Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
12. studenoga 2019.
Nije sve u izgledu

Kako prepoznati svježe meso u trgovinama? Evo na što sve treba obratiti pažnju

Kako prepoznati svježe meso u trgovinama? Evo na što sve treba obratiti pažnju
Kako prepoznati svježe meso u trgovinama? Evo na što sve treba obratiti pažnju
Autor:
Objavljeno: 6. srpanj 2017. u 9:29 2017-07-06T09:29:00+02:00

Meso u prodavaonice stiže u raznim oblicima i nije uvijek lako prepoznati koje je svježe i visokokvalitetno.

Stručnjaci općenito predlažu da se kupuje meso iz regije u kojoj se živi. A osim informacija na pakiranju, i njegov izgled može biti indikator kvalitete.

Unutarmišićna mast: Iako mnogo ljudi misli da je to nezdravo, masnoća mesu daje mnogo od njegove arome, kaže Elisabeth Roesicke iz Njemačkog poljoprivrednog centra.

Kvalitetno meso bi moralo imati malo unutarmišićne masti, a to se vidi po bijelim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.

Boja: Idealna boja ovisi o tome o kojoj se životinji radi. Teletina bi morala biti svijetla, ali ne bijela. Jednako kao i meso peradi. Govedina treba biti srednje crvena, ali ne pretamna. Svinjetina je idealno blijedoružičasta. Od svih sivkastih nijansi mesa treba bježati, naglašava Roesicke.

Voda: Ako se kupuje pakirano meso, u njemu ne smije biti vode. Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro, rekla je Roesicke.

Čvrstoća: Ima još jedan način za jednostavnu provjeru je li pakirano meso još uvijek svježe. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u svoje originalno stanje i ne smije ostati nikakvo udubljenje. A površina mesa mora blistati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.