Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
22. veljače 2020.
Odustajanje

POPUSTIO POD PRITISKOM Obersnel se predomislio, neće biti povećanja poreza na potrošnju

POPUSTIO POD PRITISKOM Obersnel se predomislio, neće biti povećanja poreza na potrošnju
POPUSTIO POD PRITISKOM Obersnel se predomislio, neće biti povećanja poreza na potrošnju
Autor:
Objavljeno: 24. studeni 2017. u 7:22 2017-11-24T07:22:33+01:00

To će značiti smanjenje prihoda u gradskom proračunu i time dodatno smanjenje rashoda za dva milijuna kuna, objasnio je Vojko Obersnel. Istina je da se cijene nisu smanjile ni nakon smanjenja našeg poreza na potrošnju, pa makar i simbolično kao poruka prema građanima

RIJEKA Nakon što se prijedlog povećanja poreza na potrošnju za sto posto, s 1,5 posto na tri posto, našao na dnevnom redu Gradskog vijeća i nakon što je vladajuća većina u gradskom parlamentu koju čine Srednji blok, HDZ i Hrvoje Burić rekla odlučno ne takvom potezu riječke izvršne vlasti, gradonačelnik Vojko Obersnel se odlučio predomisliti.

– Prije svega želim reći da ću spomenuti prijedlog o povećanju poreza na potrošnju povući s rasprave na Vijeću. Osnovni motiv smanjenja stope poreza na potrošnju s tri posto na 1,5 posto u 2017. godini nije bio populizam kako neki tvrde, nego s jedne strane pomoć ugostiteljima nakon dizanja stope PDV-a s 13 posto na 25 posto, a s druge strane najava uvođenja poreza na nekretnine u 2018. godini koji je trebao osigurati veće porezne prihode kojima bi se supstituiralo smanjenje prihoda uslijed manje stope poreza na potrošnju, ali i anulirao gubitak od ukinutog poreza na tvrtku. Činjenica da se to nije dogodilo i da je Vlada preko noći potpuno izbrisala novi porez na imovinu nakon što ga je godinu dana najavljivala i donijela zakon, i nakon što su sve jedinice lokalne samouprave, uključujući i Grad Rijeku, uložile ne mali novac u pripremu za provedbu navedenog zakona – navodi Obersnel.

Riječki gradonačelnik navodi da je sve skupa rezultiralo smanjenjem prihoda od poreza Grada za oko devet milijuna kuna samo u 2017. godini po toj osnovi, a isto će biti i idućih godina.

Službeni auto gradonačelnika u rangu skromnijih

Gradonačelnik Vojko Obersnel osvrnuo se i na prozivke da nabavlja novi službeni automobil dok udara po ugostiteljima povećanjem poreza.

– A što se tiče mog službenog automobila, koji je sasvim nepravedno doveden u vezu s ovim porezom, radi se o automobilu srednje klase čija nabava ne košta ništa više od ranijeg auta za koji je istekao ugovor o najmu. Dakle, u rangu je skromnijih službenih vozila i tako je već 17 godina. Ne zanima me nikakav luksuz, niti mu težim, jer ga smatram neprimjerenim. Novi službeni automobil koji vozim nije kupljen, a pogotovo ne za mene osobno, već je u najmu Grada Rijeke kao i svi službeni automobili koji se koriste u Gradu i to temeljem provedenog postupka javne nabave. A rado bih vidio analizu – koje automobile voze moji kolege gradonačelnici – poručio je Obersnel.

– Tome treba pridodati i da će Grad po osnovi poreza na dohodak zbog poreznih izmjena koje je donijela Plenkovićeva vlada i obračuna poreza na dohodak koji se temelji na ostvarenju u 2016. godini, samo u 2017. godini imati manje prihode od poreza na dohodak za oko 35 milijuna kuna, koliko procjenjujemo da će iznositi kompenzacijske mjere za 2017. godinu koje neće trajati vječno.

Sagledavajući sve navedeno, u cilju uravnoteženja prijedloga proračuna za 2018. prihvatio sam prijedlog stručnih službi o vraćanju stope poreza na potrošnju na prijašnji iznos kako bi barem donekle umanjili smanjenje poreznih prihoda uslijed svega rečenog – obrazlaže Obersnel. No, tvrdi da je svjestan problema ugostitelja.

– Svjestan sam problema s kojima se ugostitelji susreću zbog povećanja PDV-a s 13 na 25 posto, povući ću svoj prijedlog, ali očekujem da svi razumiju da to znači, u ovom trenutku uneravnotežen prijedlog proračuna za 2018. godinu koji ćemo morati uravnotežiti kroz smanjenje prihoda i time dodatno smanjenje rashoda za dva milijuna kuna. S druge strane, paradoksalno je da se u isto vrijeme ministar Marić hvali povećanjem prihoda od PDV-a i smanjenjem deficita državnog proračuna očito, dobrim dijelom na račun lokalne samouprave i ugostitelja i hotelijera. Istina je da je ugostiteljima teško nakon dizanja stope PDV-a, ali je također istina da kada je Milanovićeva vlada smanjila PDV na 13 posto, gotovo nitko nije smanjio svoje cijene kao i da se cijene nisu smanjile ni nakon smanjenja našeg poreza na potrošnju, pa makar i simbolično kao poruka prema građanima – zaključio je Obersnel.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.