Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 4n
Sutra: 14° 14° 4n
19. studenoga 2019.
165 oboljelih od legioneloze u Quebecu

U klimatizacijskim uređajima vreba opasnost: Legionarska bolest u Kanadi odnijela 10 života

Legionarska bolest predstavlja infekciju koja izaziva visoku temperaturu, suhi kašalj i upalu pluća / Foto web
Legionarska bolest predstavlja infekciju koja izaziva visoku temperaturu, suhi kašalj i upalu pluća / Foto web
Autor:
Objavljeno: 2. rujan 2012. u 9:02 2012-09-02T09:02:00+02:00

Izvor širenja bakterije koja je uzročnik ove bolesti je klimatizacijski sustav objekata. Bakterija legionela razvija se u odstajaloj vodi toga sustava na temperaturi od 25 do 42 stupnja Celzijusa te biva izbačena vani sa sitnim česticama koje izbacuje sustav prilikom rada 

MONTREAL Legionarska bolest koja je pogodila grad Quebec odnijela je novu žrtvu, čime je bilanca porasla na deset umrlih od 165 ljudi koji su došli u kontakt s uzročnikom bolesti od kraja srpnja, priopćile su u subotu zdravstvene vlasti glavnoga grada ove kanadske frankofone pokrajine.

 

Prethodna bilanca objavljena je u srijedu i zabilježila je devet umrlih među 141 slučajem legioneloze.

Regionalna uprava za javno zdravlje podsjetila je u subotu u priopćenju da je "takvo stanje predstavlja rezultat situacije u kojoj su osobe bolovale od legioneloze zadnjih 10 do 15 dana" te da je razdoblje inkubacije bolesti od 2 do 10 dana. Uprava je također pokrenula epidemiološku istragu kako bi se preciznije odredili uzroci porasta oboljelih.

Izvor širenja bakterije koja je uzročnik ove bolesti je klimatizacijski sustav objekata koji se nalaze u ograničenom dijelu grada.

Bakterija legionela razvija se u odstajaloj vodi toga sustava na temperaturi od 25 do 42 stupnja Celzijusa te biva izbačena vani sa sitnim česticama koje izbacuje sustav prilikom rada.

Bolest pogađa samo ljude koji imaju narušen imunološki sustav, posebice ljude u godinama, a suzbija se antibiotskom terapijom.

Legionarska bolest, otkrivena 1976. tijekom konvencije ratnih veterana u SAD-u kada je zabilježeno da je 29 osoba umrlo, predstavlja infekciju koja izaziva visoku temperaturu, suhi kašalj i upalu pluća.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija