Smotra najboljih a cappella klapa

Bašćinski glasi 26. studenog u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku

P. N.

Ovogodišnje izdanje cijenjene glazbene manifestacije koja okuplja najbolje hrvatske a cappella klape s izvornim klapskim repertoarom, sedmi će se put održati u organizaciji kulturno-umjetničkog društva Bašćinski glasiRIJEKA Devetnaesti susret klapa Bašćinski glasi održat će se u subotu 26. studenog u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.


Ovogodišnje izdanje cijenjene glazbene manifestacije koja okuplja najbolje hrvatske a cappella klape s izvornim klapskim repertoarom, sedmi će se put održati u organizaciji kulturno-umjetničkog društva Bašćinski glasi čiji je predsjednik Kristijan Fonović na konferenciji za novinare rekao da je riječ o smotri čiju su kvalitetu publika i struka već odavno prepoznali.


Tajnica riječke podružnice Hrvatske glazbene unije Jadranka Čubrić pohvalila je izuzetan izbor klapa koje njeguju autohtono i autentično klapsko pjevanje, dok je pročelnik Ureda za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar podsjetio da klapsko pjevanje izvan dalmatinskih prostora nije neautentično, što se vidi i po izvoru klapa koje dolaze na Bašćinske glase. U povodu skorašnje smotre potpisan je ugovor o financiranju između Bašćinskih glasa i Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatske glazbene unije i Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava iz čijih je fondova poznata manifestacija dobila 20000 kuna.
U memorijalnoj sobi restorana Fortunal u kojoj je prije dvadesetak godina nastala klapa Feral i klapa Levant koja je 1992. godine u Rijeku dovela Bašćinske glase Vladimir Rončević s Radija Rijeke, jednog od generalnih pokrovitelja susreta, istaknuo je da je radio u samim počecima prepoznao kvalitetu manifestacije kao što su Bašćinski glasi i pratio nastajanje svih klapa na riječkom području.


Na Bašćinskim glasima nastupit će trenutno najkvalitetnije klape – ženske klape Kolapjanke iz Siska i Luka iz Rijeke te muške klape Podvorje iz Kaštel Sućurca, Adrion iz Makarske, Šufit iz Splita, Kastav iz Kastva, Bunari iz Vodica, Puntari iz Omiša te ovogodišnji pobjednici Omiškog festivala, klapa Pinguentum iz Buzeta. Posebni će gosti biti Vokalisti Salone koji će odati počast nedavno preminulom bardu klapske pjesme Ljubi Stipišiću Delmati.


Ulaznice za 19. Bašćinske prodaju se po cijeni od 100 kuna od petka će biti u prodaji u TIC-u na Korzu, agenciji New Sound u Matuljima, restoranu Fortunal na Zametu, caffe baru Gradina, kartomatu na Korzu te na web-stranici kulturaplus.com. Početak programa koji će tradicionalno voditi Joso Krmpotić zakazan je za 19 sati i 30 minuta.