Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 14° 14° 1
28. veljače 2020.
Pronađena zemlja

kolumna BORIS PAVELIĆ Tuče li hrvatska policija djecu?

Snimio Silvano JEŽINA
Snimio Silvano JEŽINA
Autor:
Objavljeno: 17. studeni 2018. u 17:12 2018-11-17T17:12:51+01:00

Osim tvrdnji izbjeglica da policija tuče i djecu, u Guardianovom članku nema mnogo novog. O tome da policajci tuku migrante koji pokušavaju prijeći hrvatsku granicu već dugo govore mnogi, u što se od prošlog ljeta dva puta uvjerila i novinarska ekipa našeg lista

U srijedu, 14. studenoga, britanski Guardian objavio je članak u kojemu ponavlja ono o čemu je pisao još u kolovozu: da postoje ozbiljne indicije kako hrvatska policija sustavno premlaćuje izbjeglice i migrante koji iz Bosne i Hercegovine pokušavaju prijeći u Hrvatsku, i krenuti dalje na Zapad. No ovaj put, optužbe su postale ozbiljnije: dva aktivista globalne nevladine organizacije »Liječnici bez granica« (LBG) sugerirali su Guardianu da policajci premlaćuju – i djecu.

»Posljednjih mjeseci, naš tim u BiH redovito je liječio pacijente – nekad čak žene i malu djecu – od ozljeda što su ih navodno nanijele državne vlasti dok su ti ljudi pokušavali prijeći u Hrvatsku i Sloveniju u kojima se njihovi zahtjevi za azilom, prema njihovim svjedočanstvima, redovito ignoriraju«, kazao je Guardianu Julian Koeberer, aktivist LBG-a za humanitarna pitanja.

Voditelj misije LBG-a u Srbiji Stephane Moissaing u istom je članku ustvrdio kako su im neki »tražitelji azila ispričali kako je policija tukla djecu pred roditeljima«. »Bilo je slučajeva u kojima su migranti tvrditi da su ih skinuli i natjerali da bosi hodaju na temperaturama ispod nule«, dodao je Moissaing, tvrdeći kako je riječ, prema informacijama LBG-a, o »sistematskom i planiranom nasilju«. Moissaing, istini za volju, ne precizira govori li o hrvatskoj ili srpskoj policiji.

Guardian je objavio i kratku noćnu videosnimku mobitelom, na kojoj se čuje zapomaganje, a potom se vidi izbezumljeni čovjek razbijenog nosa i usta kako pokušava zaustaviti krvarenje. Reporter Guardiana Lorenzo Tondo napisao je kako je snimku dobio od sedamnaestogodišnjeg Samija iz sirijskog grada Kobanea, koji mu je objasnio kako su čovjeka prebili hrvatski policajci. Čini se da ta snimka, ocijenio je Tondo, »pruža uvjerljiv dokaz o fizičkom zlostavljanju, navodno počinjenom od hrvatske policije, na koju se žale migranti u bosanskim gradovima Bihaću i Velikoj Kladuši.«

Osim tvrdnji izbjeglica da policija tuče i djecu, u Guardianovom članku nema mnogo novog. O tome da policajci tuku migrante koji pokušavaju prijeći hrvatsku granicu već dugo govore mnogi, u što se od prošlog ljeta dva puta uvjerila i novinarska ekipa našeg lista: sami izbjeglice, aktivisti Crvenog križa i nevladinih organizacija u BiH, a sada je čak i neimenovani policajac u Velikoj Kladuši Guardianu kazao, pokazujući ozlijeđenu nogu jednog izbjeglice: »Vidite ovu modricu? To je od hrvatske policije. Bosanska policija zna, ali nema jasnih i uvjerljivih dokaza, samo ozljede i ono što tvrde izbjeglice«.

Guardian je objavio i snimke razbijenih mobitela izbjeglica, onesposoboljenih na isti način kako su bili onesposobljeni i mobiteli izbjeglica koje je potpisani reporter, početkom ovog mjeseca, snimio na istome mjestu, u izbjegličkome kampu u Velikoj Kladuši: s dva ili tri precizna udarca u ekran, nečim što vrlo lako može biti policijska palica – a svi vlasnici razbijenih mobitela tvrde da to i jest bila palica hrvatskog policajca.

Zanimljiva je, međutim, sudbina Guardianovog članka u Hrvatskoj, gdje je kakvu-takvu pažnju dobio tek nakon što ga je MUP popularizirao svojom jučerašnjom reakcijom, pretvarajući tekst o zlostavljanju izbjeglica u neku vrst lekcije o Domovinskom ratu. Neuobičajeno, MUP je objavio cijelo pitanje Guardianova novinara te odgovor koji mu je navodno poslao, usprkos tome što u članku piše kako je novinar reakciju tražio i od MUP-a, i od ministra policije, i od vlade, »ali odgovor nije dobio«.

U MUP-ovu odužem odgovoru i reakciji na članak, samo jedna rečenica može se shvatiti kao istinski osvrt na optužbe o zlostavljanju: »Jedna od temeljnih zadaća MUP-a upravo je zaštita nepovredivosti državne granice RH koja je ujedno vanjska granica EU-a, i tu zadaću će nastaviti izvršavati bez obzira na pritiske i konstrukcije iz različitih izvora; medijskog, nevladinog ili bilo kojeg drugog, a koji nije u interesu očuvanja sigurnosti, te javnog reda i mira za hrvatske građane.«

MUP, dakle, nastavlja zaobilaziti bitno: optužbe da policajci mlate ljude. Takve tvrdnje naziva »pritiscima i konstrukcijama«, kao da netko ima nešto protiv policije. S druge strane, pučka pravobraniteljica već je davno upozorila da policija zaobilazi ili čak opstruira istrage o optužbama za zlostavljanje. Javnog pritiska na policiju nema; štoviše, umjesto da učini sve da nasilje prestane, Božinovićevo ministarstvo silovito se upušta u povijesne polemike. Takva se situacija sustavno pogoršava. Istodobno, dolaze hladnoće: »Zimi, životi izbjeglica prisiljenih da ostanu na otvorenom bit će pod ozbiljnim rizikom«, upozorava u Guardianu aktivist LBG-a Julian Koeberer. Zato, možemo samo zdvojno ponoviti pitanje 27-godišnjeg Pakistanca Adila koje prenosi reportaža britanskog dnevnika: »Gdje su ljudska prava?«

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.