Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1n
Sutra: 4° 4° 1n
22. siječnja 2020.
Ispis članka: BORIS PAVELIĆ Premijer borbe protiv nenasilja - Novi List

NoviList.hr

BORIS PAVELIĆ Premijer borbe protiv nenasilja

PRONAĐENA ZEMLJA

12. lipanj 2019 18:43

Napisao: Boris Pavelić

Foto D. Kovačević

Smrt nevina čovjeka bila je potrebna da pravosuđe krene ozbiljnije istraživati zašto je, zapravo, nasmrt pretučen Radoje Petković, dobar Kastavac i poštovani poduzetnik - ta činjenica, a ne jadno priopćenje sućuti i osude premijera Plenkovića, govori pravu istinu o odnosu države prema nasilju u kojemu su, eto, počeli pogibati naši sugrađani srpske nacionalnosti.
Užasavajuća je i neshvatljiva - jer je besmislena - nasilna smrt 63-godišnjeg Kastavca, kojega je 24. travnja poslije podne, pred kafićem »007« na Stuparima u Marinićima nesmiljeno i divljački, a bez ikakva shvatljivog razloga - ako za takvo što ikada i može biti razloga - pretukao petnaest godina mladi Ilija Glavić, o kojemu se u javnosti zasad zna tek da ga je Haški sud osumnjičio za ratne zločine u sličnoj izvedbi za rata u bosanskoj Posavini. Njih su se dvojica, prema šturim medijskim izvještajima od kojih neki prepričavaju policijsku kaznenu prijavu, u kafiću navodno sukobila - oko čega bi se to mirni Petković s ikim sukobljavao, naročito s nekim koga ne poznaje? - a kada je Petković krenuo da ode, Glavić ga je sustigao, s tri udarca oborio u nesvijest i na tlo, a potom zatukao. Mjesec i pol kasnije, Radoje Petkovic umro je u bolnici - ubijen, zatučen, na pravdi boga.
I tek tada iz svoje se tupe, cinične ravnodušnosti probudio Andrej Plenković. Nije mu bilo dovoljno kada su sportaše iz Srbije sa splitske Rive bacali u more; nije mu bilo dovoljno što su u Supetru, tragajući za Srbima, pretukli sezonske radnike; nije mu bilo dovoljno kada je sin saborskog zastupnika njegove stranke jezivom prijetnjom oskrvnuo pravoslavni Božić; nije mu dovoljno veličanje ustaštva na svakome koraku; nije mu dovoljna atmosfera mržnje koja nas guši evo već godinama - smrt, ubojstvo bilo je potrebno da se prošapće priopćenje u kojemu će »oštro osuditi ovakav čin nasilja i nesnošljivosti usmjeren prema pripadnicima nacionalnih manjina«, te da nas obraduje obećanjem kako će se »protiv toga nastaviti boriti svim mehanizmima...«
Čekajte malo. »Nastaviti boriti«? Plenkovićeva će se vlada »nastaviti boriti protiv nasilja i nesnošljivosti prema pripadnicima nacionalnih manjina«? Ona će se »nastaviti boriti sviWm mehanizmima koje državne institucije imaju na raspolaganju kako bi se nasilje preveniralo, počinitelji oštro sankcionirali, a javnost senzibilizirala na nultu toleranciju prema nasilju«? Ma, zabavlja li to Plenković javnost, izruguje li joj se, ili uistinu misli da će mu netko povjerovati kako se njegova vlada zaista, na bilo koji zamislivi način, bori protiv nasilja i nesnošljivosti? Lakše bi nam bilo povjerovati da su tipkačice zaboravile ukucati rječcu »ne«, jer da je Plenković zapravo htio reći kako će se vlada nastaviti boriti - »protiv nenasilja«... Jer tako stoje stvari: Plenkovićeva vlada ne samo da nasilje i nesnošljivost prešućuje i tolerira, namigujući tako nasilnicima, nego premijerovi najbliži suradnici nesnošljivost posve otvoreno propagiraju i šire - sjetimo se Plenkovićeva stranačkog zamjenika i potpredsjednika Sabora Milijana Brkića, s njegovom »snošljivom« izjavom Miloradu Pupovcu, neka se nosi iz Hrvatske ako mu u njoj nije ugodno.
Hrvatska je zemlja u kojoj ubijaju Srbe - o tome se ovdje radi, kratko i jasno. Sjeća li se još itko Đorđija Burića? Tog je 85-godišnjeg Zagrepčanina 11. studenog 2016. ubio Vlado Turudić, bivši član Autohtone hrvatske stranke prava (AHSP), navodno zato što Burićev sin nije ispunio obećanje da će zaposliti Turudićeva sina. No ono što je Turudiću olakšalo divljačku odluku bilo je to što je Burić bio Crnogorac, »komunjara« - tako ga je ubojica zvao - i da je volio partizanske filmove. Bi li ubio starca da je bio Hrvat, »ustaša« i redovno odlazio na Bleiburg?
Dva nedužna čovjeka ubijena u tri godine; periodična premlaćivanja Srba; ustaštvo kao rehabilitirana ideologija, od školskih klupa i išaranih zidova do crkvenih oltara, znanstvenih radova, školskih udžbenika i pučke svakodnevice - a vlada će se, je li, »nastaviti boriti...«? Ne sumnjamo mi da se Plenković osjećao kao heroj ljudskih prava nakon što je to njegovo priopćenje objavljeno, ali mi mu mirne duše odavde poručujemo: stidjeti biste se trebali, premijeru, i vi, i vaša vlada, i stranka koju vodite. Preuzeli ste i normalizirali vulkan nasilja koji je otvorio vaš prethodnik Tomislav Karamarko, i ni kap vode u nj ulili niste. Štoviše, nasilnici kojima se nemate hrabrosti suprotstaviti diktiraju pravila u ovoj vašoj prijetvornoj i jalovoj igri. Ne lažite zato naciji o svojoj dobroj volji. Nećemo baš ustvrditi da poštenjačinu Petkovića nosite na duši, ali da znamo tko ste, u to budite sigurni: vi ste, Plenkoviću, premijer borbe protiv nenasilja.