Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1n
Sutra: 7° 7° 1n
27. siječnja 2020.
Ivo Josipović

'Gospođa predsjednica ima loše i sramotne nastupe. Naprosto, kao da želi izgubiti izbore'

Foto Vedran Stinica, Zadarski list
Foto Vedran Stinica, Zadarski list
Autor:
Objavljeno: 7. prosinac 2019. u 13:36 2019-12-07T13:36:52+01:00

Bivši predsjednik Ivo Josipović na gostovanju u Novom danu televizije N1 komentirao je predsjedničku kampanju i kandidate. 

"Ankete jesu indikatar. Zadnja pokazuje relativnu stabilnost Milanovića, pad predsjednice Grabar-Kitarović i osjetni rast gospodina Škore. Drugi krug je sasvim siguran.Broj potpisa je u prvom redu indikator organiziranosti stranaka koje stoje iza kandidata. Broj potpisa ne jamči uspjeh kandidata", rekao je.

Kolakušićeve ekstreme nemoguće je realizirati

Za predsjedničkog kandidata Mislava Kolakušića kaže da igra na kartu populizma te da njegove ekstremne i nedemokratske ideje zapravo nije moguće realizirati.

"Ima potpuno nerealnih i nedemokratskih ideja. Gospodin Kolakušić je pravnik i vjerujem da zna kako to što govori zapravo nije moguće. Zaigrao je na kartu populizma i to mu relativno dobro ide. Ne vjerujem da zaista misli da je moguće to o čemu priča", kazao je.

Gospođa svaki dan nešto izvali

Osvrnuo se i na aktualnu predsjednicu te percepciju Kolinde Grabar-Kitarović u javnosti.

"Ona ima formalnu podršku stranke, ali nisam siguran da ima stvarnu podršku u cijelom dijelu HDZ-ovih glasača. Siguran sam da je to rezultat i njenih nastupa koji su prilično loši, a u neku ruku i sramotni. Način kako se ona ponaša ne odgovara očekivanoj percepciji šefa države. Gotovo svaki dan gospođa predsjednica nešto 'izvali'. Nisam siguran kako će proći na izborima", rekao je pa dodao:

"Ima toliko tih svakodnevnih gafova da je teško procijeniti koji od njih joj više šteti. Sjetimo se skandaloznog nastupa ljeti u Kninu, ponašanja na Svjetskom nogometnom prvenstvu pa do svakodnevnih izjava. Kao da naprosto želi izgubiti izbore."

Milanović je jaka osobnost

Milanovića opisuje kao kandidata s jakom osobnošću, kojemu nije toliko potrebna podrška stranke, kao što je potrebna Grabar-Kitarović.

"Milanović je jaka osobnost i nastupa kao individalac. Ima podršku svoje stranke, ali želi osvojiti mandat isticanjem svoje snažne osobnosti. S druge strane, imamo situaciju u kojoj je gospođa predsjednica visoko ovisna o HDZ-u, ona nema taku jaku osobnost, javnosti se uglavnom nameće kroz estradizaciju", smatra Josipović.

Josipović smatra da se Miroslav Škoro treba distancirati od krajnje desnice.

Znam da Škoro nije ustašoidni desničar

"Znam da on nije ustašoidni desničar, mislim da ima problem da ga vezuju za najdesniji dio političkog spektra. Treba se distancirati od radikala", pojasnio je.

Kampanju Srpskog narodnog vijeća, koje će diljem Hrvatske postaviti plakate glavnih predsjedničkih kandidata sa sloganima na ćirilici, smatra potpuno legitimnom.

"Njihova borba za ćirilicu je legitimna. I Ustav jamči uporabu ćirilice. Ne mislim da će to škoditi kandidatima", zaključio je Josipović u razgovoru u Novom danu na N1.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu