Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
18. siječnja 2020.
Sigurnosna suradnja

Problem remonta MIG-ova: Plenković s ministrom obrane Ukrajine o političkim i gospodarskim odnosima

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 16. siječanj 2018. u 18:27 2018-01-16T18:27:00+01:00

Poltorak je rekao nakon sastanka s hrvatskim kolegom Krstičevićem da je pristaša poštivanja svih ugovornih obveza i po povratku u domovinu razgovarat će o nezadovoljavajućem remontu hrvatskih MiG-ova. »Pristaša sam obveza izvršavanja svih ugovornih obveza«, rekao je ministar Poltorak u izjavi novinarima.
Sporazum iz 2014. koji je bio potpisan između hrvatske tvrtke i Ukrajine »nije potpuno izvršen«, i to na »štetu hrvatske strane«, kazao je.

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u utorak u Banskim dvorima s ukrajinskim ministrom obrane, generalom zbora Stepanom Poltorakom, s kojim je razgovarao o političkim i gospodarskim odnosima dviju zemalja te EU-a i Ukrajine, priopćeno je iz Vlade.
Poltorak je izvijestio Plenkovića o razgovorima s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem o sigurnosnoj suradnji.
Hrvatski premijer je istaknuo je da su odnosi između dviju zemalja prijateljski te naglasio da postoji mogućnost za snažniju suradnju.

Hrvatska, u okviru Radne skupine za suradnju Hrvatske i Ukrajine na čelu s državnom tajnicom Zdravkom Bušić, radi na prenošenju iskustava koja ima iz procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja, čiju je 20. obljetnicu obilježila jučer, kao i prenošenju znanja u procesu približavanja Europskoj uniji, stoji u priopćenju.
Poltorak je rekao u utorak nakon sastanka s hrvatskim kolegom Krstičevićem da je pristaša poštivanja svih ugovornih obveza i po povratku u domovinu razgovarat će o nezadovoljavajućem remontu hrvatskih MiG-ova.

Dvojica ministara obratila su se novinarima nakon sastanka o suradnji obrambenih industrija na kojem je tema bio i problem MiG-ova.
Krstičević je ukrajinskog kolegu upoznao s teškoćama 12 hrvatskih zrakoplova koji su u srpnju 2015. došli s remonta u Ukrajini i samo su tri u funkciji, zbog čega je u Hrvatskoj pokrenut sudski proces protiv odgovornih.

»Pristaša sam obveza izvršavanja svih ugovornih obveza«, rekao je ministar Poltorak u izjavi novinarima.
Sporazum iz 2014. koji je bio potpisan između hrvatske tvrtke i Ukrajine »nije potpuno izvršen«, i to na »štetu hrvatske strane«, kazao je.
Ministarstvo obrane nije bilo uključeno u taj ugovor remonta, rekao je Poltorak i najavio da će »pozorno proučiti» to pitanje po povratku u Ukrajinu i razgovarati s predstavnicima tvrtke.
Poltorak je rekao da će o MiG-ovima izvijestiti na najvišoj razini.
Hrvatski mediji su tvrdili da su na MiG-ovima koje je Hrvatska zaprimila od Ukrajine »prekucani« serijski brojevi jer ne odgovaraju dokumentaciji zrakoplova ni brojevima koji su navedeni u ugovoru o remontu, kao i da ugrađeni dijelovi zrakoplova ne odgovaraju pratećoj dokumentaciji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.