Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
8. prosinca 2019.
Hrvatska udruga turizma

Ostojić: "Zbog porezne reforme doći će do povećanja investicija, zaposlenosti i plaća"

Veljko Ostojić, Foto: S. DRECHSLER
Veljko Ostojić, Foto: S. DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 26. srpanj 2019. u 14:46 2019-07-26T14:46:00+02:00

S obzirom da je konsolidirana neto dobit turističkog sektora u Hrvatskoj ispod 6 posto ukupno ostvarenog prihoda jedino porezno rasterećenje može osloboditi potrebna sredstva za povećanje investicija i podizanje plaća

Hrvatska udruga turizma (HUT), krovna udruga hrvatskog turističkog sektora koja objedinjuje najveće turističke kompanije te strukovne udruge Udrugu poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) i Kamping udruženje Hrvatske (KUH), pozdravila je odluku Vlade o poreznom rasterećenju turističkog sektora koje je predstavljeno u sklopu četvrtog paketa poreznih izmjena.

Istakli su naime, kako smanjenje stope PDV-a na pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljskim objektima, oslobađanje od oporezivanja troškova smještaja i prehrane za sve zaposlenike i uvođenje takozvane CRO kartice, predstavljaju značajan korak naprijed u nužnom podizanju konkurentnosti hrvatskog turizma.

- Konkurentno poslovno okruženje u sve složenijoj tržišnoj utakmici na Mediteranu postaje ključna odrednica uspjeha narednih turističkih sezona. Zadovoljni smo što je Vlada prepoznala važnost turizma za hrvatsko gospodarstvo i nužnost reagiranja s obzirom da većina zemalja u okruženju dodatno potiče konkurentnost svojih turističkih sektora. Potpuno izjednačavanje visine stope PDV-a sa onom u nama konkurentnim zemljama naš je srednjoročni cilj te se nadamo njegovu ostvarenju u suradnji sa Vladom RH.

Najveći dio sredstava oslobođenih ovim potezima Vlade usmjerit će se u investicije u podizanje kvalitete objekata i ukupne ponude te u povećanje plaća zaposlenika koje jedino može stabilizirati ponudu radne snage u turizmu. U sve složenijoj tržišnoj utakmici na Mediteranu turistički sektor mora pojačati investicije u kvalitetu turističke ponude jer zemljama u okruženju možemo konkurirati jedino kvalitetom.

S obzirom da je konsolidirana neto dobit turističkog sektora u Hrvatskoj ispod 6 posto ukupno ostvarenog prihoda jedino porezno rasterećenje može osloboditi potrebna sredstva za povećanje investicija i podizanje plaća.

U HUT-u smo uvjereni da će ovo smanjenje poreznog opterećenja na turizam rezultirati povećanjem investicija, zaposlenosti i plaća, te posljedično i prihoda državnog proračuna te lokalne i regionalne samouprave, istaknuo je Veljko Ostojić, direktor HUT-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.