Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
22. studenoga 2019.
Zatvorena i zadnja izložba

foto DOVIĐENJA, MALI SALONE Tužna je bila 'proslava' 70. rođendana važne riječke galerije

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 13. rujan 2019. u 19:41 2019-09-13T19:41:42+02:00

Peticija kojom se traži da se u 2021. godini ponovo sklopi ugovor o zakupu prostora Malog salona između MMSU-a i HRT-a potpisivala se i u petak na Korzu

RIJEKA - Tužna je bila "proslava" 70. rođendana Malog salona, koja je obilježena pod nazivom »Doviđenja, Mali salone!«. Događaja je upriličen u i ispred Malog salona u povodu zatvaranja izložbe »CODE:RED Rijeka« - vjerojatno zadnje izložbe u ovom izložbenom prostoru.

Kao što je poznato, Muzej moderne i suvremene umjetnosti morao je vratiti Mali salon vlasniku - Hrvatskoj radioteleviziji koja je najavila da će ga koristiti kao TV studio. Obilježavanje 70. rođendana Malog salona tako je, nažalost, prošlo u ozračju njegova zatvaranja.

Izrazivši nadu da će ovo 2021. godine opet biti izložbeni prostor, Jelena Androić podsjetila je do sad u Malom salonu postavljeno 1.200 izložbi koje je posjetilo 1,2 milijuna ljudi.

Podršku Malom salonu došli su dati kulturnjaci i umjetnici. Nebojša Zelić istaknuo je važnost ove institucije kao javnog dobra, rekavši da je paradoks da se kultura izbacuje iz Malog salona da bi je se pratilo.

Janka Vukmir govorila je o važnosti ovog prostora u nacionalnom kontekstu, rekavši da je vraćanje Malog salona televiziji simbolička gesta kojom se pokazuje nepodrška kulturi. Dodala je i da su na zatvaranju Malog salona trebali biti svi - i oni koji ga gube i oni koji ga dobivaju.

Nadežda Elezović podsjetila je da su u ovom prostoru bile postavljene izložbe koje su obilježile ne samo riječku, nego i nacionalnu kulturu te da je ovo gubitak i za Rijeku i za Hrvatsku. Kazala je da zatvaranjem Malog salona gubimo i svoj identitet.

Marin Lukanović ironično je zaključio da se pretvaranjem Malog salona u televizijski studio, kultura želi približiti medijima.

Vilma Bartolić, koja je kao kustosica u Malom salonu postavila brojne izložbe, ukazala je na važnost ovog prostora te izrazila nadu da će nakon 2020. ovo opet biti izložbeni prostor. U znak podrške Malom salonu, umjetnica Nika Rukavina izvela je performans.

3865756

Potreseni bespogovornom odlukom Hrvatske radiotelevizije da se Mali salon pretvori u studio za praćenje programa Rijeke 2020-Europske prijestolnice kulture, a nakon završetka projekta se ne vrati svojoj sadašnjoj funkciji, djelatnici MMSU-a su pokrenuli peticiju kojom traže da se u 2021. godini ponovo sklopi ugovor o zakupu prostora između Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i HRT-a.

3865758

- Gašenjem Malog salona novim naraštajima uskraćujemo važan, a često i jedini izložbeni prostor u gradu. U vremenu sve vidljivijeg potiskivanja prostora javne namjene i zajedništva, slijedeći umjetničke ciljeve i mogućnosti koje aktualni grad nudi, važnost Malog salona umnogostručuje se.

3865757

Specifičnost je Malog salona što je smješten na glavnoj pješačkoj zoni, a orijentacija na ulicu čini ga ne samo komunikatorom i medijem nego i jednim od gradskih toponima upisanih u kolektivno sjećanje.

3865759

Dok nam je EPK prilika za stjecanje međunarodne vidljivosti u kojoj želimo dostojno predstavljati hrvatsku kulturu, naša se aktivnost nastavlja i nakon toga. Istiskivanje Malog salona iz kulturnog života Republike Hrvatske smatramo nepromišljenim činom i nadamo se da će Hrvatska radiotelevizija uvidjeti dugoročnu štetu takve poslovne odluke - ističu pokretači peticije, koja se i u petak potpisivala ispred Malog salona.

3865760

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.