Otkrivamo:

Evo kako freelanceri “hvataju” internet

P. N.

Iako ne postoje točna istraživanja za Hrvatsku, neke procjene govore kako je trenutno kod nas aktivno oko 5000 freelancera.Freeelancanje – pojam koji se sve češće pojavljuje u medijima i ljudi ga sve više percipiraju kao budućnost poslovanja, posebice govorimo li o poslovima pisanja, digitalnog marketinga ili dizajna. Prema prošlogodišnjim podacima Europskog foruma nezavisnih profesionalaca broj nezavisnih stručnjaka u Europskoj uniji značajno raste. Zanimljive su i prognoze koje dolaze iz Amerike, kako će u idućih nekoliko godina čak 50 posto radnika biti freelanceri.


 


Slobodnjaci koji hrabrost za dalje pronalaze u neizvjesnosti


 
Nezavisnih stručnjaka, koji se žele riješiti okova šefa i ureda od 9-17 i u Hrvatskoj je iz dana u dan sve više. Mladi eksperti, koji ne žele bježati u Irsku ili Njemačku, odlučuju se samostalno tražiti klijente i nuditi svoje usluge gdje god se nalazili. Ured im je kuća, kafić, vikendica na moru ili u planinama… Rade od svuda u svako doba dana i noći, kreirajući sami svoj tempo i svoj uspjeh. Naravno, put do uspjeha nije lagan, konkurencija je žestoka ali jednom kada posložite svoje poslovanje, ništa vas ne sprječava da radite svaki dan na drugoj lokaciji.


 


No, što je s internetom?


 


Baš zato što ne žele biti u uredu, freelanceri moraju biti dostupni klijentima online. Spajanje na wi-fi u kafićima je ok, ali to je rješenje za kraće periode rada. No, što kada trebate poslati ili skinuti velike datoteke ili pak odraditi skype poziv s nekime? Zahvaljujući pokućnom internetu iz Tele2 moguće je surfati bilo gdje jer se ruter za pokućni internet jednostavno isključi iz struje i počne koristiti na nekoj novoj lokaciji. Za njega nije potreban nikakav dodatan priključak osim onog za struju, a upravo zbog toga ga je moguće nositi sa sobom bilo gdje, pa čak i uključiti ga u kafiću i raditi od tamo satima. Uz uvjet naravno, da tu i tamo naručite kavu ili sok ili pak s konobarom podijelite svoju wi-fi šifru.


Pokućni nudi mobilnost, jednostavnu instalaciju i neograničen promet uz BEZBROJ GIGABAJTA za 169 kuna, a za dodatnih 95 kuna mjesečno uz ruter za pokućni dolaze i dva Samsung Galaxy Tab A 10.1 tableta, kako bi surfanje uistinu bilo neograničeno na više uređaja.