Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
13. prosinca 2019.
Seminar

Maher za tradicijska glazbala održao radionicu u Loparu

Maher za tradicijska glazbala održao radionicu u Loparu
Maher za tradicijska glazbala održao radionicu u Loparu
Autor:
Objavljeno: 21. studeni 2018. u 11:12 2018-11-21T11:12:43+01:00

Osnivač Centra za tradicijska glazbala i Gajdaškog orkestra te član Lada, Stjepan Večković, oduševio je sve sudionike seminara o tradicijskim glazbalima i rapskom mihu, koji su imali priliku saznati mnogo toga zanimljivoga, ali i izraditi, npr. vlastiti pisak

LOPAR Ne pamtimo kada se na istom mjestu u isto vrijeme na otoku Rabu okupio toliki broj svirača miha ili onih koji to žele postati! Povod je bio dvodnevni program posvećen hrvatskim tradicijskim glazbalima, napose rapskom mihu, koji je vodio Stjepan Večković, osnivač Centra za tradicijska glazbala Hrvatske i Hrvatskog gajdaškog orkestra te član Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske – Lado.

Lepeza glazbala

Program je započeo u subotu dvosatnim predavanjem za vrijeme kojeg su se prisutni mogli uvjeriti u neprocjenjivo bogatstvo tradicijskim glazbalima, čime naša zemlja prednjači u Europi.

Predstavivši čitavu lepezu tradicijskih glazbala, među kojima su se neka, kako je istaknuo, na ovom području svirala prije 7.000 do 10.000 godina, izazvao je znatan interes brojnih prisutnih. Uz mnoštvo zanimljivih informacija vezanih uz porijeklo, rasprostranjenost i uporabu tradicijskih glazbala, prisutni su mogli čuti zvuk velikog broja instrumenata i na taj način pratiti povijesni razvoj glazbala od najjednostavnijih diplica, trstenica, jedinka, dvojnica, sopila, roženica, strančica, rogova, okarina, preko gusla, lijerica, tambura, pa do različitih vrsta mjehova, duda i gajdi.

Korisni savjeti

Poseban naglasak bio je na rapskome mihu koji je stavljen u širi kontekst tradicijskih glazbala.

Sljedeći dan, u nedjelju 18. studenoga, svi zainteresirani mogli su se okušati u sviranju različitih tradicijskih glazbala, a poseban naglasak stavljen je, naravno, ponovno na mih te su se u Loparu okupili svi aktivni svirači, kao i oni koji nastoje svladati tehniku sviranja ovog izuzetno zanimljivog glazbala. Večković im je pritom dao mnoge korisne savjete vezano za samo sviranje, ali i za uštimavanje i manje popravke instrumenata, a kao posebnu zanimljivost možemo istaknuti demonstraciju izrade vlastitih pisaka.

Ovo više nego uspješno dvodnevno događanje organizirao je Centar za kulturu Lopar uz potporu Općine Lopar i Primorsko-goranske županije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.