Provedite vikend uz Festival arapskog filma u kinu Grič (27. do 29. listopada)

P. N.Hrvatsko arapsko društvo prijateljstva od 27. – 29.10.2017. u kinu Grič u Zagrebu organizira 2. Festival arapskog filma u Zagrebu.


Cilj ovoga festivala je upoznati najširu publiku i javnost s arapskom kulturom i kinematografijom, ali isto tako otvoriti prozor u arapsko društvo, tradicije, običaje i način života.


Osim umjetničkih ciljeva, na ovaj način se borimo protiv rasne diskriminacije i ksenofobije što su pojave koje nažalost nisu iskorijenjene niti u 21. stoljeću.
U tri dna prikazati ćemo devet filmova iz zemalja arapskog govorno područja. Moto ovogodišnjeg festivala je KULTUROM PROTIV PREDRASUDA.


ULAZ NA SVE PROJEKCIJE JE BESPLATAN.


Festival se realizira pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova te u suradnji s veleposlanstvima Alžira i Egipta u Republici Hrvatskoj i producentskom kućom Image Nation iz Abu Dhabia.PROGRAM


27.10.


17.00. Ići u raj


Zemlja: UAE; Žanr: Obiteljski;


Priča o jedanaestogodišnjem dječaku Sultanu u potrazi za ljubavi i pažnjom nakon gubitka majke u najmlađoj dobi. Nalazi staru kutiju sa slikama i audio trakama svoje bake, koji otkrivaju njezinu veliku ljubav prema njemu. Odluči je otići potražiti u drugi emirat. U filmu se mogu vidjeti i prirodne ljepote ujedinjenih Arapskih Emirata.


19.00. Cairo Time


Zemlja: Egipat; Žanr: Drama;


Tri priče događaju se za vrijeme samo jednog dana u Kairu. Glumica u mirovini Lila u potrazi je za Samehom, kolegom s kojim je nastupala u mnogim filmovima te od njega traži dosta čudnu uslugu. Salma je u vezi s Wafelom te se nađu u stanu njegovog prijatelja što dovodi do velikog broja čudnih situacija, Hazem je mladi diler koji na putu od Aleksandrije prema Kairu poveze starca s Alzeheimerovom bolešću te se između njih razvije prisan odnos. Sudbine ovih likova, iako nepovezane, će se ispreplesti zahvaljujući životnoj sudbini.


21.00. Dokaz


Zemlja: Alžir; Žanr: Drama;


Ali je vozač taksija u Alžiri koji je u braku s Houriom, udovicom s dvoje djece- Žele imati dijete, ali ga ne mogu imati te Ali odlazi u drugi grad na test za neplodnost bez da Hourija to zna. Nakon povratka biva optužen od Fatime, putnice u taksiju, da je otac njezinog djeteta. Ali je u dilemi da li priznati da je neplodan ili se suočiti s optužbama za nevjeru.


28.10.


17.00. Prije proljeća


Zemlja: Egipat; Žanr: Drama, povijesni;


Film govori o blogeru koji je u dramatičnim događajima u Arapskom proljeću izgubio oba oka. Priča je to o nastojanju mladih ljudi da svojim djelovanjem zapale iskru koja je započela revoluciju u Egiptu i dovela do brojnih promjena.


19.00. Zinzana


Zemlja: UAE, Žanr: Triler;


Talal se nalazi u ćeliji u zabačenom zatvoru zbog pijančevanja i tuče. Naoko običan boravak u zatoru pretvoriti će se u borbu na život i smrt kada u zatvor pristigne policijski službenik koji ima pakleni plan. Talal se neće boriti samo za svoj život nego i za živote svojih najmilijih.


21.00. Heroina


Zemlja: Alžir; Žanr: Drama, povijesni;


Film kroz dramu jedne alžirske obitelji govori o „crnoj deceniji“ (1991 – 2002) i strahotama terorizma kojima je bila izložena ova zemlja. Hourin muž i njegova braća su ubijeni u terorističkom napadu na farmu na kojoj žive, a njezine šogorice otete. Nakon ovoga ona počinje tražiti svoje mjesto u alžirskom društvu za što je potrebna odlučnost i hrabrost.


29.10.


17.00. Potvrđeno: Halal;


Zemlja: Alžir; Žanr: Komedija;


U središtu ove komedije nalaze se dvije djevojke: Sultana i Kenza čiji će se životni putevi neočekivano ispreplesti. Također, u nizu urnebesno smiješnih i nepredvidivih situacija isprepliću se i dva svijeta, jedan moderan i jedan tradicionalan od kojih svaki ima svoje vrijednosti.


19.00. Djevojka iz tvornice


Zemlja: Egipat; Žanr: Drama;


Hajem je radnica u tvornici koja živi u području nastanjenom nižom srednjom klasom zajedno s drugim tvorničkim djevojkama. Vjeruje da njezini osjećaji prema novom nadgledniku u tvornici mogu bujati unatoč klasnoj razlici koja ih dijeli. Pronalazak odbačenog testa za trudnoću u krugu tvornice dovodi do niza dramatičnih situacija u kojima će se hajem suočiti s okrutno stvarnošću.


21.00. Svjetla Rima


Zemlja: UAE; Žanr: Dokumentarni, sportski;


Plasiranje na završnicu Svjetskog nogometnog prvenstva je san svake nacije pa izuzetak nisu niti Ujedinjeni Arapski Emirati. Ovaj dokumentarni film govori o kvalifikacijskom turniru na kojem su se 1989. godine Emirati uspjeli kvalificirati na završnicu u Italiji 1990. godine te o njihovo nastupu na toj najvećem sportskom događaju na svijetu. Taj uspjeh ima i političku dimenziju jer su Ujedinjeni Arapski Emirati kao nova državna zajednica imali tek 19 godina.