Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
12. studenoga 2019.
TEATAR NA PJACETI

Kazališne poslastice u srcu creske starogradske jezgre

Kazališne poslastice u srcu creske starogradske jezgre
Kazališne poslastice u srcu creske starogradske jezgre
Autor:
Objavljeno: 17. srpanj 2019. u 11:57 2019-07-17T11:57:41+02:00

Već 14 godina na jedan tipičan creski trg stižu kazališne družine i renomirani umjetnici te publika i na odmoru željna vrhunskih kulturnih događaja

CRES - Predstavom »Štefica Cvek u raljama života«, zagrebačkog Binocular Teatra, započeo je ovogodišnji Teatar na Pjaceti, manifestacija koja u najstariji dio gradske jezgre donosi atraktivne kazališne predstave. Evergreen suvremene hrvatske književnosti, autorice Dubravke Ugrešić, o ljubavnim mukama mlade daktilografkinje, uprizorili su Natalija Đorđević, Ranko Zidarić i Ana Marija Vrdoljak, te iskreno nasmijali mnogobrojnu publiku.

Creske uličice i trgovi u srednjovjekovnoj jezgri grada Cresa zapostavljene su u turističkom smislu jer se većina restorana, kafića, suvenirnica i drugih trgovina smjestila na morskoj strani. Zbog toga se i velik broj turista kreće središnjim gradskim trgom, rivom i lungomarem, a rijetki zalutaju u uske primorske klančiće. Teatar na Pjaceti je manifestacija koja već četrnaestu godinu zaredom na jedan takav, tipičan creski trg, dovodi kazališne družine i renomirane umjetnike, te publiku koja želi i na odmoru uživati u vrhunskom kulturnom događaju.

Domaća atmosfera

Svaki put, posebno na dječjim predstavama, popunjena su sva mjesta u gledalištu, susjedi gledaju sa svojih prozora i balkona, a najvjernijoj publici, onima najmlađima, nije teško sjesti ni na tlo, u neposrednoj blizini izvođača. Stanovnici trga Pjaceta su uvijek na usluzi i spremni pomoći, pa čak pomalo smatraju da je to i »njihova« manifestacija te paze da se ništa ne dogodi scenografiji i tehnici. Kazališni festival Teatar na Pjaceti organiziraju udruga Grifon i obrt T.N.P. u vlasništvu Serđa Dlačića, Cresanina koji je zaposlen u riječkom Gradskom kazalištu lutaka gdje ima razne uloge - od inspicijenta, organizatora tehnike do redatelja, a na rodnom otoku sudjeluje u organizaciji nekoliko ljetnih manifestacija. Teatar na Pjaceti sufinanciraju Grad Cres i Turistička zajednica, a creski ugostitelji rado počaste izvođače.

Niz dječjih predstava

Nakon Štefice Cvek, na Pjaceti je nastupio riječki RI Teatar s »Crnom kutijom«, a potom je isto kazalište izvelo predstavu za djecu »Šumska bajka«. Dječje predstave na programu su do kraja manifestacije, u četvrtak »Trio - la la la« nepravilne cirkuske grupe Triola iz Zagreba, a u petak »Knjiga o džungli« kazališne družine »Ivana Brlić Mažuranić« iz Slavonskog Broda.
Ovogodišnji TNP zaključit će Teatar Oz iz Lovrana u subotu, 20. srpnja, dječjom predstavom »Dobro se dobrim vraća«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.