Imaš super ideju? Prijavi je na Moj Zaba Start i osiguraj novac za njeno ostvarenje

P. N.

Svi zainteresirani mogu svoje ideje ili projekte prijaviti u tri različita područja - poduzetništvo, kultura i znanost te društvo. Zaba će ukupno podijeliti gotovo milijun kuna za deset najboljih projekata.‘Ono što vuče svijet nisu lokomotive, već ideje’, rekao je jednom francuski pisac Viktor Hugo, no ideja neće daleko ako ne postoji lokomotiva koja će joj u pravom trenutku pomoći da se u potpunosti ostvari. Projekt Moj Zaba Start lokomotiva je koja već pet godina vuče i podržava dobre ideje u Hrvatskoj. Riječ o društveno odgovornom projektu kroz koji Zagrebačka banka okuplja sve što Hrvatska ima na području poduzetništva i novih tehnologija, kulture i znanosti te općekorisnog društvenog rada.


Upravo se u ove tri kategorije svi zainteresirani mogu prijaviti u ovogodišnjem izdanju projekta. Kao i prijašnjih godina, oni koji prijave i obrane najbolju ideju, imaju priliku osvojiti nepovratnih 120.000 kuna, i to u svakoj od kategorija. Druga pozicija nosi tek nešto manju nagradu – 100.000 kuna, dok se za treće mjesto može osvojiti potpora od 80.000 kuna. Odluku o pobjedniku donosi stručna komisija, ali važno je napomenuti kako u svakoj kategoriji postoji i posebna nagrada publike – vrijedna 30.000 kuna pa se tako ukupni fond kojim raspolaže Moj Zaba Start penje na gotovo milijun kuna!


 
Moj Zaba Start je pokrenut 2013. godine i dosad je kroz njega podržano ukupno 40 najboljih projekata. Neki od njih su u međuvremenu narasli od ideje do pravepozitivne poduzetničkepriče.


Jedan od prvih sudionika projekta Moj Zaba Start bila i je Studio Grupa s projektom ILI ILI lampe


„Potpora koju smo dobili za ili_ili lampe omogućila nam je da svoj proizvod komercijaliziramo i pripremimo za serijsku proizvodnju. Danas radimo velike serije proizvoda, pretežito za izvoz, a tržište su nam uglavnom skandinavske zemlje. Zabina potpora došla je kad nam je najviše trebala, u samom startu kad je bilo potrebno da nas netko prepozna i da nam onaj početni “push”. Onima koji imaju ideju svakako bih preporučio da se jave na natječaj. Možda će baš to biti prekretnica u njihovom budućem razvoju“, kazao je dizajner Filip Despot.Te 2013. godine nagradu na natječaju koji je povezivao obrtnike i dizajnere dobio je i projekt Kabanica kaplja koji je dizajnirala Ana Rimac. Danas te kabanice inspirirane šestinskim motivom proizvodi poznati zagrebački obrt Cerovečki.  Naša kabanica osvojila je nagradu u prvom izdanju projekta Moj Zaba Start. Dakako da nam je financijska potpora dobro došla, ali još su važnija za nas bila svjetla pozornice koja smo privukli. Projekt nam je omogućio besplatnu promociju, ali i stručnu edukaciju te priliku za povezivanje s ostalim sudionicima projekta. Što se u našem radu pokazalo iznimno bitnim i korisnim istaknula je Ana Rimac.
Svoj projekt možete prijaviti do 12. lipnja, a sve ostale informacije o projektu saznajtena www.mojzabastart.hr ili na društvenim mrežama pod #MojZabaStart.