Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
20. veljače 2020.
Američki glumac

Zarobljenik jednog lika: Hamill će zauvijek ostati Luke Skywalker

Zarobljenik jednog lika: Hamill će zauvijek ostati Luke Skywalker
Zarobljenik jednog lika: Hamill će zauvijek ostati Luke Skywalker
Autor:
Objavljeno: 17. siječanj 2016. u 10:06 2016-01-17T10:06:00+01:00

Godine 1977.  na audiciji dobija ulogu u filmu »Ratovi zvijezda: Nova nada« te doživljava neviđenu slavu.  Ulogu je ponovio u nastavcima »Ratovi zvijezda: Imperija uzvraća udarac«  i »Ratovi zvijezda: Povratak Jedija«

Mark Hamil je američki filmski glumac najpoznatiji svima po ulozi Lukea Skywalkera u galaktičkom naučno fantastičnom filmskom serijalu »Ratovi zvijezda«. Nakon tog serijala pošteno rečeno nije napravio baš nešto u karijeri po čemu bi bio zapamćen u filmskoj industriji. Nakon »Ratova zvijezda« glumio je i na Broadwayu, sinkronizirao crtiće i računalne igrice, no unatoč tome što se trudio, što je stalno glumio u filmovima i na televiziji, ništa nije bilo posebno dojmljivo gledateljima i kritičarima. U kolektivnom sjećanju ostao je upamćen samo kao Luke Skywalker iz »Ratova zvijezda« i ništa više. Kao i mnogi drugi glumci prije njega doživio je »prokletstvo« i postao zarobljenik jednog jedinog lika. »Ratovi zvijezda VII: Sila se budi« ponovo je oživio njegovu staru slavu i dao zamah nastavku njegove karijere. Jer »Ratovi zvijezda VII: Sila se budi« su uz »Mrsku osmorku« Quentina Tarantina bili najočekivaniji film s početka ove godine. Film »Ratovi zvijezda: Sila se budi« oduzeo je nakon samo tri tjedna prikazivanja »Avataru« naslov filma s najvećim prihodima u povijesti unutar SAD, a sigurno će ga nadmašiti i na međunarodnoj razini. Bitka između ovih dviju epopeja tek počinje s obzirom da »Avatar« također postaje filmski serijal. Predviđena su tri nastavka s glumcima iz originalnog filma.

MARK Hamill je rođen 25. rujna 1951. godine u Oaklandu u američkoj saveznoj državi Kalifornija. Obitelj mu je bila brojna: majka Virginia, otac William, on, dvije sestre i četiri brata. Otac William bio je pomorski kapetan, a majka Virginia domaćica. Mark je zbog prirode očevog posla odrastao pomalo svugdje: u San Diegu, New Yorku, pa i u Yokohami. Diplomirao je dramsku umjetnost na Los Angeles City Collegu. Nakon toga 1969. godine debitirao je u »The Bill Cosby Show«. Glumio je i u dvije serije »General Hospital« i »The Texas Wheelers«. Godine 1977. u svojoj 26-toj godini na audiciji dobija ulogu Lukea Skywalkera u filmu »Ratovi zvijezda: Nova nada« i kao i film i cijela ekipa doživljava neviđenu slavu. Slijede »Ratovi zvijezda: Imperija uzvraća udarac« (1980.) i »Ratovi zvijezda: Povratak Jedija« (1983.). Automobilska nesreća mu je promijenila lice i možda zbog toga nije ostvario u daljnjem radu onakvu karijeru kakva se od njega očekivala. Iako se ne može reći da nije stalno nešto pokušavao. Hamill nema buran privatan život, od 1978. godine u braku je sa zubaricom Marilou York i s kojom ima troje djece, dva sina i jednu kćerku.

POVRATAK na set »Ratova zvijezda« za njega je umalo bio koban, Hamill je zamalo izgubio život  na snimanju aktualnog sedmog nastavka u kojem ponovo nakon puno godina glumi lik Lukea Skywalkera. Hamill se poskiznuo dok se penjao na strmu stijenu u Irskoj, istu na kojoj je 2009. godine poginulo dvoje američkih turista. Mark se počeo kotrljati niz stijenu, no njegov vodič ga je uhvatio i spasio mu život. Nesreća se dogodila sredinom prošle godine, samo nekoliko tjedana nakon što je snimanje bilo odgođeno zbog ozljede Harrisona Forda koji utjelovljuje lik Hana Soloa.

Han Solo (Harrison Ford), pinceza Leia (Carrie Fusher) i Luke Skywalker (Mark Hamill) na velike ekrane vratili su se u raskošnoj 3D tehnologiji. Uz ove omiljene članove originalne postave iz prvog filma ovog kultnog serijala, u sedmom nastavku pojavljuju se i novi mladi glumci (Daisy Ridley, John Boyega i Oscar Isaac) kako bi svi zajedno još jednom udahnuli novi život serijalu.

NOVI nastavak ove svima poznate filmske sage događa se 30 godina nakon radnje filma »Ratovi zvijezda: Povratak Jedija« koji je snimljen 1983. godine. Idejni tvorac ovog filmskog serijala, George Lucas, priznao je da je Disney ignorirao njegove ideje za novu trilogiju nakon što im je prodao prava za tu svemirsku sagu u listopadu 2012. godine. Očito nije zadovoljan što više nema sve pod svojom kontrolom. Od nikog prisiljen prodao je autorska prava Disney-u za 4 milijarde dolara i trebao je znati da se ne može imati ovce i novce. Disney planira snimiti novu trilogiju između ove i 2019. godine s omiljenim likovima poput Yode, Hana Sola i Bobe Fetta koji bi trebali dobiti i svoje spin-off filmove. 

Podsjetimo se malo povijesti serijala. »Ratovi zvijezda« su prije njega sada doživjeli šest filmova. Originalnu trilogiju čine filmovi: »Ratovi zvijezda: Nova nada« iz 1977. godine, »Ratovi zvijezda: Imperija uzvraća udarac« iz 1980. i »Ratovi zvijezda: Povratak Jedija« iz 1983. godine. Godine 1999. premijeru je imao četvrti film »Ratovi zvijezda: Fantomska prijetnja« čija se radnja odvija 32 godine prije prve epizode, čime je taj nastavak zapravo prvi po kronološkom redoslijedu događaja. Uslijedio je film »Ratovi zvijezda: Klonovi napadaju« iz 2002. godine i »Ratovi zvijezda:  Osveta Sitha« iz 2005. godine. Iako se tada prije deset godina činilo da će taj uradak označiti službeni kraj »Ratova zvijezda« danas vidimo da to očito nije tako. Walt Disney Pictures je objavio da će nakon filma »Ratovi zvijezda: Sila se budi« u razmacima od dvije do tri godine uslijediti još dva filma, odnosno osma i deveta epizoda »Ratova zvijezda«. Poznavatelji filmske industrije kažu da se mogu zakleti da ni to neće biti kraj ovog serijala zbog njegove velike isplativosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.