Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 4
Sutra: 15° 15° 4
15. listopada 2019.
Primorsko-goranski SDP

SDP O PROVOKACIJAMA U RIJECI Šačica neofašista najbolja poruka predsjednici i svima na desnici

snimio Darko Jelinek
snimio Darko Jelinek
Autor:
Objavljeno: 13. rujan 2019. u 12:19 2019-09-13T12:19:38+02:00

 SDP očekuje podršku svih stranaka za prijedlog zakona kojim se traži uvođenje višestranačkih biračkih odbora na predsjedničkim izborima, jer je to jedini način da se spriječe manipulacije i krađa glasova, poručio je Jovanović.

Primorsko-goranski SDP-ovi zastupnici Željko Jovanović i Saša Đujić oštro su osudili neofašistički incident kod Guvernerove palače, rekavši:

- Sramotan, bolestan i skandalozan čin šačice jada crnokošuljaških neofašista u Rijeci najbolja je poruka za sve s rigidne desnice, katotalibane i aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja svojim koketiranjem s marginalnim krajnje desnim tjednicima, ulizujući se toj desnici, relativizira ustaštvo i ustaškog poglavnika Pavelića koji je uz ustaški poklič “ZDS” Rijeku, Istru, Zadar i otoke prodao fašistima. Povijest je učiteljica života, s vremena na vrijeme nekima je, očito, potrebno ponoviti povijesne činjenice, umjesto što samo čitaju bajke, kazao je Jovanović.

Oni su uz to najavili SDP-ove saborske aktivnosti za predstojeću jesen, pa je tako Saša Đujić, govoreći o inicijativi SDP-a o povećanju neoporezivog dijela plaća, Vladi Andreja Plenkovića poručio:

- Umjesto da populistički smanjuju PDV s 25 na 24 posto, što neće postići nikakve efekte jer i sad vidimo da cijene ne padaju kod trgovaca, mi smo za to da se rasterete plaće, odnosno da se povećava neoporezivi dio plaća. No, HDZ-ova Vlada je vlada krupnog kapitala, oni rasterećuju samo plaće najbogatijih, dok ih plaće radnika, medicinskih sestara ili profesora ne zanimaju, rekao je Đujić. Po njemu, gospodarski pokazatelji idu u dobrom smjeru, no problem je mladih koji masovno odlaze, a koji imaju male plaće i od njih ne mogu živjeti u Hrvatskoj. On tvrdi da novaca u proračunu ima za sve, pa tako i za plaće u zdravstvu i školstvu, no da je novac krivo raspodjeljen.

Govoreći pak o setu antikorupcijskih zakona s kojima SDP kreće u jesensko zasjedanje u Saboru, Željko Jovanović ocijenio je da su korupcija, nepotizam i kriminal modus operandi HDZ-a, stranke koja nikada ne mijenja svoju ćud, ma tko god na njenom čelu bio. "Zbog njihovog rođačkog modela upravljanja, ljudi u sve većem broju odlaze iz Hrvatske, jer im se gadi takav model upravljanja, dok profitiraju isključivo članovi te stranke koja je, podsjetimo, optužena za korupciju skupa s bivšim premijerom i ratnim profiterom", rekao je, te najavio SDP-ov zakon o ispitivanju porijekla imovine, strožu kontrolu javne nabave, transparentnost financiranja izborne kampanje, strožu kontrolu imovinskih kartica te oslobađanje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa političkog pritiska.

- SDP očekuje podršku svih stranaka za prijedlog zakona kojim se traži uvođenje višestranačkih biračkih odbora na predsjedničkim izborima, jer je to jedini način da se spriječe manipulacije i krađa glasova, poručio je Jovanović.

Komentirao je i činjenicu da se oporbeni zahtjev za opozivom ministra zdravstva Milana Kujundžića našao na dnevnom redu tek za kraj listopada:

- Zdravstvo je na koljenima, a oni brane svog ministra. Mi im poručujemo da maknu Kujundžića i potom slobodno preuzmu naš plan za zdravstvo, nećemo imati ništa protiv, jer zdravstvo ne može imati stranačke boje, zaključio je Jovanović.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.