U Primorsko-goranskoj županiji 1.263 prvašića nestrpljivo čekaju prvi dan škole

Ingrid Šestan Kučić

iStock

iStock

Uzbuđenje, nervoza, veselje, ali i mali strah osjećaji su vezani za početak novog poglavlja ne samo u životima novopečenih školaraca, nego i njihovih roditelja. Neupitno je da se s polaskom u školu mijenja život cijele obitelji, jer kreće jedna potpuno nova životna avanturaDan kada dijete krene u prvi razred zauvijek se pamti, a taj poseban dan za 1.263 primorsko-goranskih obitelji u kojima prvašići nestrpljivo čekaju zvuk školskog zvona ove je godine 4. rujna. Uzbuđenje, nervoza, veselje, ali i mali strah, osjećaji su vezani za početak novog poglavlja ne samo u životima novopečenih školaraca, nego i njihovih roditelja.


Neupitno je da se s polaskom u školu mijenja život cijele obitelji jer kreće jedna potpuno nova životna avantura, a iako je uzbuđenje kod onih prekaljenih školarca za koje 4. rujna znači povratak u staro i hvatanje već dobrog znanog školskog ritma daleko manje, ipak i njima zvuk školskog zvona mami osmijeh na lica, jer ako ništa, godinu su stariji i vraćaju se u svoju dobro znanu ekipu.Kalendar školske godine 2017./2018. 


Nastava počinje 4. rujna 2017. godine, a završava 15. lipnja 2018. godinePrvo polugodište traje od 4. rujna 2017. godine do 22. prosinca 2017. godineDrugo polugodište traje od 15. siječnja 2018. godine do 15. lipnja 2018. godine, a za učenike završnih razreda srednje škole do 22. svibnja 2018. godine


Posljednje pripreme
Obitelji ukupno tridesetak tisuća školaraca različitih uzrasta koji pohađaju primorsko-goranske osnovne i srednje škole ovaj tjedan koriste za posljednje pripreme za školu, kupuje se sve ono što još nedostaje, a jedna od glavnih tema ona je školska. Na pitanje što to novo školarci mogu u idućoj školskoj godini očekivati, odgovor je: malo toga jer školske su im torbe jednako teške kao i lani, kurikulumi su im isti, a jedina najavljena novina pretvaranje je izbornog predmeta informatike u obavezni od petog razreda osnovne škole.


U toj priči riječki su osnovci ipak mali izuzetak, jer njima će se ponuditi građanski odgoj i obrazovanje. Ono što se prošle školske godine provodilo eksperimentalno u svega nekoliko škola, od ove jeseni ulazi u sve riječke osnovnoškolske ustanove kao izvannastavna aktivnost. Još jedna riječka specifičnost je i rano učenje informatike koje se već godinama u svim školama nudi od prvog razreda.Školski praznici 


Zimski praznici počinju 27. prosinca 2017. godine, a završavaju 12. siječnja 2018. godineProljetni praznici počinju 29. ožujka 2018. godine, a završavaju 6. travnja 2018. godineLjetni praznici počinju 18. lipnja 2018. godine


Slobodne aktivnosti


Upravo su te izvannastavne aktivnosti nešto što ide ruku pod ruku sa školom, jer kako krene školska godina, krenu i razmišljanja koju aktivnost izabrati, a roditelji često iz velike ponude slobodnih aktivnosti teško mogu odabrati odgovarajuću aktivnost za svoje dijete. Velik broj aktivnosti odvija se i u samim školama, ali i izvan njih, a glavni savjet stručnjaka je da je najvažnije prepoznati stvarnu sklonost djeteta te je uskladiti s njegovim sposobnostima i osobinama, uzimajući u obzir da jake strane djeteta potiču razvijanje određenog talenta.


Općenito su preporuke usmjerene na tečajeve stranih jezika, informatike, sportske i umjetničke aktivnosti. Međutim i u toj širokoj paleti aktivnosti koje se nude stručnjaci se u najvećoj mjeri pozivaju na one sportske, preporučujući da se djeca pravovremeno uključe u takve aktivnosti iz razloga što je suvremeni način života pretežno sjedalački, a pred školarcima svih uzrasta nalazi se novih 175 nastavnih dana ili ukupno 35 tjedana, koliko će trajati ova školska godina.