Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1n
Sutra: 8° 8° 1n
21. veljače 2020.
Europska ideja

Rektorica Sveučilišta u Rijeci u Bruxellesu: 'Ljudska prava i demokracija su u opasnosti'

Raspravu je organiziralo Sveučilište u Maastrichtu
Raspravu je organiziralo Sveučilište u Maastrichtu
Autor:
Objavljeno: 11. siječanj 2020. u 13:55 2020-01-11T13:55:30+01:00

RIJEKA - Rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, kao jedina hrvatska predstavnica sudjelovala je u raspravi »’Mogu li sveučilišta spasiti europsku ideju?« koju je organiziralo Sveučilište u Maastrichtu u svom Kampusu u Bruxellesu.

Sveučilište u Maastrichtu predsjedava europskom sveučilišnom mrežom YUFE, čiji je član i Sveučilište u Rijeci, a jedna od tema bila je kako će ova europska inicijativa utjecati na budućnost visokog obrazovanja.

Dajući svoje viđenje značenja europske ideje, rektorica Sveučilišta u Rijeci kao dva temeljna elementa europske ideje izdvojila je prosvijećenost i vladavinu razuma s jedne strane te, mir, zaštitu ljudskih prava i uključivost kao drugu. Obje sastavnice europske ideje, po njenom mišljenju, dovedene su u pitanje.

- Izvješća o stanju ljudskih prava pokazuju da već trinaestu godinu za redom pada razina sloboda u svijetu, a izvješća o stanju sloboda izvješćuju da su ljudska prava i demokracija u opasnosti.

Oba dokumenta identificiraju uzroke stanja u pojavi i širenju populističkih i autoritarnih režima u Europi, ali i u svijetu.

Prema Indexu demokracije u Europi je posebno vidljiv jaz između sjeverne i zapadne Europe s jedne strane s najvišim ocjenama u svijetu, te južne i istočne Europe gdje je stanje ispod prosjeka za cijeli svijet, kazala je između ostaloga prof. dr. Prijić Samaržija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.