Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
19. siječnja 2020.
The Show Must Go On

28 godina od smrti Freddieja Mercuryja: "Dok je pjevao, vidjela sam mu suze u očima. Bio je to njegov oproštaj"

FOTO/Official Queen Page
FOTO/Official Queen Page
Autor:
Objavljeno: 24. studeni 2019. u 20:04 2019-11-24T20:04:56+01:00

Pretpostavlja se da je Mercury već 1982. godine bio zaražen HIV-om.

Dvadeset i osam godina nakon smrti, glazbenik Freddie Mercury i dalje osvaja obožavatelje diljem svijeta. Njegov nevjerojatan glas još uvijek čujemo u bezvremenskim hitovima grupe Queen, na radiju, na reklamama, na koncertima drugih bendova. Jednom je prilikom izjavio: "Kada me više ne bude, s mojom glazbom možete činiti što želite. Samo nemojte da bude dosadno". I nije dosadno. Na vrh svjetskih glazbenih ljestvica grupu Queen je ponovno vratio biopic "Bohemian Rhapsody" u kojem je glavnu ulogu frontmena, tumačio Rami Malek. Malek je za svoju prezentaciju Mercuryja nagrađen zlatnim kipićem, a pjesme Queena su se ponovno počele slušati. 

Turneje uz Scrabble

Vrlo je teško u nekoliko rečenica opisati život i karijeru Freddieja Mercuryja i grupe Queen. Za one koji žele saznati više o povijesti frontmena i benda, postoje nebrojeni intervjui i biografije u kojima leže odgovori na gotovo pa sva moguća pitanja.  Kopanjem originalnih izjava i intervjua, uplovit ćete u nevjerojatnu povijest benda koji je na svojim turnejama najviše vremena provodio igrajući popularni "Scrabble".

"Bohemian Rhapsody" je osvojila brojnu mlađu publiku koja je rođena desetljećima nakon samog benda. Sedamdesetih su godina bubnjar Roger Taylor i budući pjevač Freddie Mercury, prodavali ukradenu robu na štandu ulice Kensington. Vjerojatno nisu ni sanjali da će se 2019. godine njihova "Bohemian Rhapsody" okruniti milijardom pregleda na YouTubeu. Taylor vjerojatno nije mislio ni da će još uvijek svirati u grupi Queen i puniti dvorane diljem globusa u sedamdesetoj godini. 

FOTO/Queen Online-The Official Queen Site

Ime "Freddie" dali su mu njegovi učitelji

Možda je u to jedini iskreno vjerovao sami Freddie. Pjevač "veći od života" rođen je petog rujna 1946. godine u Zanzibaru pod imenom Farrokh Bulsara. Iako se u ekranizaciji njegova života, spomenutom filmu "Bohemian Rhapsody" prikazalo da je Farrokh sam sebi dodijelio ime Freddie jer se htio odmaknuti od svojih perzijskih korijena, to nije istina. Taj je nadimak, a kasnije i ime po kojeg će ga upoznati čitav svijet, dobio još tijekom školovanja od strane učitelja koji su ga tako zvali od milja. Zbog svojih naglašenih prednjih zubiju, kao dijete je bio strašno sramežljiv i nesiguran, čemu nije pridonio nadimak "Zubati" kojeg su mu dodijelili kolege iz razreda. 

Još 1958. godine, Freddie je u školi imao prvi bend. "The Hectics" su bili strastveni obožavatelji Elvisa Presleyja i stvarali su vlastitu verziju njegovih pjesama. S obzirom na to da ga pamtimo kao fantastičnog izvođača, zanimljivo je da je Freddie u svom prvom bendu sjedio po strani i svirao klavijature. 

FOTO/Wikimedia Commons

Studiranje u Londonu

Freddijeva je obitelj zbog nemira u Zanzibaru tijekom šezdesetih godina, napustila Stone Town i stigla u London. U eri Beatlesa i Rolling Stonesa, Freddie je studirao na koledžu Isleworth Polytechnic kojeg je planirao završiti da bi upisao Ealing School of Art. Pohađao je nastavu, družio se s prijateljima i zarađivao kao student pranjem posuđa u zračnoj luci Heathrow te kao model za aktove. Koledž je napustio 1966. i iste godine upisao željeni modni dizajn na Ealingu. 

Početak grupe Queen

Freddie je imao sreće što je njegov bliski prijatelj, Tim Staffell, 1968. godine odlučio osnovati bend. Staffel i gitarist Brian May trebali su bubnjara, kada se na oglas prijavio Roger Taylor - Freddijev cimer. Tako je nastao bend "Smile" kojeg je Freddie rado dolazio slušati na njihovim nastupima. Freddie je u međuvremenu postao pjevač benda "Ibex" - njegovi su ga kolege iz benda iz leđa nazivali "starom kraljicom" ("old queen") jer im je njegovo afektiranje bilo predmet ismijavanja. Nakon Ibexa, Freddie je bio u bendovima Weckage i Sour Milk Sea, a godinu je dana bio i u vezi s kolegicom s faksa, Rosemary. Ona je 2004. godine za Yorkshire Post izjavila da je Freddie već tada pokazivao interes za "istraživanjem homoseksualnih veza". 

1970. godine se napokon pridružio prijateljima u bendu "Smile" nakon što ih je napustio pjevač. "Drago mi je da sam se sklonio s puta, jer da nisam, svijet ne bi dobio Queen", kazao je kasnije Stafell. Nakon što je bendu pristupio basist John Deacon i nakon što je Freddie predložio ime "Queen", počela se stvarati glazbena povijest.

FOTO/REUTERS

"Neizjašnjeni gej muškarac koji se pretvara da je homoseksualan"

"Na većini mjesta, nošenje sjajila i maskare bio je siguran recept za dobiti batine. Za sada, Freddie nije imao namjeru izjašnjavati se kao gej, čak i da se osjećao sposobnim za to. I žalosno, ali vrlo vjerojatno je bio u pravu da bi mu to onemogućilo karijeru prije nego bi ista započela. U svojim je heteroseksualnim kolegama iz benda našao zgodni paravan pomoću kojeg će zamagliti pitanja seksualnosti. Neizjašnjeni gej muškarac koji se pretvara da je heteroseksualan muškarac na čelu benda imenom Queen", stoji u biografiji Freddieja Mercuryja, "Somebody to love, The Life, Death and Legacy", autora Richardsa i Langthronea.

Obzirom da je od 1967. do 2003. godine u Engleskoj trideset tisuća homoseksualnih i biseksualnih muškaraca osuđeno zbog nećudoredna ponašanja, koje je uključivalo držanje za ruke, ne čudi što se Freddie kao i mnogi drugi, skrivao iza javne persone. 

FOTO/Queen Online - The Official Queen Site

Streloviti put ka uspjehu

Bend Queen se od sedamdesetih godina počeo postavljati na vrhove ljestvica i prikupljati brojnu publiku. 1975. godine, njihova "Bohemian Rhapsody" je dočekana "na nož"  - na radiju je nisu htjeli puštati jer traje predugo. Ne moramo posebno pisati da je pjesma kasnije postala svojevrsna himna po kojem će se pamtiti Freddie Mercury. U Britaniji se zadržala 9 tjedana na broju jedan top ljestvice.  Njihov nastup na Live Aidu 1985. godine, proglašen je najboljim "live" nastupom u povijesti. Mercury je pisao nebrojene hitove, pokazivao nevjerojatan raspon glasa od četiri oktave i zavidnu fizičku sposobnost tijekom koncerata. 

FOTO/REUTERS

1985. godine, Mercury je objavio i svoj prvi samostalni album. "Mr. Bad Guy" je nastao kao solo projekt dok je paralelno nastavio raditi uz grupu Queen. Freddie je bio strastveni obožavatelj opere i pjevačice Montserrat Caballe. Upoznao ju je 1987. godine kada su zajedno snimili album "Barcelona". Istoimena pjesma s albuma, izvedena je na otvorenju Olimpijskih igara u Barceloni 1992. godine, kada ju je Caballe otpjevala uz pratnju Freddieja na velikom zaslonu.

Vrlo malo intervjua i nagađanja o privatnom životu

Mercury nije volio davati intervjue i suprotno izvođaču kakav je bio na nastupima, u privatnom je životu bio vrlo povučen. Većinu intervjua su odrađivali Taylor i May, a osim da je bio u vezi s Mary Austin, o Freddijevom se privatnom životu vrlo malo zna. S Mary Austin se razišao kada je shvatio da ga privlače i muškarci. "Je li Freddie bio gej ili biseksualac?", pitanje je koje je pjevača proganjalo za života, a i nakon smrti. 

Kada je 23. 11. 1991. godine, dan prije svoje smrti, svijetu objavio da je HIV pozitivan, mnogima je to stigla kao svojevrsna "potvrda" da je bio gej. Još se osamdesetih smatralo da od HIV-a oboljevaju samo gej muškarci pa se virus pogrdno nazivao "gej kugom", a prvotni naziv virusa je bio GRID.

"Rijetka i opasna bolest čije su žrtve gotovo isključivo homoseksualni i biseksualni muškarci, pogodila je Veliku Britaniju", pisalo je u tiskanom izdanju londonskog časopisa Time Out, 1981. godine. Problem je bio što o bolesti nitko ništa nije znao, niti kako se prenosi, niti što je uzrokuje, niti može li se uopće ikako izliječiti. 

FOTO/Queen Online-The Official Queen Site

Tek kada se počelo shvaćati da od virusa obolijevaju mnogi hemofiličari, razvila se jedna od prvih teorija. Zaključak je glasio da AIDS uzrokuje prijenosnik zaraze koji se može prenijeti krvlju, s majke na dijete te putem homoseksualnog i heteroseksualnog kontatka". GRID je preimenovan u AIDS koji je već naveliko stigao u Europu.

Zahvaljujući naporima liječnika i znanstvenika te liberalnijih medija i aktivista, proširila se istina o virusu, pa se polako počela i skidati stigma. No, Mercury se nikada nije do kraja "izjasnio". Brojne biografije i intervjui s njegovim poznanicima svjedoče da je Mercury istraživao "gej scenu po američkim i njemačkim klubovima", gdje je upoznavao brojne partnere. Posljednje je godine života proveo u Garden Lodgeu s partnerom Jimom Huttonom kojeg je upoznao 1982. i koji ga nije napustio u vrijeme teške borbe s tada potpuno neizlječivom bolesti.

Posljednji dani Freddieja Mercuryja

Pretpostavlja se da je Mercury već 1982. godine bio zaražen HIV-om. Freddie je nakon Live Aid-a krenuo s različitim lijekovima u nadi da će pobijediti bolest. No, 1988. godine, počeo je dodatno gubiti na težini. "Dok je pjevao, primijetila sam mu suze u očima. Bilo je jasno da je iznenada postao svjestan svoje sudbine. Bile su to suze na rastanku. Bio je to njegov oproštaj, barem s pozornicom", izjavila je Caballe, sjećajući se nastupa s Mercuryjem iz 1988. godine, kada su uživo pjevali "Barcelonu". 

Freddie je do 1991. godine imao problema s glasom te kretanjem. Vid mu je bio sve slabiji, a hodanje gotovo pa nemoguće. Do posljednjeg je trenutka pjevao i snimao sa bendom. Jedna od posljednjih pjesama na kojoj su radili bila je "The Show Must Go On", za koju je Brian May kazao: "Dao je sve od sebe. Otpjevao je neke od najboljih vokala u životu na toj pjesmi."

FOTO/Queen Online-The Official Queen Site

U svibnju 1991. godine, Freddie je s Brianom radio na pjesmi "Mother Love". "Došli smo do pretposljednjeg stiha i on je kazao da se ne osjeća baš dobro te da će je dovršiti idućeg puta kada dođe u studio. Nikada se više nije vratio u studio", kazao je Brian May koji je, poslušate li pjesmu, sam otpjevao posljednje stihove. 

Freddie Mercury je preminuo 24. studenog 1991. godine, ostavljajući iza sebe bogato glazbeno naslijeđe. U rujnu 2010. godine, Mercury je proglašen najvećom rock legendom svih vremena, pobijedivši tako Elvisa Presleyja, Davida Boweija i Jimi Hendrixa.

Njegove pjesme i skladbe još uvijek žive, a Queen je nakon višegodišnje pauze uzeo pjevača Adama Lamberta s kojim sada nastupaju. No, svjesni su da je samo jedan frontmen grupe Queen, pa se na gotovo svakom njihovom koncertu na velikom ekranu pojavljuje Freddie koji čarobnim glasom pjeva publici koju je uvijek mogao držati na dlanu.

 

FOTO/REUTERS

Preostali članovi benda su 1992. godine održali koncert na Wembleyju u čast pokojnog prijatelja. Koncert je bio humanitarnog karaktera jer su skupljali priloge za borbu protiv AIDS-a te pokušali osvijestiti javnost o ovom gorućem problemu. Nakon koncerta, Brian May, Roger Taylor i Jim Beach su otvorili udrugu The Mercury Phoenix Trust (MPT) iu sjećanje na Freddieja. S godinama su donirali 17 milijuna dolara za više od tisuću projekata u pedeset i šest država. Financiraju manje organizacije do kojih "vlade jednostavno ne stižu".  

Trenutno je procijenjeno da u svijetu 36.9 milijuna ljudi živi s HIV-om/AIDS-om. Samo 2017. godine zaraženo je 1.8 milijuna ljudi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.