isticati da ta afera neće dobro završiti… 


   Popis zaključuje crna komedija »Rat Roseovih« koju Hollywood Reporter naziva »Građaninom Caneom« antivalentinovskih filmova. Hit iz 1989. u režiji Dannyja DeVita, s Michaelom Douglasom i Kathleen Turner u glavnim ulogama, prati dvoje zaljubljenih čija ljubavna idila s vremenom prelazi u nesnošljivost i zajedljivost. Sve će kulminirati brakorazvodnom parnicom koja nekad najsretnije supružnike pretvara u smrtne neprijatelje.