Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
14. prosinca 2019.
Promjena kvalitete života

Klinička istraživanja potvrdila: Kristalizirani glukozaminsulfat usporava razvoj osteoartritisa

Klinička istraživanja potvrdila: Kristalizirani glukozaminsulfat usporava razvoj osteoartritisa
Klinička istraživanja potvrdila: Kristalizirani glukozaminsulfat usporava razvoj osteoartritisa
Autor:
Objavljeno: 2. prosinac 2017. u 15:30 2017-12-02T15:30:09+01:00

Najčešći simptomi su bol u zglobovima, ukočenost zglobova, oticanje u jednom ili više zglobova, struganje kostiju na kost kada se savija zglob, osjetljivost i gubitak fleksibilnosti te kvržice u zglobovima

Klinička istraživanja potvrdila su da se sustavnom uporabom patentiranog kristaliziranog glukozaminsulfata simptomi osteoartritisa, najčešćeg oblika artritisa i glavnog uzroka invaliditeta u svijetu, mogu znatno smanjiti i olakšati, a progresija bolesti usporiti. Kristalizirani glukozaminsulfat, zbog svoje stabilizirane formule, pokazuje rezultate u liječenu osteoartritisa te je stoga i registriran kao lijek, smanjuje bol i poboljšava funkcionalnost zgloba, te značajno usporava progresiju bolesti i na kraju smanjuje potrebu za operacijom zbog promjena u zglobovima. Osteoartritis koljena pogađa više od 250 milijuna ljudi širom svijeta i njegova pojavnost raste te je sve češća kod žena starijih od 40 godina. Dosad su u Hrvatskoj pacijentima bili dostupni pripravci s glukozaminom koji nisu u kliničkim studijama pokazali dostatan učinak u liječenju osteartritisa koljena.

- Stopa oboljevanja od osteoartritisa koljena u Hrvatskoj podudara se s onom na svjetskoj razini, kao i metode liječenja ove kronične bolesti. Dostupnost patentiranog kristaliziranog glukozaminsulfata mogla bi poboljšati ishode liječenja, kaže doc. dr. Dubravka Bobek i upozorava kako se procjenjuje da će osetoartritis koljena zbog starenja populacije do 2020. godine biti četvrti vodeći uzrok nesposobnosti bolesnika.

Hrvatsko reumatološko društvo donijelo je smjernice u liječenju osteoartritisa, a liječnici vjeruju da će Arthryl®, novi lijek na hrvatskom tržištu koji sadrži patentirani kristalizirani glukozaminsulfat, pridonijeti boljim ishodima liječenja ove bolesti. Lijek se koristi za ublažavanje simptoma blagog do umjerenog osteoartritisa koljena. Nije namijenjen za liječenje akutne nego kronične boli, a rezultati kliničkog ispitivanja pokazali su da olakšavanje simptoma, posebice boli, obično nastupa nakon dva do tri tjedna neprekidnog liječenja. Lijek ima pozitivan učinak na metabolizam zglobne hrskavice jer povećava sintezu proteoglikana u hrskavici i tako usporava njeno propadanje. Novi lijek može se nabaviti u hrvatskim ljekarnama bez recepta, a primjenjuje se oralno i dolazi u obliku granula topivih u vodi.

Osteoartritis je progresivna kronična bolest koja zahvaća zglobove, a nakon koljena, najčešće zahvaća kukove, šake i kralježnicu, uzrokujući bol i smanjenje njhove funkcije. Bolest ima veliki utjecaj na kvalitetu života vezanu uz zdravlje, veći od onoga koji se javlja kod mnogih drugih kroničnih bolesti. Najčešći simptomi su stalna ili povremena bol u zglobovima, ukočenost zglobova, oticanje u jednom ili više zglobova, struganje kostiju na kost kada se savija zglob, osjetljivost i gubitak fleksibilnosti te kvržice u zglobovima.

Čimbenici rizika za obolijevanje od osteoartritisa koljena su dob, kao glavni faktor rizika, zatim spol, jer se osteoartritis češće javlja kod žena nego kod muškaraca, neusklađenost rada zglobova, prekomjerna tjelesna težina, ozljeda zgloba ili prekomjerna upotreba zbog fizičkog rada ili bavljenja sportom te genetika. Dijagnosticira se pomoću rendgenskih snimki koje mogu pokazati sužavanje prostora između kostiju u zglobu, prisutnost koštanih izraslina i otvrdnuće kostiju, te magnetskom rezonancom (MR ili MRI) i kompjutoriziranom tomografijom (CT ili CAT) koje mogu vizualizirati strukture unutar zgloba.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.