Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 26
Sutra: 10° 10° 26
6. prosinca 2019.
Rapske nekretnine

Posjed u uvali Sv. Mara Šumarskom fakultetu za 1,6 milijuna kuna

Posjed u uvali Sv. Mara Šumarskom fakultetu za 1,6 milijuna kuna
Posjed u uvali Sv. Mara Šumarskom fakultetu za 1,6 milijuna kuna
Autor:
Objavljeno: 23. studeni 2018. u 11:43 2018-11-23T11:43:50+01:00

Objekt i zemljište površine 1.392 m2 Šumarski fakultet koristi od 1975. za terensku nastavu, jer je tu najveća šuma hrasta crnike na kršu na Sredozemlju. Rješavanje vlasništva omogućit će ulaganja u objekt koji, iako prima 50-ak ljudi, nije priključen na vodovodnu niti na elektromrežu, a cilj je modernizirati i smještaj

Dekan Šumarskog fakulteta u Zagrebu Tibor Pentek i ministar državne imovine Goran Marić potpisali su ugovor kojim su objekt i zemljište u uvali Sveta Mara veličine 1.392 četvorna metra na otoku Rabu postali vlasništvo Šumarskog fakulteta. Na Rabu fakultet izvodi terensku nastavu još od 1923. godine, a objekt koristi od 1975. godine. Šumarski fakultet za zemljište i objekt platit će 1,6 milijuna kuna, a novac je osigurao iz vlastitih prihoda, kazao je dekan Pentek. Na tom području na Rabu je najveći kompleks šuma hrasta crnike na kršu na području Sredozemlja.

Rješavanje pitanje vlasništva omogućit će Šumarskom fakultetu da uloži u razvoj objekta koji se koristi za terensku nastavu u nizu kolegija. Objekt prima pedesetak ljudi, ali nije priključen na vodovodnu mrežu (koristi se šterna), kao ni na dalekovod, pa se električna energija osigurava iz agregata. Prvi korak je rješavanje upravo te infrastrukture, a u sljedećoj fazi uložilo bi se u sam objekt kako bi se modernizirao smještaj i svi prateći sadržaji, od kuhinje, pa do kabineta i drugoga potrebnog za terensku nastavu, istraživanja, znanstvene seminare i drugo. Pentek je najavio da će novac potreban za ulaganje pokušati u što je moguće većoj mjeri osigurati iz fondova Europske unije.

Objekt na Rabu jedan je od pet nastavno-pokusnih šumskih objekata raspoređenih u najvažnijim klimatsko-zonskim vegetacijskim zajednicama u Hrvatskoj, a na kojima se odvijaju terenska nastava i znanstveno-istraživački rad studenata i nastavnika.
Ministar državne imovne Goran Marić kazao je da bi inicijativi Šumarskog fakulteta da dobro postane njegovo vlasništvo, bilo pogubno protiviti se, a »kada ne bih prepoznao ovu inicijativu, ne bih prepoznao sebe«. Zaključio je da će imovina biti u funkciji mladih, obrazovanja i budućnosti. Zaključno je pohvalio Šumarski fakultet kojega je istaknuo kao svijetlu točku u hrvatskom obrazovnom sustavu koji se s Bolonjskim procesom nije najbolje nosio.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.