Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 27
Sutra: 11° 11° 27
12. studenoga 2019.
Odabrane pjesme

Baš kao i 2010. - zvijezde reality showova dominirat će Dorom

Baš kao i 2010. - zvijezde reality showova dominirat će Dorom
Baš kao i 2010. - zvijezde reality showova dominirat će Dorom
Autor:
Objavljeno: 18. siječanj 2019. u 11:11 2019-01-18T11:11:29+01:00

Zanimljivo da više od polovine pjesama ima naslov na engleskom jeziku, njih čak devet. Baš kao na zadnjoj opatijskoj Dori 2010. godine i ove godine u izboru sudjeluju brojne pjevačice i pjevači koji su karijeru započeli u glazbenim natjecanjima

RIJEKA Odabrane su pjesme koje će se natjecati u izboru hrvatskog predstavnika za Pjesmu Eurovizije, Dori 2019. godine, što će biti održan 16. veljače u Opatiji. To su: »All I Really Want« – Elis Lovrić, »Amorero Brutalero« – Luka Nižetić, »Back To The Swing« – Gelato Sisters, »Brod bez imena« – 4 tenora (Vladimir Garić, Đani Stipaničev, Marko Pecotić, Filip Hozjak), »Don't Give Up« – Beta Sudar, »I Believe In True Love« – Bernarda Bruno, »Indigo« – Domenika, »In The Shadows« – Manntra, »Ne postojim kad nisi tu« – Jure Brkljača, »Redemption« – Ema Gagro, »Tebi pripadam« – Lea Mijatović, »Tek je počelo« – Lidija Bačić Lille, »Tell Me« – Jelena Bosančić, »Tower Of Babylon« – Lorena Bućan, »The Dream« – Roko Blažević te »Vrijeme predaje« – Bojan Jambrošić i Danijela Pintarić. Rezervne su pjesme: »Don't Say You Love Me« – Tonka i »Nisam to što žele« – Kim Verson. Zanimljivo da više od polovica pjesama ima naslov na engleskom jeziku, njih čak devet, a i jedna od rezervnih pjesama nosi naslov na tom jeziku.

Ponavljači

Luka Nižetić koji na ovogodišnju Doru dolazi s pjesmom »Amorero Brutalero«, na Dori je dosad nastupio dvaput: 2003. s pjesmom »Robot« te 2005. kada je uz pratnju klape Nostalgija predstavio autorsku pjesmu »Proljeće« koja je postala veliki hit. Iskustva s Dorom ima i Lea Mijatović koja će ovog puta nastupiti samostalno i predstaviti se pjesmom »Tebi pripadam«, a 2010. je nastupila kao članica grupe Teška industrija kad su izveli pjesmu »Nazovi stvari pravim imenom«.

Riječki autori

– Stručni ocjenjivački sud u sastavu: Ivana Vrdoljak Vanna, Zlatko Turkalj Turki, Igor Geržina, Ante Pecotić, Antonija Šola, Zlatko Gall i Željen Klašterka (predsjednik žirija), protekla dva dana nije imao lak posao. Između 166 prijavljenih pjesama trebalo je izabrati njih 16. No, predstavnici HDS-a, HGU-a, HRT-a, pobjednica Dore i glazbeni kritičar odradili su svoj posao savjesno i odabrali pjesme koje ćemo slušati na Dori 2019., poručili su s HRT-a.

Od riječkih autora u Dori sudjeluju Olja Dešić te Duško Rapotec Ute i Tatjana Bon. Dešić je koautor aranžmana pjesme »All I Really Want« čija je autorica i izvođačica cijenjena istarska kantautorica Elis Lovrić. Duško Rapotec Ute autor je glazbe i aranžmana, a Tatjana Bon koautorica stihova pjesme »I Believe In True Love« kojom će se predstaviti mlada Bernarda Bruno, slijepa pjevačica hrvatskog porijekla koja živi u Švicarskoj, a trenutno sudjeluje u talent showu »The Voice of Germany«. Ute je napisao i glazbu za Bernardinu pjesmu »Olujna noć« koja joj je 2014. na Večerima dalmatinske šansone donijela prvu nagradu stručnog žirija, kao i glazbu za pjesme »Gdje da nađem mir« i »Ti i ja« kojima se također predstavila na šibenskom festivalu.

Baš kao i na zadnjoj opatijskoj Dori 2010. godine kada smo natjecanje najavili naslovom »Reality zvijezde u pohodu na Doru«, i ove godine u izboru sudjeluju brojne pjevačice i pjevači koji su karijeru započeli u glazbenim natjecanjima. Grupu Gelato Sisters koja će izvesti pjesmu »Back To The Swing«, čine Neda Parmać, Romana Pavliša i Sanja Parmać. Nedu znamo kao bivšu članicu grupe Feminnem koja se »rodila« nakon showa »Hrvatski idol« 2004. godine. Već sljedeće godine pjesmom »Call Me« Andreja Babića predstavljale su Bosnu i Hercegovinu na natjecanju za Pjesmu Eurovizije, 2007. su se prijavile na Doru pjesmom »Navika«, 2009. pjesmom »Poljupci u boji«, a 2010. pjesmom »Lako je sve« koja im je donijela pobjedu. I Nedina sestra Sanja ima iskustva s talent-showovima; ona je sudjelovala u showu »Story Supernova Music Talents«.

Pjesmu »Tek je počelo« izvest će jedna od naših danas najpopularnijih pjevačica Lidija Bačić Lille koja je u drugoj sezoni »Hrvatskog idola« 2004. godine zauzela drugo mjesto, a na Dori je već nastupila kao članica vokalno-plesne skupine Perle, 2001. i 2002. godine.

Dvije rezerve

Odabrane su i dvije rezerve. Prva je pjesma »Don't Say You Love Me« koju izvodi Tonka, a druga je »Nisam to što žele« čija je izvođačica Kim Verson koja je, kao i dobar dio sudionika ovogodišnje Dore, glazbenu karijeru započela sudjelovanjem u talent showu. Kao 16-godišnjakinja 2010. pobijedila u drugoj sezoni RTL-ovog showa »Hrvatska traži zvijezdu«. Zanimljivo je da je Kim kao djevojčica dvaput sudjelovala u hrvatskom izboru za Dječju pjesmu Eurovizije.

»Supertalent«, »Zvijezde«, »The Voice«

Beta Sudar koja će izvesti pjesmu »Don't Give Up«, 2016. je sudjelovala u »Superalentu« gdje je došla do polufinala. Mladi zadarski pjevač Jure Brkljača koji će se predstaviti pjesmom »Ne postojim kad nisi tu«, bio je finalist HRT-ovog showa »The Voice – Najljepši glas Hrvatske«, u kojem je s velikim uspjehom nastupila i Ema Gagro iz Malog Lošinja koja će na Dori izvesti pjesmu »Redemption«.

Pjesmu »Vrijeme predaje« izvest će Bojan Jambrošić i Danijela Pintarić. Bojana smo upoznali 2009. kao sudionika i pobjednika prve sezone showa »Hrvatska traži zvijezdu«, a karijeru u svijetu glazbe i glume zahvaljujući showu započela je i Danijela. Ona je 2004. pobijedila u HRT-om showu »Coca Cola Music Stars«. Ovo joj neće biti prvi nastup na hrvatskom izboru za Pjesmu Eurovizije: na Dori je već nastupila 2007. kada se predstavila pjesmom »Moj svijet« i osvojila 3. mjesto.

Mlada Splićanka Lorena Bućan koja će se predstaviti pjesmom »Tower Of Babylon« supružnika Huljić, lani se natjecala u RTL-ovim »Zvijezdama« gdje joj je mentor bio upravo Tonči Huljić; sudjelovala je u »Supertalentu«, a pobijedila je u splitskom showu »Fabrique traži zvijezdu«. I njezin sugrađanin, mladi Splićanin Roko Blažević koji će izvesti pjesmu »The Dream« čiji je jedan od autora Jacques Houdek, iskusan je i uspješan sudionik talent showova. Pobjednik je srpskog showa »Pinkove zvezdice«, finalist RTL-ovog showa »Zvijezde«, sudjelovao je i u RTL-ovim »Zvjezdicama«, a kao 11-godišnjak je 2011. godine nastupio je i u »Supertalentu« Nove TV.

Podsjetimo da će ovogodišnji pobjednik ili pobjednica Dore Hrvatsku predstavljati na Eurosongu što će se održati sredinom svibnja u Tel Avivu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.