Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 6
Sutra: 13° 13° 6
19. studenoga 2019.
Ispis članka: Pozadina naglog preokreta oko mirovinske reforme: Plenković kapitulirao da bi spasio - predsjednicu - Novi List

NoviList.hr

Pozadina naglog preokreta oko mirovinske reforme: Plenković kapitulirao da bi spasio - predsjednicu

Salto mortale

20. rujan 2019 07:19

Napisali: Dražen Ciglenečki , Jagoda Marić

Kolinda Grabar-Kitarović konačno bi se morala očitovati o referendumskoj inicijativi, teško bi to mogla učiniti da se ne svrsta ni uz Vladu ni uz građane, a obje bi te opcije bile za nju slab

Foto Duško Marušić / PIXSELL

ZAGREB - Premijer Andrej Plenković priznao je poraz, Vlada će, nakon devet mjeseci primjene, odustati od glavnih temelja svoje mirovinske reforme i u mirovinsko zakonodavstvo će ugraditi sve zahtjeve koje su sindikati istaknuli u svojoj referendumskoj inicijativi. Takav obrat i odustajanje od promjena koje su, prema Vladinom stajalištu bile nužne da se mirovinski sustav održi, premijer je objasnio time da je Vlada čula poruku hrvatskih građana.

– To referendumsko pitanje nije u skladu s Ustavom, nismo promijenili mišljenje. Ali, s jedne smo strane imali to, a s druge 700 tisuća građana koji traže referendum u okolnostima kada se odvija kampanja za izbore za predsjednika Republike. Premijerova je odluka donijeta u tom kontekstu, rekao nam je visoki dužnosnik HDZ-a.

Za HDZ, premijera i predsjednicu Republike uistinu bi bilo neugodno da paralelno s izbornom kampanjom traje rasprava u javnosti o ovom referendumu.

Kolinda Grabar-Kitarović konačno bi se morala očitovati o referendumskoj inicijativi, teško bi to mogla učiniti da se ne svrsta ni uz Vladu ni uz građane, a obje bi te opcije bile za nju slabe. Predsjednica ne može u vezi ovako važne stvari ići protiv Vlade, jer bi je to dovelo u sukob sa strankom čija je kandidatkinja, a podrškom mirovinskoj reformi zamjerila bi se, pak, velikom broju građana. Kako su Plenkovićev prioritet predsjednički izbori, radije je potpisao osobnu političku kapitulaciju nego da je smanjio šanse Kolinde Grabar-Kitarović.

Odgađao je ovakvu odluku, rekao nam je HDZ-ov dužnosnik, jer se smatralo da je ipak moguć dogovor sa sindikatima, kako nitko iz ovoga ne bi izašao kao gubitnik. No, sindikati su ovaj put bili nepopustljivi.

U HDZ-u su se nadali da bi nakon promjene resornog ministra mogli privoliti sindikate na razgovor, ali oni su odbijali sve javne i pomirljive pozive novog ministra Josipa Alardovića, uz opasku da će se za stol vratiti tek kad se donese odluka o referendumu.

Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista...