Bez puno muke do zimnice: Ovo je najbolji način konzerviranja hrane pripremljene kod kuće

Da biste napravili konzerve voća i povrća koje zadržavaju okuse, mirise i sirovine netaknutima, idealno je odabrati lokalne proizvode, kao i one sezonske, jer su bogati mineralnim solima, vitaminima i hranjivim tvarima
Tko ne sanja svoju vlastitu smočnicu punu ukusnog povrća u ulju ili octu? Ili pak domaće pripremljene džemove i marmelade od sezonskog voća. Domaća priprema konzervirane hrane zaista je učestala navika u našoj zemlji. S druge strane, zašto kupovati staklenke iz supermarketa prepune saharoze i konzervansa kad možete pripremiti one vlastite?
Važno je slijediti ispravne postupke za sprječavanje razvoja bakterija, plijesni i nadasve botulina, kao što predlažu smjernice Ministarstva zdravlja. Pravilo broj 1 jest da prije nego što krenete s pripremom zimnice, dobro operete ruke kako biste uklonili sve mikroorganizme s kože. Nadalje, od temeljne je važnosti ponavljati to svakog puta kad pripremate jedan od proizvoda ili kada morate manipulirati drugom hranom, poput jaja, mesa ili sirove hrane. Nadalje, pitate se u što je najbolje konzervirati određeni proizvod? Svi znamo: staklo je najbolji materijal! Ne samo da ne upija mirise, već se može upotrijebiti nekoliko puta i opere se vrlo lako. Samo pazite da ga držite podalje od svjetla. Prozirnost vam također omogućava neposrednu kontrolu sadržaja i mogućnost provjere bilo kakvih anomalija bez otvaranja staklenke.
Pravilno doziranje
Da biste napravili konzerve voća i povrća koje zadržavaju okuse, mirise i sirovine netaknutim, idealno je odabrati lokalne proizvode, kao i one sezonske, jer su bogati mineralnim solima, vitaminima i hranjivim tvarima. Ako koristite proizvode iz vlastitog vrta, bolje je pripremiti konzerve u roku od 6-12 sati od sakupljanja. Ocat mora biti od vina, po mogućnosti bijelog jer povrću daje prirodniju boju. Za šećer je preporučljivo koristiti bijeli ili onaj od šećerne trske jer ne mijenja okus i aromu voća. Za konzerviranje uz pomoć soli koristite jodiranu morsku sol.
Prvo, povrće ili voće dobro isperite pod tekućom vodom da biste uklonili čestice zemlje i druge ostatke. Nadalje, uranjanje u vodu u koju ste stavili malo sode bikarbone na nekoliko minuta može biti korisno za smanjenje tragova pesticida. Nakon što ih temeljito osušite, uklonite oštećene dijelove, jezgru, koštice i, ovisno o slučaju, ogulite. Nikada ne punite staklenke do ruba, uvijek ostavite praznog prostora. U slučaju džemova i marmelada, ovu operaciju morate izvesti dok su vrući, ostavljajući razmak od jednog centimetra između proizvoda i poklopca.
Jednom kada se staklenka zatvori, nisu potrebni daljnji postupci. Za proizvode koji nakon zatvaranja trebaju pasterizaciju, poput umaka od rajčice i kiselog povrća, razmak između proizvoda i poklopca mora biti 2 centimetra. Jednom kad je namirnica u staklenci, mora biti potpuno uronjena u tekućinu (ulje, ocat ili sirup), za centimetar. Drugi važan trik je ukloniti sve mjehuriće zraka nastale tijekom dodavanja tekućine uz pomoć plastične lopatice. Nakon završetka postupka punjenja, prije zatvaranja važno je pažljivo očistiti »grlo« staklenke upijajućim papirom.
Čuvanje u hladnjaku
Nakon što se staklenka zatvori, faza pasterizacije se završava uranjanjem staklenki u lonac napunjen vodom i to najmanje 10 centimetara veći od staklenki. Poklopite lonac poklopcem i kuhajte sve kontinuirano, bez prekida. Kad se smanji nivo vode, jednostavno ga dopunite kipućom vodom pazeći da ga ne izlijete izravno na staklenke.
Vrijeme potrebno za ispravnu pasterizaciju ovisi o vrsti konzervirane hrane, vrsti spremnika i njegovoj veličini. Izračunajte od trenutka kada voda dosegne snažnu točku vrenja. Nakon 5-10 minuta od završetka pasterizacije, izvadite staklenke iz lonca i ostavite ih da se ohlade. Otprilike nakon 12-24 sata staklenke treba pregledati kako bi se procijenila nepropusnost zatvarača. Staklenke čuvajte u smočnici ili u hladnoj, suhoj, prozračenoj i tamnoj prostoriji.
Jednom otvorene staklenke potrebno je čuvati u hladnjaku i konzumirati ih što je prije moguće. Ovisno o proizvodu, vremena variraju od 4-5 dana (umaci, aromatizirana ulja, voćni sokovi i pesto), pa sve do tjedan dana za džemove, marmelade i umak od rajčice. Do dva mjeseca za povrće u ulju, kisele krastavce i drugo kiselo povrće, te aromatizirani ocat.
Iz kategorije: Dom i vrt
Pogledaj sve-
Kreativni prijedlozi
foto Maštovite ideje za jesensku dekoraciju doma prikladne svakom budžetu
-
Pijesak sa silika gelom
Pravilno sušenje vrtnog cvijeća: Jednostavni trikovi za dulje uživanje u šarmantnom cvijeću
-
Pozitivne vibracije
Sedam biljaka za sretan dom koje će privući ljubav, sreću i prosperitet
-
Prostor za opuštanje
foto IDEJE ZA UREĐENJE Kako pretvoriti balkone i terase u jesensku oazu mira
-
Life at Home
Pet emocionalnih potreba koje bi vaš dom trebao zadovoljiti
-
Harmonija u domu
BILJKA LJUBAVI I SREĆE Simbolika orhideje prema drevnoj kineskoj tradiciji

- Hrvatska ima 18.000 pomoraca i čak 70 posto časnika, koji su među najboljima na svijetu
- Dio Riječana će u utorak biti bez plina
- Slučaj "Santiago" pokazuje da su menadžeri Uljanika iscijedili i zadnju kunu iz »3. maja«
- PET VELIČANSTVENIH Parfemi koji su obilježili 2019. godinu
- U bivšem Mülleru u Opatiji bit će otvoren japanski restoran
- Prosječna plaća je u tri godine porasla 776 kuna, ali to uopće ne osjetimo. Evo zašto se ne živi bolje
- Vijesti iz zemlje: Vozilo u Zagrebu propalo u ogromnu rupu na prometnici, vozač ozlijeđen
- VIDEO Bizarni bikini koji ništa ne ostavlja mašti: Glavni materijal je - izolir traka
- Volite ljuto? Evo kako napraviti savršeni chilli con carne prema receptu Gordona Ramsaya
- Na izbore 22. prosinca ide jedanaest kandidata. Za koga ćete glasovati u prvom krugu?
- 'Kad sam otvorio 1989. svi su trčali u sex shop. Sad gledaju lijevo, desno i ima li koga na ulici'
- Brzinske fritule s jogurtom za najljepša blagdanska uživanja
- Uznemirujuće snimke iz Rijeke: ''Jednom sam pozvao policiju, ali narkomani su i dalje nastavili ondje sjediti'
- Kozmetika popularnog beauty brenda stigla je u Rijeku. Zavirili smo u ponudu
- Obersnel prijavio torcidaše policiji zbog odvratnog vrijeđanja Rijeke i Riječana
- Žurnal: Studente iz Nigerije hrvatska policija zamijenila za migrante i protjerala ih u BiH
- Riječki pedijatrijski kardiolog Neven Čače dobio nagradu za najzapaženije stručno ostvarenje u 2019.
- KONAČNO ODLUKA Horvatinčiću potvrđena presuda od četiri godine i 10 mjeseci zatvora!
- Predsjednica predlaže šefovima Podravke da počnu proizvoditi "Čokolindu": 'Neka mi se smiju koliko žele'
- U Velikoj Gorici uklonili snjegoviće jer su vrijeđali osjećaje katolika, objašnjenje je genijalno
- Riječani u znak solidarnosti s beskućnicima noćili pod vedrim nebom. Među njima - glumci, sportaši, znanstvenici...
- Obersnel prijavio torcidaše policiji zbog odvratnog vrijeđanja Rijeke i Riječana
- Riječki pedijatrijski kardiolog Neven Čače dobio nagradu za najzapaženije stručno ostvarenje u 2019.
- Predsjednica predlaže šefovima Podravke da počnu proizvoditi "Čokolindu": 'Neka mi se smiju koliko žele'
- NISI SAMA - IDEŠ S NAMA! Kampanja za prijevoz žena na kemoterapiju: Kupite odjeću koju je dizajnirao Juraj Zigman
- Riječani večeras spavaju kao beskućnici: 'Pretvorimo prazne poslovne prostore u prihvatilišta'
- 'Dirnite u leglo politike i prva reakcija je: vi ste neprijatelj Hrvatske. Zato nam mladi i odlaze'
- Riječani u znak solidarnosti s beskućnicima noćili pod vedrim nebom. Među njima - glumci, sportaši, znanstvenici...
- Pretraži članke